Za laku noć

Okrećete se u krevetu i san vam nikako ne dolazi na oči? Vrijeme je da isprobate ovu metodu

Mentalna staza ili šetnja mislima tehnika je kojom se stvara osjećaj ugode, slično kao kod mindfulnessa ili meditacije. Zašto je ne biste isprobali već noćas?

Jeste li umorni od nespavanja? Od okretanja po krevetu i neuspješnih pokušaja da utišate misli koje vam ne daju spavati? Ako je odgovor potvrdan, vjerojatno ste već iskušali brojne metode za lakše uspavljivanje – od čarapa na nogama do specifičnog načina disanja – pa ako se nisu pokazale uspješnima, evo još jednog mogućeg rješenja, a to je šetnja mislima, odnosno mentalna staza (mental path).

Zamislite sve lijepe detalje

Nije zahtjevno. Sve što trebate činiti je leći da vam bude udobno te duboko i polako disati i zamišljati sebe kako hodate ugodnim, lijepim i, iznad svega, opuštajućim mjestom, piše The Fashion Vibes. Po riječima neuroznanstvenika i stručnjaka za spavanje Matthewa Walkera, najbolje je vizualizirati se u okruženju koje dobro poznajemo.

image

Mozak ne zna je li izvor ugode stvaran ili zamišljen

WALTER TORRES/PEXELS

Može to biti šuma, plaža, šetnica, svejedno, ali nastojte biti što precizniji, pa se zamišljajte kako se uspinjete uz brdo, kako hodate kroz vodu i slično, a pritom obratite pažnju i na detalje. Što je više detalja, to će mentalna šetnja biti učinkovitija, odnosno to je veća vjerojatnost da ćete zaspati i dobro spavati sve do zvuka alarma.

Mozak na sigurnom

Zbog čega takvo zamišljanje može pozitivno djelovati na spavanje? Prema trenerici wellnessa Joanni Shurety koja je isprobala ovu tehniku, ključ je u tome što je mentalna staza slična mindfulnessu i meditaciji – dok se zamišljamo u ugodnom okruženju naš mozak oslobađa hormone dobrog raspoloženja, budući da ne razlikuje je li izvor ugode stvaran ili zamišljen. Osjećaj mira i spokoja koji doživljavamo tijekom mentalne šetnje jednako djeluje na mozak kao i mir i spokoj koje osjećamo dok stvarno šetamo plažom, šumom, parkom...

image

Što više detalja zamislimo, to će mentalna šetnja biti uspješnija

TAMARA BELLIS/UNSPLASH

"Kad mozak osjeti da je na sigurnom i mirnom mjestu, postaje moćan alat za smirivanje i dovođenje organizma u stanje u kojem možemo zaspati", objasnila je Joanna Shurety.

Naravno, čuda ne postoje, ali svakako već noćas vrijedi poći u šetnjicu mislima i pustiti da vas odvede u svijet snova. Ako su vaši problemi sa spavanjem složenije prirode i dugotrajni, najbolje je potražiti liječničku pomoć.

Linker
20. travanj 2024 18:13