Totalni zaokret

Novi wellness trendovi mogli bi vas iznenaditi: Sve što ste do sad slijedili više ne vrijedi

Povezanost s prirodnim elementima postaje sve važnija, kako zbog pozitivnog djelovanja na um, tako i zbog jedako dobrog djelovanja na duh i tijelo.

Svako zlo za neko dobro, kažu, pa je tako i pandemija covida-19 navela ljude da u prvi plan stave zdravlje, dobrobiti za tijelo i duh i dobre navike. Dok je prošla godina bila u znaku kolagena i kanabidiola, ove će godine, smatraju liječnici, nutricionisti i stručnjaci za wellness, sve u wellnessu biti usmjereno na život u dosluhu sa samim sobom. Ovo će, predviđa se, biti neki od najjačih trendova.


Friluftsliv

Jedan od jačih trendova trebao bi biti friluftsliv, što na norveškom znači "život na svježem zraku", skandinavski stil života koji cijeni vrijednost vremena provedenog na otvorenome, čemu Nordijci uče djecu od malih nogu. To je razlog zbog kojeg se okupljaju i druže vani, čak i tijekom zime, što ocrtava i švedska izreka: "Ne postoji loše vrijeme, samo loše odijevanje". Kao što je poznato, boravak u prirodi jača mentalno, duhovno i fizičko zdravlje, pa stoga nemojte provesti zimu na kauču pod dekicom - kad god je moguće izađite na svjež zrak.

Sinkronizacija spavanja

I dalje će se nastojati poboljšati san, a za to treba uskladiti prehranu, aktivnosti, navike. Poticat će se prelazak s težih večera na lagane poslijepodnevne obroke, kao sastojak koji može pomoći spavanju favorizirat će se aminokiselina glicin, poticat će se korištenje tehnika i aparatića koji olakšavaju disanje.

image

Puno će se raditi na zdravijem spavanju

SINITTA LEUNEN/UNSPLASH

Prehrana Hunza

Dijete su u posljednje vrijeme postale više planovi prehrane koji pogoduju zdravlju, nego besmisleni pokušaji mršavljenja. Prehrambeni plan o kojem se trenutno najviše govori je prehrana naroda Hunza koji živi u istoimenoj dolini u himalajskom dijelu sjevernog Pakistana. Zašto bismo jeli kao oni? Zato što najveća većina tamošnjeg stanovništva živi između 120 i 140 godina, više nego itko na Zemlji. Umiru od starosti, a ne od bolesti. Smatra se da je za to dobrim dijelom zaslužna njihova prehrana koja se bazira na orašastom voću, svježem i sušenom povrću, voću, menti i sjemenkama koje dodaju u jogurt i kefir. Ovakva je prehrana bogata složenim ugljikohidratima, a siromašna proteinima.

Mini meditacije i mantre

Kako nikad nemamo previše vremena, u prvi plan iskočit će kratke meditacije, koje su, tvrdi se, ipak djelotvorne. Jedna od njih zove se 60 sekundi mantranja pred ogledalom - svako jutro trebali bismo pred ogledalom jednu minutu razgovarati sa sobom kao s najboljom verzijom onoga što jesmo o tome kako želimo napredovati i tko uistinu možemo biti.

image

Pred ogledalom ćemo moći bolje upoznati sebe

ANDREA PIACQUADIO/PEXELS

Uzemljenje

Uzemljenje, odnosno električno povezivanje sa zemljom, dobit će daljnji zamah. Sve je više istraživanja koja potvrđuju koristi od uzemljenja, tj. dodira s prirodnim elementima. Možete izaći u vrt ili park, staviti ruke na tlo, hodati bosonogi po zemlji, travi ili pijesku, sjediti na travi, plivati u moru ili jednostavno ukrasiti dom biljkama ili se igrati s kućnim ljubimcima. Sve te aktivnosti poboljšavaju, tvrdi se, osobni mikrobiom, a i mikrobiom kuće.

image

Uzemljite se kad god možete

JUAN GARCIA/PEXELS

Vlastita voda za wellness

Poiznato je koliko je pravilna hidratacija važna za funkcioniranje ljudskog tijela, pa sve više ljudi nastoji održati dobru razinu hidriranosti kroz cijeli dan. Zbog toga mnogi miješaju vlastita elektrolitska pića. Vlastite vode za wellness zvuče zanimljivo, a ujedno su i odličan način za kontrolu razine šećera, potiskivanje žudnje za hranom, za detoks tijela.

Evo i prijedloga: u stakleni vrč ulijte dvije litre vode, dodajte sok polovice limuna, polovice limete, svježe listiće mente, malo đumbira, narezani krastavac i čajnu žličicu cimeta. Popijte napitak kroz dan i izbjegavajte obilne obroke.

Održiva prehrana

Kako klimatske promjene sve izraženije utječu na naš okoliš, tako sve više potrošača nastoji pomoći našem planetu, a to uključuje ekološku osviještenost i u prehrani. Istraživanja pokazuju kako visokih 73 posto ispitanika misli da je važno kupovati hranu čiji je utjecaj na okoliš malen. Planiranje obroka, jedenje sezonskih i lokalnih namirnica načini su kojima se tome može pridonijeti.

Linker
25. travanj 2024 00:29