YOUTUBE/SCREENSHOT
Najslađi skup

Neodoljivo: Stotine zlatnih retrivera veselim lavežom obilježile svoj dan

Na okupljanju u Škotskoj, kojim je obilježeno 155 godina od dolaska prvih štenaca zlatnog retrivera na svijet, bilo je i predstavnika iz Hrvatske.

Na okupljanju u Škotskoj, kojim je obilježeno 155 godina od dolaska prvih štenaca zlatnog retrivera na svijet, bilo je i predstavnika iz Hrvatske.

Stotine zlatnih retrivera - jedne od globalno najomiljenijih psećih pasmina - obilježile su veselim lavežom svoj dan na okupljanju u Škotskom visočju, gdje su prvi štenci te pasmine došli na svijet prije 155 godina. Dogodilo se to u kući Guisachan, koja je sada ruševina, u Glen Affricu, a uzgojio ih je sir Dudley Marjoribanks, koji je htio dobiti lovačkog psa prilagođenog škotskom brdovitom terenu, objavio je BBC. Aristokrat je dobio psa snažnog lovačkog instinkta, ali i puno više od toga - neodoljivo simpatičnog psa ugodne naravi koji je dobar prema djeci, inteligentan i zbog toga idealan vodič i terapeutski pas.

Kod ruševina njegove kuće okupili su se psi i njihovi vlasnici iz Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja, a bilo je ondje i predstavnika iz Hrvatske. Došli su i zlatni retriveri iz Njemačke, Nizozemske, Rumunjske, Češke, Italije, Estonije, SAD-a, Australije, Japana, Kanade i Novog Zelanda. Cilj je okupljanja, koja se održavaju svakih pet godina, očuvanje znanja o ovoj vrijednoj pasmini.

Prvo leglo zlatnih retrivera došlo je na svijet 1868. godine, a roditelji su bili vodeni španijel, pasmina koja je u međuvremenu izumrla, i retriverica žute valovite dlake. Kako je zabilježeno, štenci su se zvali Primrose, Cowslip i Crocus, no neki zapisi navode da ih je bilo četvero. Godine 1913. je Kennel Club, najveća britanska organizacija koja se bavi zdravljem, dobrobiti i dresurom pasa, službeno priznala zlatne retrivere kao pasminu.

Linker
26. travanj 2024 18:06