PROFIMEDIA
Izmislite praznik

Neobične instalacije od hrane Laile Gohar osvajaju svijet

Svijeća u obliku pohanog batka, naušnice u obliku pilećih nožica, stolnjak u obliku muške košulje, artistički prezentirana hrana: Dobro došli na večeru u organizaciji Laile Gohar, umjetnice, stilistice hrane i gastro kolumnistice koja svaki mjesec proglasi izmišljeni praznik i okupi prijatelje za stolom.

Svijeća u obliku pohanog batka, naušnice u obliku pilećih nožica, stolnjak u obliku muške košulje, artistički prezentirana hrana: Dobro došli na večeru u organizaciji Laile Gohar, umjetnice, stilistice hrane i gastro kolumnistice koja svaki mjesec proglasi izmišljeni praznik i okupi prijatelje za stolom.

Život je prekratak da biste fino posuđe čuvali za posebne prilike. Tko vam brani da, primjerice, proglasite najmaglovitiji dan u godini praznikom i ne obilježite ga finom večerom s prijateljima. Lailu Gohar Financial Times plaća da radi upravo to - izmišlja nove razloge zbog kojih treba kuhati, pisati i slaviti život.

image
PRESS INSTAGRAM

Tridesetpetogodišnja Egipćanka koja već deset godina živi u New Yorku za sebe kaže da je spoj umjetnice i kuharice, čije su multisenzoričke jestive instalacije i kolekcije dodataka za dom brenda Gohar World koji je pokrenula sa sestrom Nadiom oduševile visoko društvo, baš kao i njezine mjesečne kolumne za FT pod nazivom "How To Host it", inspirirane najprozaičnijim događanjima, poput činjenice da je na tržnici naletjela na "daliju veliku poput svoje glave" ili "najukusniju rajčicu ikad". Iz tog jednog momenta u Lailinoj se glavi rađa čitav koncept večere na kojoj uvijek okupi zanimljivo društvo. Njezini se zalogaji grickaju po čitavom New Yorku, gdje god se otvori kakva važna izložba ili desi neko važno modno okupljanje. I ne samo tamo.

image

Hrana je inspiracija i za stolice

PRESS

Kada se francuska robna kuća Galeries Lafayette 2019. nadala da će privući luksuzne kupce na svoju novu lokaciju na Elizejskim poljanama tvrtka se obratila Laili da organizira zabavu u povodu otvorenja. Ono što je Gohar dostavila bila je golema skulptura od maslaca, kolač od malina veličine obruča za hula-hoop i mortadela veličine telefonskog stupa koju su morali unijeti kroz prozore drugog kata robne kuće uz pomoć dizalice.

image

Laila ima i svoj dizajnerski brend: naušnice u obliku pileće nožice

PRESS

"Gohar uzdiže hranu do rijetko viđenih estetskih visina, a njezine gastro instalacije ujedno služe i kao ukusni zalogaji i kao spektakl za oči", pišu o Laili u magazinu New Yorker, a hvalospjevi poput tog donijeli su joj i unosne kolaboracije sa slavnim brendovima poput Prade, Hermèsa, Comme des Garçonsa i Byreda. Na svečanoj večeri u organizaciji Nikea, održanoj 2020. u New Yorku, glazbenik Drake Lailu je nazvao " Pjevačicom Björk u svijetu hrane".

image

Hranu koristi kao alat za umjetničko izražavanje

PRESS INSTAGRAM

Rođena je u Kairu u imućnoj obitelji - njezin otac Mohamed bio je poznati fotoreporter i službeni fotograf predsjednika Anwara Sadata, koji je kasnije osnovao jednu od najvećih privatnih medijskih tvrtki u Egiptu. Laila je sa sestrom pohađala američki koledž u Kairu, njezini su školski kolege bili mahom djeca stranih diplomata i bogatih Egipćana, no od prvog se dana, kaže, osjećala "otuđeno od snobizma i buržujstva koje je tamo prevladavalo". Pa bi, kao izraz bunta, umjesto u skupoj dizajnerskoj odjeći Laila i Nadia u školu išle u kreacijama koje bi im prijateljica njihove majke, krojačica po struci, sašila od ostataka presvlake za namještaj.

image

Stolnjak inspiriran košuljom

PRESS

Rano je, otkriva, razvila interes za kuhanjem, više iz očaja nego iz želje, kako u šali kaže. Njezin otac bio je inovativan u kuhinji, ali, nažalost, nije često u nju ulazio, dok je Lailina majka bila popriličan antitalent. "Moji prvi pokušaji bili su inspirirani odbojnošću prema hrani koju je moja majka pripremala. Ona je, naime, jedna od onih osoba koje jedu isključivo da bi preživjele. Nisam više mogla jesti taj kašasti grašak i omlete koji bi smrdjeli poput sumpora", prisjetila se u intervjuu koji je dala za Vogue.

Prvi recept koji je sama isprobala, kad joj je bilo deset godina, došao je iz dječje kuharice Ujedinjenih naroda - bio je to pileći teriyaki, nakon kojeg je zauvijek zavoljela japansku kuhinju. Rano je znala da ne želi ostati živjeti u Egiptu, pa je upisala fakultet u SAD-u, uronivši u tamošnju živopisnu umjetničku scenu. Tijekom studija vizualnih umjetnosti i međunarodnih odnosa u Miamiju radila je u restoranskim kuhinjama te kao pomoćnica lokalnog umjetnika, gdje je, među ostalim, kuhala ručkove za sve zaposlenike studija, a slasni obroci privukli su i druge umjetnike i prijatelje iz susjedstva. Lailina jela nisu bila obična, već prave male umjetničke instalacije, pa su ubrzo pronašla svoj put do muzeja i galerija.

image

Svijeća u obliku pohanog batka

PRESS

Nakon preseljenja u New York nastavila je kuhati u nekoliko restorana, zatim pokrenula vlastiti catering biznis pod imenom Sunday Supper, a potom i sama postala "vruća roba" na tržištu. Danas je vlasnica homeware brenda Gohar World sa sestrom Nadiom i kolumnistica Financial Timesa, za čije se usluge i kreativne ideje otimaju najpoznatiji modni i homeware brendovi svijeta s kojima surađuje, poput Guccija, Byreda i danskog Haya.

Linker
29. travanj 2024 02:48