za najljepše snove

Ne možete zaspati na vrućini? Uložite u posteljinu od lana i muslina, preporodit ćete se

Osim što je vrlo ugodna na koži, posteljina od prirodnih materijala kao stvorena je za spavanje na visokim temperaturama jer pruža efekt hlađenja.

Koliko god voljeli ljeto, visoke temperature mogu nam uništavati kvalitetu života, posebice ako u domu nemamo klima uređaj, već se moramo rashlađivati kako god znamo i umijemo. Preko dana, dok smo aktivni, sve lakše podnesemo, no navečer, kada se trebamo opustiti i ‘napuniti baterije‘, vrućina nam predstavlja veliku gnjavažu.

Visoke temperature ometaju san i to ne samo preko ljeta, već i preko zime ako spavamo u zagrijanim prostorijama. Optimalna temperatura je negdje između 16 i 21 °C, sve iznad toga izaziva buđenje, prekomjerno okretanje, nemir u nogama i loše snove. Spavanje bez odjeće samo je jedan način kako si osigurati kvalitetan san kada je vani 30+ °C, no što kada to ne pomaže?

image

Posteljina od lana i muslina vrlo je ugodna za spavanje.

Deposit Photos

Jedan od efikasnijih jest da preko dana zamračite spavaću sobu i držite vrata i prozore zatvorenima kako vruć zrak ne bi ulazio u prostoriju. Otvorite ih tek navečer kada se spusti temperatura. Osim toga, važno je i na kakvoj posteljini spavate pa je ona od prirodnih materijala najbolji izbor.

Najugodniji i najprozračniji materijali su muslin i lan jer se zrak kroz njih slobodno kreće i cirkulira, što stvara rashlađujući efekt.

Ova dva materijala u posljednjih su nekoliko godina vrlo popularni u modnom svijetu pa je logično da su se preselili i u naše krevete. Lan je idealan za visoke temperature jer je lagan, a ujedno i čvrst te u njemu nije vruće, dok je muslin pamučna tkanina običnog tkanja koja mazi kožu, odlično upija vlagu i brzo se suši.

image

Posteljinu možete ohladiti u hladnjaku.

Deposit Photos

Ohladite posteljinu

Da bi vam na vašoj posteljini bilo još lakše usnuti, isprobajte ovaj trik - sat, dva prije spavanja, ohladite je u hladnjaku. Lan i muslin će neko vrijeme zadržati hladnoću, što će biti dovoljno da vam se tijelo umiri i rashladi. Iako se posteljinu od ovih materijala još uvijek ne može naći u svakoj trgovini, one koje je drže imaju zaista lijepe modele, najčešće za lan tipičnim neutralnim bojama, no može se pronaći i komada u nešto živahnijima.

Umjesto da kupujete hrpu nekvalitetne posteljine, uložite u set-dva od kvalitetnog, prirodnog materijala koji će osvježiti svaku spavaću sobu i stvoriti opuštajuću atmosferu.

image

Jastučnice od ispranog lana, Zara Home, komplet 369 kuna.

ZARA HOME
image

Navlaka za popun s prugama, Zara Home, od 669 do 899 kuna.

ZARA HOME
image

Set od muslina, H&M Home, 2999 kuna.

H&M HOME
image

Posteljina od lana, H&M home, 637 kuna.

H&M HOME
image

Posteljina od muslina, H&M Home, 524 kune.

H&M HOME
image

Navlaka i dvije jastučnice od lana, Ikea, 599 kuna.

IKEA
image

Komplet posteljine od lana, La Redout, 1157 kuna.

LA REDOUT
Linker
09. travanj 2024 18:21