Trik koji pali

Ne možete ukloniti mrlju od kurkume s odjeće i posuđa? Ovako ćete moći

Ako vam je ukusan indijski ručak ostavio ‘podsjetnik‘ na omiljenoj majci, ne brinite, žutu mrlju od intenzivnog začina možete ukloniti brzim postupkom.

Kurkuma je neizostavni dio indijskih jela, a osim u kuhinji, koristila se kao prirodni lijek i u kozmetičke svrhe. Zbog svoje jarko žute boje odlična je i za bojanje tkanina, no to svojstvo nam baš i ne koristi u svakodnevnom životu, jer njezina intenzivna žuta boja teško se uklanja kada završi na krivom mjestu - poput vaše odjeće, ručnika, posteljine. Dakle, svih tkanina.

No, mrlje od kurkume mogu se ukloniti baš poput mrlja od crnog vina i kave, samo je važno slijediti neke korake pa rezultat neće izostati.

Kod uklanjanja mrlja od kurkume najvažnija je - brzina, jer što dulje čekate, to će se kurkuma dulje upiti u tkaninu pa ćete je teže ukloniti.

image

Mrlje od kurkume s odjeće obavezno perite u hladnoj vodi.

DEPOSITPHOTOS

Evo postupka:

1. Prvo uklonite višak kurkume s tkanine.

2. Pročitajte upute za pranje na odjeći (ako niste odrezali etiketu) jer neke osjetljive tkanine, poput svile, zahtijevaju posebnu njegu. Ako na odjevnom predmetu piše da se čisti samo kemijskim čišćenjem, nemojte izazivati ​​sreću pranjem u perilici.

3. Umrljani dio odjeće stavite pod hladni mlaz vode kako biste isprali što više žute boje. Nikako ne koristite mlaku ili toplu vodu jer će to stvrdnuti mrlju.

4. Napunite umivaonik ili lavor hladnom vodom i dodajte dvije do tri žlice snažnog deterdženta za pranje rublja. Uronite odjeću u vodu i ostavite da stoji 20 do 30 minuta.

5. Ako je mrlja i dalje vidljiva, poprskajte je tekućim sredstvom za uklanjanje mrlja. Odjeću potom operite kao i obično u hladnoj vodi s deterdžentom za pranje rublja. U bubanj možete dodati i malo izbjeljivača bez klora za šarenu odjeću, dok je onaj s klorom super za bijele tkanine.

6. Odjeću nakon pranja pustite da se osuši na zraku, nikako u sušilici! Ako je mrlja i dalje prisutna, odjeću odnesite u kemijsku čistionicu.

image

Kurkuma ostavlja mrlje i na posuđu.

DEPOSITPHOTOS

Kako ukloniti mrlje od kurkume s posuđa?

Kurkuma ne boja samo odjeću, već i posuđe. Iako se s keramičkog posuđa mogu vrlo lako ukloniti i to običnim deterdžentom za suđe, s plastike i stakla ne ide tako lako. Zbog toga je najbolje čuvati umake od curryja i kurkume u posudama od nehrđajućeg čelika.

Međutim, ako ste već napravili pogrešku, evo kako ćete je ispraviti:

1. Isperite sve ostatke kurkume s posuđa.

2. Potopite ga u kombinaciju 1 l vode i 500 ml izbjeljivača te pustite da stoji u otopini najmanje 12 sati. Umjesto izbjeljivača možete koristiti vodikov peroksid ili alkoholni ocat.

3. Posuđe potom temeljito isperite vodom i s malo deterdženta.

4. Posuđe isperite te ga ponovno temeljito operite deterdžentom i pustite da se osuši na zraku.

Linker
06. ožujak 2024 10:23