Saša Šekoranja

 PRIVATNI ALBUM
Omiljeni izlog

Najljepše vrijeme stiže: Saša Šekoranja je opet napravio malo čudo i pravu božićnu čaroliju

Mir, bjelina, čistoća, žena, ptice - motivi su ovogodišnjeg najiščekivanijeg izloga.

Mir, bjelina, čistoća, žena, ptice - motivi su ovogodišnjeg najiščekivanijeg izloga.

Žena u bijelom ispisuje poruke dobrih želja, čestitke padaju po podu i rasipaju se po cijelom izlogu, jato bijelih golubova pismonoša raznosi poruke... Na čestitkama su ispisane neke tipično moje složenice kao što su ‘veselite se jako‘, ‘budite sretni‘, ‘slavite ljubav‘ - govori Saša Šekoranja, zagrebački umjetnik, florist i dizajner interijera koji je ovih dana uredio svoj prvi blagdanski izlog u Ulici kralja Držislava, kamo je u rujnu preselio showroom iz Dežmanova prolaza. Njegova božićna scenografija uvijek je najiščekivanija, što ne čudi jer izloge tretira kao višedimenzionalno platno, a kreativni procesi su mu dugi i detaljni. U stvaranju ovogodišnje blagdanske priče vodio se, kaže, bjelinom, čistoćom i mirom.

"Svi aranžmani kao da su zamrznuti te su doslovce umočeni u vosak - dehidrirane ruže su pletene u vosku, a okružuju ih ‘zasniježene grane‘. Nabavio sam i posebne svijeće iz Danske u različitim nijansama iste boje", opisuje Saša Šekoranja koji novim izlogom, kaže, oživljava san o bijelom Božiću.

Haljina u izlogu djeluje raskošno i profinjeno ne samo radi dizajna no i zbog šantung svile i tokica od perja, a samu ideju je razrađivao s prijateljicom Barbarom Bourek.

image
Privatna arhiva

Ipak, priznaje da su mu najviše muke zadali golubovi: "Istina je, najviše sam se namučio s golubovima! Radimo na njima već tri mjeseca… Najprije je trebalo naći perje koje bi mogli iskoristi, a da golubovi izgledaju kao pravi. Onda je trebalo pronaći tehniku kako postavljati pera da izgledaju nježno i mekano, a da ne govorimo o nožicama, očima. Ali veseli me taj proces! To je kao kazalište, ali s bitnom razlikom jer izlog promatrate izbliza, a ne iz gledališta. Svaki detalj je bitan. Nema blura. Nema skrivanja i greške", govori umjetnik.

image
Privatna arhivsa

Pitamo ga – zašto ptice, i zašto tako često, ptice?

"Ptice su moja opsesija. Zato su morale biti u izlogu. Cijelo jato koje se probija kroz snježne grane. Napravio sam ih i od drva obloženim zlatnim listićima da ih mogu staviti na bor ili da vise na prozoru. Ipak, najviše volim crvendaće koji sada luduju po mom vrtu u Istri. Radoznali su i raspjevani i vole zimu. Njima ću sigurno posvetiti jednu od svojih instalacija ove godine. Već ih vidim kako skakuću po granama od crvenih bobica", duhovito priznaje Šekoranja.

Izlog na novoj lokaciji visok je gotovo 4 metra. Međutim, izlog je samo uvod u scenu koja se odvija u cvjećarni. Tu atmosferu stvara miris voska, borovine i svijeća. I glazba.

image
Privatna arhiva

"Ponovo sam otkrio stare zagrebačke šlagere. Mislim da baš odgovaraju ugođaju koji želim stvoriti. To je more divnih pjesama od Zvonka Spišića, Ive Robića, Ane Štefok, Arsena Dedića, Drage Diklića i drugih, i naravno Gabi. Njezina pjesma „Prvi snijeg“ je zapravo naslovnica mojeg Božićnog izloga. Cijeli koncept nove cvjećarne je da to ne bude samo izlog, nego prostor u koji ćeš uroniti i osjetiti cijelu atmosferu neke kreacije, od mirisa, muzike i naravno, samog prizora… da te ponese, kako se to veli. Ne samo za vrijeme Adventa, nego uvijek i tijekom cijele godine. Jer izmamiti osjećaje publike „na prvu“ - to je za mene biti likovne umjetnosti, gdje god se ona nalazila. Ako moram objašnjavati zašto i kako, onda bolje da budem pisac", objašnjava Šekoranja.

image
Privatna arhiva

Aranžmani koje umjetnik kreira se svaku sezonu mijenjaju i imaju različite emocionalne i funkcionalne zadatke za svoju publiku:"Aranžmani su ove godine prozračni, krhki, baš kao kad ptice pletu svoje gnijezdo od grančica. Uživam ih upotpunjavati s brušenim kristalima iz starih lustera ili s prepariranim ružama. To mi je ove godine najljepši ukras na snježnim grančicama. Draga mi je i smreka sa svojim malim zelenim bobicama, ali koja je jako pikava i teška za pletenje. Za one koji vole crveno zelene kombinacije, vjerujem da će i ove godine hit biti adventski vijenci od prepariranih crvenih latica. Ove godine bi u takve aranžmane ubacio svijeće od prirodnog voska, ali ne jednobojne, već u nijansama zelene i sive na primjer. Nadam se da će ove godine za Božić zasniježiti pa da sve bude baš kako sam zamislio u svom izlogu. Veselite se jako…", zaključio je omiljeni florist.

Linker
27. travanj 2024 04:33