Novi oblici dejtanja

Na spojevima smo iskreniji i škrtiji, a iznenadit ćete se zbog čega se sve češće dobije ‘noga‘

Svako vrijeme ima svoje običaje: primjećuje se veći broj autentičnih profila, ali i neostvarenih spojeva. Pazimo na ljubavne troškove, a i na karbonski otisak mogućeg partnera.

Pandemija i postpandemijsko vrijeme, društvene mreže i distanciranje, prinudno ili namjerno, snažno su utjecali na društveni život, izlaske, upoznavanje i dejtanje. Staromodni izlasci gotovo su zamrli, virtualni spojevi postali su sasvim legitimni, a svo to držanje distance nemilo se odrazilo i na neobavezni seks. Svjetliju budućnost za potencijalne ljubavne parove ipak vidi Alix Fox, stručnjakinja za veze, savjetnica na Netflixovoj seriji Spolni odgoj i suradnica aplikacije za upoznavanje Plenty of Fish. Ona predviđa uzlet nekih novih oblika dejtanja koji klasičarima mogu biti čudnjikavi.

Samo planiranje (OnlyPlans)

Stalno se dogovarate za spoj s nekom osobom, ali to se nikada ne ostvari. Termin je igra riječi od naziva online usluge OnlyFans, a pojava je buknula s jenjavanjem pandemije, jer su svi naumili nadoknaditi ono što su izgubili u dvije godine slabog društvenog života. Sad valja pojačano ići na koncerte, festivale, putovanja, odgođena vjenčanja, pa samci imaju manje slobodnog vremena nego ikad. Alix kaže kako razlog otkazivanja dogovorenog čvenka može biti stvarno zatrpan raspored, to može biti i oklijevanje, ali i nepoštivanje vas i vašeg vremena. Zato pripazite kome ćete biti dostupni, piše Glamour Magazine.

image
UNSPLASH

Cijena ljubavi (Cost of Loving)

Trenutna ekonomska situacija navodi samce da razmisle o jeftinijim varijantama spojeva. To može biti šetnja, kuhanje kod kuće, kupnja pića u trgovini. Svi su svjesni krize i svatko bi to morao razumjeti, kaže Alix. Termin je nastao nakon što su istraživanja pokazala da kod više od polovice samaca povećani troškovi života utječu na planiranje spojeva te da je gotovo tri četvrtine njih otkazalo ili odgodilo spoj zbog troškova.

Eko nogiranje (Eco-dumping)

Hodate s nekim ili ga ostavljate zbog njegovih ekoloških uvjerenja. Sve smo svjesniji koliko svojim ponašanjem utječemo na Zemlju, pa ekološka osviještenost postaje sve važniji kriterij kod izbora partnera, za sada ipak još ne toliko važan koliko stav o obitelji ili smisao za humor. Za čak trećinu samaca, prema istraživanju aplikacije Plenty of Fish, briga za okoliš važnija je odlika mogućeg partnera od fizičkog izgleda ili profesije. Alix kaže: „Eko nogiranje može biti osnažujući čin, jer nekoga ste bacili u kantu ili reciklirali u prijatelja zato što vam nije ekološki prihvatljiv.” A gdje se može ekološki dejtati? Na tečajevima zdravog kuhanja, u vožnji biciklima, pri čišćenju prirode od otpada, sadnji stabala itd.

180 spojeva (180-dating)

Označava oporavak od nedavnog prekida ulaženjem u vezu s neočekivanim, mlađim partnerom, baš kao što su učinile Olivia Wilde i Kim Kardashian. Nakon razvoda ili prekida dulje veze, samci slomljenog srca najvjerojatnije će odstupiti od svog uobičajenog tipa osobe i ući u uzbudljivu vezu s mlađim partnerom koja će skrenuti misli sa sloma prethodne veze. Ovakav tip veze može pomoći ljudima da se osjećaju pomlađeno i energično nakon teškog razdoblja, kaže Alix. U takvim vezama obično ima puno smijeha i zabave, poleta, zafrkancije, uživanja i seksa. Odlična promjena nakon ustajalosti i težine veze koja se gasi.

image
UNSPLASH

Iskreno o sebi (Bae Realing)

Raste broj autentičnih i iskrenih profila na aplikacijama i stranicama za upoznavanje, s nefiltriranim fotografijama, iskrenim komentarima i bez kojekakvih igrica, jer mnogi su se umorili od glumatanja. Prema aplikaciji Plenty of Fish, vrijeme nerealističnih filtra prolazi i ljudi se polako prestaju sramiti sami sebe. Oko 70 posto korisnika izjavilo je da je ranije koristilo filtre za fotografije na takvim aplikacijama, a sada se njih 74 posto osjeća dovoljno ugodno da objavi nefiltrirane fotke iz stvarnog života. Time će se dejtanje vjerojatno olakšati, jer će biti manje nesporazuma i gubljenja vremena, a i vrijeme je da odbacimo nerealne standarde ljepote, zaključuje Alix.

Linker
19. travanj 2024 16:49