umjetnost

Motivi nadahnuti Dalmacijom: Oduševit će vas Mediteran na pladnju

Splitski umjetnik Matko Trebotić nezaustavljivo stvara: slikarske motive nadahnute Dalmacijom pretočio je na staklene predmete koji imaju i estetsku i uporabnu vrijednost.

Ako se za nekog hrvatskog umjetnika može reći da ima nepresušnu stvaralačku i životnu energiju, onda je to Matko Trebotić (88). Novitet iz splitskog ateljea tog svjetski poznatog slikara, grafičara i arhitekta rođenog u Milni na Braču su kvadratni predmeti od staklene mase s pet motiva dalmatinskog pejzaža i povijesti - zemlje, mora, neba, glagoljice... A kako Trebotića trajno nadahnjuje podneblje iz kojeg dolazi (iako kaže da ne vjeruje u inspiraciju, već samo u talent i rad), pladnjevi dimenzija 35 x 35 centimetara imaju naziv Mediteran I., II., III., IV. i V.

image



SASA BURIĆ/ CROPIX
image



SASA BURIĆ/ CROPIX

"Moja želja za multipliciranjem umjetničkog djela, koje tako dolazi do većeg broja ljudi, uvijek je bila prisutna. Još od prvih grafika koje sam tiskao u Rimu, Parizu, Splitu i Zagrebu. Sa staklenim objektima koji imaju i dekorativnu i uporabnu vrijednost, počeo sam eksperimentirati prije nekoliko godina, ali me pandemija usporila pa sam ih predstavio lani u prosincu. Grafike sam namjenski radio da budu prenesene na staklo, razmišljajući hoće li se to uopće moći napraviti i kako će se boje i linije saživjeti s materijalom", govori umjetnik, čiji se stakleni predmeti mogu kupiti putem Hrvatske autorske agencije. Bude li prodaja išla dobro, Matko Trebotić, kojem je 2020. dodijeljen Počasni doktorat Sveučilišta u Splitu za cjelokupni doprinos hrvatskoj umjetnosti, planira nastaviti u tom tonu, s nekim novim oblicima.

image



SASA BURIĆ/ CROPIX

"Rijetko sam radio sa staklom, no ponosan sam što sam 2018. napravio osam apstraktnih vitraja u crkvi sv. Frane, u kojoj je grobnica oca hrvatske književnosti Marka Marulića", ističe Matko Trebotić koji je, uz ostalo, objavio više od deset grafičko-pjesničkih mapa, a autor je i četiri svečana zastora u kazalištima u Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Šibeniku. Ima još mnogo planova, a među njima su izložbe u Splitu i Šibeniku te izdavanje monografije "Prostor i nova slika". Radni i životni prostor Matka Trebotića je na splitskim Mejama, gdje živi sa suprugom, Njemicom Hannelore, s kojom ima sina Franu, također arhitekta. Nakon što je dvadeset godina živio i radio u Düsseldorfu, Matko Trebotić se 80-ih vratio u Split jer kaže da je za njega Mediteran "zrak koji diše". Ističe da je tajna njegove vitalnosti i energičnosti kontinuirani rad (u atelje ulazi već u osam ujutro), angažman u Rotary klubu čiji je zlatni donator te druženje i suradnja s ljudima koji su mnogo mlađi od njega.

image
SASA BURIĆ/ CROPIX
Linker
25. travanj 2024 01:29