NAJBOLJI ZA ŽIVOT

Metropola u srcu Europe ponovno proglašena najboljom za život u odnosu na druge svjetske gradove

Austrijski glavni grad Beč i dalje je pobjednik na listi najboljih gradova svijeta.

Od 173 svjetska grada, glavni grad Austrije, Beč, i dalje slovi kao najbolji za život prema izvješću britanske istraživačke tvrtke The Economist Intelligence Unit (EIU) koja provodi istraživanja po cijelom svijetu, a svake godine objavljuje i rangira najbolje i najgore gradove za život. Beč je 2018. i 2019. predvodio listu najboljih, 2021. je zbog zatvorenih muzeja i restorana pao na 12. mjesto, a 2022. opet osvojio titulu najpoželjnijeg grada koju je zadržao i ove godine.

image
UNSPLASH
image
UNSPLASH

Svoje mjesto zaslužio je zbog bogate kulturne ponude, visoke razine sigurnog života, dobrih javnih sadržaja i neizostavnog šarma. Gradovi su rangirani na temelju 30 kriterija u područjima stabilnosti, sustava zdravstvene zaštite, kulture, okoliša, obrazovanja i infrastrukture. Prema izvješću, Beč nudi idealnu kombinaciju svih pet čimbenika, a jedini nedostatak koji nije bio presudan je malo velikih sportskih događaja.

image
UNSPLASH
image
UNSPLASH

Beč slijede metropole Kopenhagen koja je i prošle godine bila na drugom mjestu, zatim Melbourne koji je 2022. bio 10. najbolji grad, a sada je treći i Sydney koji prošle godine nije bio ni u prvih 10 te Vancouver na petom mjestu. Šesto je zauzeo Zürich, a slijede ga Calgary, Ženeva, Toronto i Osaka. Njemački su gradovi prošli lošije nego godinu prije, primjerice Frankfurt koji je bio sedmi, sada više nije ni u prvih deset. Pao je na 17. mjesto koje dijeli s Berlinom. Nekoliko europskih gradova, uključujući Stockholm, Rotterdam i London, ovaj je put znatno palo. Iako se njihove ocjene nisu značajno pogoršale, gradovi u Aziji i na Bliskom istoku sustigli su ih, navodi se u izvješću EIU-a. Poredak je također skrenuo pažnju na štrajkove i nasilne prosvjede u zapadnoj Europi, koji su u posljednje vrijeme sve češći.

Najgori gradovi za život su sirijski Damask, zatim Tripoli u Libiji, Alžir, Lagos u Nigeriji i Karachi u Pakistanu, a tu je i ukrajinski Kijev.

Linker
25. travanj 2024 16:16