samo 19 godina

Luka Veić postao je najmlađi pobjednik MasterChefa: "Dio nagrade ću potrošiti na putovanje u Afriku"

U napetoj završnici showa, Luka je uspio biti bolji od Sarah Mikulec i odnio je pobjedu. Mladi Luka nam je u razgovoru otkrio kako se uopće prijavio u kulinarski show, tko je glavni "krivac" za njegovu ljubav prema kuhanju, ali i gdje se vidi za 5 godina.

Luka Veić pobjednik je ovogodišnje sezone MasterChefa. U tijesnoj bitci u finalu gdje se borio protiv Sarah Mikulec, Luka je napravio bolja jela i uspio osvojiti titulu najboljeg i nagradu od 30.000 eura. Od početka showa, Luka je oduševljavao svojim jelima, ali i ponašanjem. Ovaj talentirani mladić, živi u malenom mjestu u zaleđu Splita. Njegov je djed bio veliki gurman i želja mu je bila da s Lukom i njegovom mamom, koja je kuharica, otvori obiteljski restoran. Djed je preminuo prije nego što su uspjeli realizirati tu ideju. U slobodno vrijeme pleše folklor u Muću. S Lukom smo razgovarali nakon finala.

image
LUKA DUBROJA

Jeste li očekivali pobjedu?

-Nisam očekivao pobjedu, ali u sebi sam vjerovao da ja to mogu, a vjerovanjem se to i ostvarilo.

Najmlađi ste pobjednik u povijesti Masterchefa, kakav je osjećaj?

-Biti najmlađi pobjednik u povijesti hrvatskog MasterChefa je velika privilegija i još jedno dodatno postignuće za mene na sve ovo. Osjećaj je nešto najlipše do sada!

Kako ste počeli kuhati? Tko je glavni "krivac" za to? Tko vam je bio inspiracija?

-Počeo sam kuhati zbog svoje majke koja je također kuharica, a inspiracija mi je dolazila u inat svemu negativnom. To loše me tjeralo da pokažem svima da ne podcjenjuju i da se sve može!

image

Luka s članovima žirija

LUKA DUBROJA

Za 19 godina imate mnogo znanja o kulinarskim tehnikama, gdje ste i kako sve to naučili?

-S 12 godina sam počeo pomagati mami raditi na cateringu, to me zainteresiralo, rekao sam da želim radit u kuhinji i da hoću naučiti sve što se radi u kuhinji i zaraditi svoj novac. Kako sam krenuo s 12 godina, tako sam nastavio i mijenjao različite vrste kuhinja i prao suđe. Naučio sam dosta stvari kako ne bi trebale funkcionirati, a isto tako kako se ne treba ponašati.

Jeste li imali kakve posebne pripreme za sudjelovanje u showu?

-Prije nego što sam došao u MasterChef kuhinju istraživao sam dosta recepata i raznih tehnika najviše sa svojom ujnom, tetom, mamom i mojim prijateljima. Kako bi se dovoljno pripremio za sve što me čeka.

image
LUKA DUBROJA

Jeste li se sami prijavili ili vas je netko drugi prijavio?

-Moji prijatelji su me poticali dugo vremena da se prijavim na Masterchef, ja nisam mislio da je to realno, ali jedan dan sam vidio reklamu “Postani novi hrvatski Masterchef” i rekao sam nemam što izgubiti i prijavio sam se. Kroz dio mog znanja bio sam siguran u sebe, ali me zanimalo kako će kamere utjecati na mene i moje kuhanje.

Što Vam je bilo najdraže, a što najteže u showu?

-Sigurno najdraži momenti su oni kada smo svi zajedno u kući provodili vrijeme kroz zezanciju, smijeh i spačke koje smo radili jedni drugima. Samo to iskustvo i toliko dobrih i predivni ljudi učinilo je da bude zapamćeno za cijeli život. Najteži dio svega je odvojenost od svoje okoline, realnog i stvarnog života.

Prije nego što sam došao u MasterChef kuhinju istraživao sam dosta recepata i raznih tehnika najviše sa svojom ujnom, tetom, mamom i mojim prijateljima. Kako bi se dovoljno pripremio za sve što me čeka.

Što biste rekli o žiriju? Kako je bilo surađivati s njima? Jeste li se bojali njihove kritike?

-Sa žirijem je bilo odlično, stvarno se nema što za reći. Bili su tu za nas kada smo mi to trebali i dali su sve od sebe da nam olakšaju neke stvari u kojima nam je bilo iznimno teško. Nisam se bojao nekih kritika, zapravo sam ih i htio dobiti što više, da mogu napredovati i usavršiti što bolje određeni dio zadatka.

image
LUKA DUBROJA

Kako Vam je bilo kuhati pred kamerama?

-Kuhati pred kamerama bilo je u početku iznimno stresno, ali s vremenom se donekle navikneš i nastojiš biti kakav jesi.

S kim ste se najviše povezali tijekom MasterChefa?

-Povezan sam s istih 5 ljudi od početka, ali nekako bi izdvojio Saru budući da je ostala sa mnom do zadnjeg dana, bili smo jako iscrpljeni, umorni i pod velikim pritiskom zbog sve ove pažnje koja je bila usmjerena na nas, ali smo ostali jedno uz drugo i međusobno se ohrabrivali i pomagali.

Na koje ste jelo posebno ponosni i zašto?

-Jako sam ponosan na štuku u šlagu, zato što je iz gluposti nastao jako, jako dobar tanjur, isto tako neću zaboraviti ni Portobelo gljivu.

Što najviše volite kuhati? Jesu li to ipak slana jela ili deserti?

-Ne mogu izabrati između slanog i slatkog što je meni draže, ali svakako ću nastojati pratiti oboje i potrudit ću se i dalje pripremati slatko i slano.

Prije nego što sam došao u MasterChef kuhinju istraživao sam dosta recepata i raznih tehnika najviše sa svojom ujnom, tetom, mamom i mojim prijateljima. Kako bi se dovoljno pripremio za sve što me čeka.

Čemu se posebno veselite nakon showa?

-Posebno se veselim vidjeti svoje najbliže, naravno ostvariti sebi jako dobar posao i svemu što će doći.

Mislite li da će Vam se život promijeniti nakon showa? Na koji način?

-Mislim da će trebati dosta vremena da se ponovno prilagodimo svemu od čega smo se odvikli i da će to biti teško, svakako život neće biti kao prije, ali vidjet ćemo što nas čeka.

Kako ćete potrošiti nagradu? A kako proslaviti pobjedu?

-Jedan dio nagrade ću potrošiti na putovanje u Afriku, a drugi dio će ostati za moje planove i projekte koji će tek doći. Prvo ću proslaviti sa svojim Masteršefovcima i najboljim prijateljima, a onda kada se vratim kući sa svojim najbližima.

Djed Vam je imao želju otvoriti obiteljski restoran, hoćete li krenuti tim putem ili?

-Sigurno jednom u budućnosti želim se naći u toj ulozi vlasnika restorana, ali s vremenom ćemo vidjeti kada je pravi trenutak za to. Jako sam komplicirana osoba, veliki perfekcionist i zato tražim i nastojim dati 100% za sve što radim.

image
LUKA DUBROJA

Kakva jela biste voljeli kuhati u budućnosti?

-Volio bih stvarati tradicionalna jela s mojim potpisom na moderan način. Isvakako spajati nesvakidašnje i nespojive okuse, truditi se da radim sa sezonskim namirnicama. Volio bih dobiti priliku za daljnje učenje, da mogu pokazati sebe u ovom poslu.

Gdje se vidite za 5 godina? Hoće li kulinarstvo biti vaš životni poziv?

- Vidim se u ovom poslu, ali vidjet ćemo što će mi život donijeti. Nastavi ću se i dalje truditi i davati sve od sebe da budem što bolji u tome koliko mogu!

Linker
23. travanj 2024 02:01