Očevi pozor!

Kraj bebe i mame od početka: Novopečeni tate od sada u Hrvatskoj mogu otići na očinski dopust

Očinski dopust će se moći koristiti do šestog mjeseca djetetova života, očevima je preporuka da ga koriste, a poslodavcima obveza da ga omoguće.

S prvom danom kolovoza u Hrvatskoj se uvodi novo pravo - plaćeni očinski dopust, trajat će 10, odnosno 15 dana, ovisno o tome radi li se o jednom djetetu ili blizancima ili više djece rođene u isto vrijeme, dopust nije obvezan, no ako ga otac želi, poslodavac mu ga mora omogućiti.

Očinski dopust će se moći koristiti do šestog mjeseca djetetova života, očevima je preporuka da ga koriste, a poslodavcima obveza da ga omoguće, onima koji to ne učine ‘prijete‘ kazne od 10.000 do 50.000 kuna, ističe u razgovoru za Hinu državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Bitan je staž, ne rad na određeno ili neodređeno

"Smatramo da bi bilo dobro da u prvim mjesecima djetetova života oba roditelja sudjeluju u skrbi o njemu i imaju bolju emocionalnu povezanost“, objašnjava Josić važnost uvođenja tog dopusta i precizira kako će otac i majka moći će u isto vrijeme koristiti dopust, majka rodiljni, a otac očinski.

image

Očinski dopust od 1. kolovoza može se koristiti do 6. mjeseca djetetova života

UNSPLASH

Novo pravo uređeno je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, a državna tajnica precizira kako je, prije nego krenu u ostvarivanje ovog prava, važno imati u vidu uvjet staža propisan Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama koji vrijedi za određivanje naknade plaće za korištenje svih prava zaposlenih i samozaposlenih roditelja, pa tako i očinskog dopusta. "To je sada devet mjeseci kontinuirano, odnosno 12 mjeseci s prekidima kroz 24 mjeseca, neovisno o tome jesu li očevi zaposleni na određeno ili neodređeno vrijeme“, kazala je.

Na dopustu puna plaća, na trošak države, ne poslodavca

Očevi koji se odluče koristiti dopust imat će plaću u visini svoje pune plaće, na isti način kako je ona određena za rodiljni dopust. Plaća je na trošak državnog proračuna, ne na trošak poslodavca.

Točan broj očeva koji će se odlučiti koristiti dopust, za sada se ne zna. "Ako uzmemo u obzir korisnike koji će u ovom trenutku postati roditelji, to bi bio jedan veliki iznos, kaže Josić, izražavajući uvjerenje da će svi očevi, koji će imati pravo na očinski dopust, to pravo i ostvariti, te da će se do kraja godine utrošiti planiranih 91 milijun kuna.

image

Iz ureda se nadaju da će ovako potaknuti očeve da kasnije barem dijelom ostanu u roditeljskom dopustu s djecom

UNSPLASH

Ističe pritom kako je praćenjem korisnika njen Ured uočio da je vrlo malo očeva koristilo rodiljni dopust, a puno više roditeljski, njih između 1800 i 2000, što čini pet posto očeva. "Vjerujemo da ćemo time, što će otac u prvim danima djetetova života duže boraviti s djetetom, potaknuti očeve da barem dijelom ostanu u roditeljskom dopustu s djecom“, kaže.

Navela je i kako roditelji posvojene djece u ovom trenutku neće moći koristiti novo pravo, ali da se krenulo u izradu novog zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koji bi to mogao omogućiti. Državna tajnica ističe i kako se od 1. kolovoza povećava maksimalni iznos naknade plaće za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta, za drugih šest mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj ili prvih osam mjeseci ako koriste oba roditelja. Naknada se sa sadašnjih 5600 povećava na 7500 kuna. Za korištenja toga prava u polovini punog radnog vremena, naknada plaće povećava se sa 2.328 kuna na 3685 kuna.

Linker
15. travanj 2024 09:26