zero waste

Kako smanjiti otpad u kuhinji? Imamo nekoliko trikova koji će vam uštediti novac i vrijeme

Nakon što ste naučili kako smanjiti otpad u kupaonici, donosimo vodič kako uz nekoliko pametnih odluka istu praksu primijeniti i u kuhinji.

Jeste li znali da je kuhinja prostorija gdje proizvodimo najviše otpada u kućanstvu? Ostatke hrane, plastične boce te jednokratnu ambalažu trpamo u plastične vrećice, ne razmišljajući gdje će sve to jednog dana završiti. Čak i kad razdvajamo otpad, količinu otpada koju proizvodimo bilo bi dobro smanjiti.

Zato je važno osvijestiti količinu otpada koju stvaramo te razmisliti što bismo mogli učiniti da smanjimo proizvodnju otpada u vlastitom kućanstvu. Život prema zero waste konceptu čini se pomalo zastrašujuć i neizvediv, no ne treba ga shvatiti doslovno.

Ako odlučite živjeti na ovaj način ne znači da nećete proizvoditi nikakav otpad već da ćete smanjiti njegovu proizvodnju tamo gdje se to može. A i to je mali korak za bolju budućnost!

Već smo pisali kako smanjiti otpad u kupaonici, a sada donosimo savjete kako primijeniti zero waste praksu u kuhinji i pritom uštedjeti.

Organsko voće i povrće

Ako vam to dozvoljava budžet, kupujte samo voće i povrće kojemu znate porijeklo i pripazite da nije pakirano u plastičnu ambalažu. Ako ne možete izbjeći ambalažu, birajte onu koja se može reciklirati. Voće i povrće radije kupujte na tržnici, nego u trgovinama.

image

Koristite višekratne vrećice za pohranjivanje voća i povrća.

DEPOSIT PHOTOS

Višekratne vrećice za kupovinu

Platnene vrećice za kupovinu nikada nisu bile popularnije. Izdržljive su, lijepo izgledaju i u njih možete natrpati puno stvari bez straha da će vam vrećica puknuti. Uvijek ih imajte uz sebe (postoje one koje ne zauzimaju puno mjesta u torbi), kao i višekratne vrećice namijenjene spremanju voća i povrća kada ih kupujete u trgovinama ili na tržnici. U njima i kod kuće možete čuvati namirnice.

Staklenke prenamijenite

Staklenke od kiselih krastavaca i cikle možete uz malo truda prenamijeniti u vaze. Oslikajte ih bojama za staklo, nalijepite na njih razne motive i dodatke, a možete ih i dati nekome kao poklon. Rukotvorine se uvijek cijene!

Sredstva za čišćenje

Kuhinjske površine, sudoper i hladnjak čistite isključivo prirodnim sredstvima kao što je soda bikarbona, limun i jabučni ocat. U kombinaciji su moćno sredstvo za dezinfekciju i otklanjanje neugodnih mirisa.

Plastiku zamijenite staklom

Umjesto da skupljate plastične posudice, ostatke ručka i ostale namirnice čuvajte u staklenkama ili limenim posudama. Također, aluminijsku foliju zamijenite s višekratnim prirodnim folijama od pčelinjeg voska koje možete kupiti u svim većim trgovinama.

Planirajte obroke

Olakšajte si planiranje ručka tjednim planom. Na YouTubeu ima mnogo tutorijala i recepata, a tako ćete štedjeti energiju, smanjiti gomilanje ambalaže od dostave te pojesti točno onoliko koliko ste skuhali. Obroke rasporedite u posudice i nosite ih na posao. Na ovaj način štedite vrijeme i novac, a jedete zdravije!

Iskoristite kuhinjske krpe

Papirnati ručnici stvaraju još otpada pa ih zamijenite kuhinjskim krpama. Stare pamučne majice možete razrezati na manje komade i imate krpe za brisanje radnih površina. No, ono što je najbolje, neće završiti u smeću, već ih možete oprati i koristiti opet i opet i opet...

image

Od ostataka povrća možete napraviti povrtni temeljac.

DEPOSIT PHOTOS

Kompost

Ostatke hrane pretvorite u kompost kojim ćete prihranjivati biljke. Talog od kave i kora od banane djeluju pozitivno na biljke - čuvaju ih od nametnika i potiču njihov rast. I da, za sve oni koji žive u stanovima i nemaju vrt, kompost koji napravite možete dati susjedima ili prijateljima koji imaju vrt.

Ostaci povrća

Od kora i lupina povrća napravite povrtni temeljac kojeg ćete čuvati u hladnjaku i koristiti po potrebi. Možete ga i zamrznuti u posudama za led te ga samo ubaciti u jelo kada vam zatreba. Genijalno!

Linker
24. travanj 2024 19:34