Shutterstock
Žensko zdravlje

Jedite što više omiljenog jesenskog voća za zdravije grudi, ne bacajte niti jedan dio

I grudima je potrebna odgovarajuća njega baš kao i ostatku tijela, a često ih nenamjerno zanemarujemo

I grudima je potrebna odgovarajuća njega baš kao i ostatku tijela, a često ih nenamjerno zanemarujemo

Svaki dan peremo zube jer brinemo o oralnoj higijeni. Treniramo jer nam je bitno da smo u dobroj formi i kako bismo se odlično osjećali u vlastitoj koži. Nanosimo najkvalitetnije hidratantne kreme na lice jer želimo da što dulje zadrži mladolik izgled i elastičnost. Kosu uljepšavamo skupocjenim uljima ne bi li zadržala sjaj i djelovala njegovano. Ovo je samo djelić navika koje činimo za svoje tijelo, a lista bi neosporno mogla biti puno duža.

No, koje dobre navike prakticiramo na svojim grudima, dijelu tijela koji također može biti pokazatelj zdravlja?

I njima je potrebna odgovarajuća njega baš kao i ostatku tijela, a često ih nenamjerno zanemarujemo. Upravo iz tih razloga nastavku teksta posvećujemo najkrhkijem dijelu ženskog tijela – grudima, koje također zahtijevaju posebnu pažnju da bi ostale zdrave!

Odgovarajući grudnjak

image
Shutterstock

Procjenjuje se da oko 70 posto žena ne nosi grudnjak ispravne veličine, a odabir odgovarajućeg donjeg rublja nekim ženama predstavlja veliki izazov, ponajviše onima koje prsni opseg nisu izmjerile još od pubertetskih dana. Premali grudnjak je neudoban, previše pritišće grudi i stvara neugodan osjećaj, posebice prilikom cjelodnevnog nošenja. Prevelik grudnjak, pak, ostavlja previše slobodnog prostora pa grudi „plešu” u košaricama.

Preporučuje se nošenje grudnjaka koji pruža odgovarajuću potporu, vizualno podiže grudi, pruža cjelodnevnu ugodu i, povrh svega, odgovara veličini prsnog opsega.

Unos vitamina D

image
Shutterstock

Premda nam je poznato da unos vitamina D pomaže kod zdravlja kostiju, puno nas ne zna da također ima esencijalnu ulog u održavanju zdravlja grudi. Tome svjedoče i razne studije koje potvrđuju da nedostatak vitamina D može biti jedan od uzroka nastanka raka dojke, uz preostale rizične faktore kao što su pušenje, prehrana bogata masnoćama i šećerima, pretilost, povećana konzumacija alkohola te izloženost radioaktivnom zračenju. Stručnjaci iz medicine upravo vitamin D vide kao ključan čimbenik u borbi protiv navedene zloćudne bolesti, zato čim prije popijte čašu punomasnog mlijeka, pojedite žumanjak, pileća jetra, sardine u konzervi, kamenice, maslac, svježe shiitake gljive i druge namirnice bogate ovim vitaminom, ili posegnite za dodacima prehrani pomoću kojih ćete zadovoljiti dnevni unos.

Konzumacija tamnog grožđa

Ovom voću primamljivog izgleda, mirisa te okusa rijetko tko može odoljeti. Posebice kad dolazi u domaćem soku, rujnom vinu ili u izvornom sirovom obliku. Ako ste ljubitelji grožđa, onda će vam se možda svidjeti i njegove zdravstvene koristi, a jedan je i da poboljšava zdravlje grudi!

image
Shutterstock

Najveća zdravstvena benefit grožđa nalazi se u njegovim sjemenkama u kojima su polifenoli, antioksidansi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Budući da su navedeni radikali odgovorni i za nastanak raka, konzumiranjem crvenog grožđa grudi postaju otpornije na razvoj bolesti. Najveći učinak se postiže ako se pojede cijela bobica – od kože do sjemenka. Zapravo, nipošto nemojte izbjegavati mesnati dio grožđa jer brojna istraživanja objavljena o ekstraktu sjemenki grožđa govore o povoljnim učincima ove namirnice, posebice na savitljivost zglobova, arterija te cirkulaciju krvi uslijed jačanja kapilara, vena i arterija.

Hidratacija kože

image
Shutterstock

Koža grudi i bradavica je tanka i osjetljiva zbog čega zahtijeva redovitu njegu. No, puno žena često zaboravlja da su grudi podložne suhoći, borama, oštećenjima od sunca te drugim faktorima koji potiču njihovu starost, baš kao i koža cijelog tijela. Zanemarivanje njege može nepovoljno utjecati na njihov izgled, a hidratacija je najbolja stvar koju možemo učiniti kako bi izgledale zdravo i bile meke na dodir. No, kako ih pravilno njegovati? Baš onako kako to činite s ostatkom tijela – svaki dan ih nahranite losionom ili kremom koja je namijenjena za njegu bradavica, a kožu dekoltea zaštitite kremom za sunčanje protiv UV zračenja.

Prakticiranje masaže

image
Shutterstock

Nakon nanošenja losiona, grudi pažljivo izmasirajte. Nježni pokreti pružit će niz koristi - od očuvanja oblika, sprečavanja obješenog izgleda, uklanjanja benignih cisti, jačanja mišićnog tkiva do izbacivanja toksina iz limfnog sustava.

No, da bi masaža grudi uistinu bila učinkovita, najbolje bi bilo da se pridržavate jednostavnih koraka koje zahtijevaju malo pažnje i vremena:

1. Zauzmite ugodan položaj na kauču. Poželjno je da legnete, no također možete sjesti naslonjeni na udoban jastuk.

2. Ruke namažite bademovim ili kokosovim uljem te ih ugrijte trljanjem jednu od drugu.

3. Kad se ruke ugriju, započnite s masiranjem. Fokusirajte se na jednu po jednu dojku. Stavite četiri prsta jedne ruke na gornji dio, a četiri prsta druge ruke na donji dio dojke. Masirajte kružnim pokretima otprilike dvije minute bez prestanka.

4. Zatim se fokusirajte na bočne strane grudi pa primijenite istu metodu masiranja. Pazite da cijela površina dojke bude izmasirana.

5. Navedene korake ponovite na drugoj dojci.

Redovita kontrola

Pregled dojki također je dio njege grudi. Pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučnu pretragu rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće.

Rak dojke je najčešća zloćudna bolest kod žena u Hrvatskoj, ali i u većini zemalja u svijetu. Prema posljednjim objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2019. godini zabilježeno je 2999 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti u 2020. godini preminule su 722 žene.

Zato svakako treba istaknuti važnost ranog otkrivanja jer se gotovo 90 posto pacijenata može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju. Upravo zato se tijekom listopada diljem Republike Hrvatske organiziraju brojne javnozdravstvene manifestacije i kampanje kojima se želi ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke te odlaske na redovite dijagnostičke preglede.

image

Avon kampanja Roza vrpca

Avon

U borbi protiv raka dojke sudjeluje i Avon koji ovog listopada provodi kampanju pod nazivom „Roza vrpca”.

Avon je u Hrvatskoj borbu protiv raka dojke započeo 2004. godine te je od tad prikupio i donirao više od tri milijuna kuna. I vi možete podržati njihovu inicijativu naručivanjem proizvoda s ružičastom vrpcom jer je sav neto prihod od prodaje tih proizvoda namijenjen za borbu protiv raka dojke. Proizvodi s roza vrpcom simboliziraju borbu protiv bolesti, ali su i poziv da brinemo o svom tijelu. Mogu se naručiti putem Avonovog humanitarnog online kataloga.

image

Avon kampanja Roza vrpca

Avon

No, Avon tu nije stao u borbi protiv raka dojke. U suradnji s Udrugom žena oboljelih od raka SVE za NJU pokrenuo je inicijativu #budizdrava, #normalnozamene s ciljem da žene osvijeste što je normalno za njihove grudi, govore o tome i pozovu sve važne žene u njihovom životu da učine isto jer će tako lakše prepoznati promjene na njima.

image

Avon kampanja Roza vrpca

Avon

Ideja kampanje je također da Avon sve zaboravne žene podsjetiti na zdrave navike, prije svega na jednomjesečni samopregled dojki. Odlaskom na web stranicu www.budizdrava.com, svaka žena može ostaviti svoju e-mail adresu, a Avon će ju jednom mjesečno podsjetiti na pregled koji može spasiti život.

image

Avon kampanja Roza vrpca

Avon

Za više informacija kako napraviti samopregled posjetite www.budizdrava.com.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Avonom.

Linker
26. travanj 2024 16:45