menopauza nije tabu

Hormonalne promjene u menopauzi nisu bezazlene, evo kako ih prepoznati i olakšati si

Svjetski dan menopauze održava se 18. listopada, a tim su povodom vodeći stručnjaci u Vichyjevom serijalu Meno Talks razgovarali o hormonalnim promjenama u menopauzi te kako one utječu na žensko tijelo.

Svake godine 25 milijuna žena uđe u menopauzu. Iako je riječ o prirodnom procesu, mnoge su žene tada pod velikim stresom jer simptomi menopauze mogu biti vrlo neugodni i utjecati na kvalitetu života. Menopauza se najčešće javlja oko 50. godine života, ali simptomi koji je nagovještaju mogu započeti značajno prije.

U menopauzi se događaju brojne promjene u lučenju i djelovanju hormona jajnika i žlijezde hipofize, a one se mogu pojaviti čak i kod mlađih žena prije 40. godine života, što tada nazivamo preuranjenom menopauzom. Glavni razlog za nastanak menopauze je iscrpljivanje funkcije jajnika, odnosno proizvodnje ženskih spolnih hormona - estrogena i progesterona.

No, tu je i testosteron, muški spolni hormon koji također ima važnu ulogu u održavanju hormonske ravnoteže u ženskom tijelu. Nedostatak tih hormona, najviše estrogena, sa sobom nosi, uz izostanak menstruacije, brojne tjelesne promjene koje je važno prepoznati i poduzeti konkretne korake kako bi svaka žena kroz to razdoblje prošla što bezbolnije.


Vazomotorne smetnje

Pod ove smetnje ubrajaju se znojenje i vrući valovi koji se mogu javiti iznenada i remetiti san te obavljanje svakodnevnih obveza. Najčešće se javljaju noću, a nastaju zbog promjena u razini estrogena koje aktiviraju centar za regulaciju temperature u mozgu. Mozak tako dobiva signal da je tijelo pregrijano i potom potiče žlijezde znojnice da izlučuju znoj i hlade tijelo. Uz znojenje i valunge može se javiti i ubrzan rad srca.

Nepravilna krvarenja

Nepravilna krvarenja obično su prvi pokazatelj da žena ulazi u menopauzu. Normalni ciklusi tada postaju neredoviti, nekad obilna menstruacija može biti tek nekoliko kapi ili može biti riječ o vrlo iscrpljujućim i dugotrajnim krvarenjima. Ovakva krvarenja mogu biti povezana i s nekim strukturnim poremećajima poput polipa i mioma u maternici ili na jajnicima, zbog čega je potrebno odmah otići kod ginekologa.

Gubitak koštane i smanjenje mišićne mase

Tijekom menopauze dolazi do ubrzanog gubitka koštane mase i povećanog rizika od osteoporoze, a samim time i prijeloma kostiju. Zbog smanjene proizvodnje muških spolnih hormona žene u menopauzi gube na mišićnoj masi, a dobivaju veći postotak masnog tkiva, posebice u predjelu trbuha. Zato je važno redovito provoditi fizičku aktivnost i regulirati prehranu kako bi se usporilo propadanje kostiju i mišića.

Gubitak libida i energije

Smanjenje razine hormona u tijelu žene u velikoj mjeri utječe na libido, odnosno seksualnu želju koja se smanjuje. Prate je i vrlo neugodni simptomi poput suhoće rodnice, bolnih snošaja ili krvarenja nakon snošaja. Žene u razdoblju menopauze mogu primijetiti da su umornije i iscrpljenije nego prije.

Promjene na koži i kosi

Prije i tijekom menopauze javljaju se i promjene na koži i kosi. Koža postaje suha i dehidrirana, sklona hiperpigmentacijama te osjetljivija na vanjske utjecaje, dok se kod promjena koje utječu na kvalitetu kosu primjećuje manja gustoća, usporen rast, laka lomljivost i pojačano ispadanje.

Porast kolesterola

Još jedna karakteristika menopauze je porast ukupnog kolesterola i LDL kolesterola (takozvanog lošeg kolesterola) uz pad razine zaštitnog HDL kolesterola. Zbog toga žene u menopauzi imaju veći rizik od obolijevanja od srčanožilnih bolesti. Uz povišen kolesterol može se javiti i visok tlak pa ga je nužno redovito kontrolirati.

image

Dr. Marina Šprem Goldštajn

VICHY

Kako si pomoći?

Sve ove promjene možemo ublažiti hormonskom nadomjesnom terapijom. O njoj je povodom Svjetskog dana menopauze 18. listopada u sklopu serijala Meno Talks vodećeg dermokozmetičkog brenda Vichy, pod vodstvom voditeljice i novinarke Tončice Čeljuske, govorila prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn, spec. ginekologije i porodništva, te predsjednica Hrvatskog društva za menopauzu.

Prof. dr. sc. Šprem Goldštajn istaknula je da prirodna hormonska terapija nije ista kao terapija bio identičnim hormonima.

"Danas se oni koriste u obliku različitih krema ili vaginalnih preparata, gdje se na temelju određivanja razine estrogenih hormona iz sline stvaraju neki preparati koji nisu prošli stroge regulative razvoja lijekova kao što su to konvencionalno hormonsko nadomjesno liječenje. Ti bio identični lijekovi prema preporuci Međunarodnog menopauzalnog društva se ne preporučuju u liječenju menopauzalnih tegoba upravo zbog jedne nesigurnosti posebice kod dugotrajne primjene takvih preparata što se tiče njihove učinkovitosti i sigurnosti", objasnila je.

Hormonsko nadomjesno liječenje, dodaje Šprem Goldštajn, smatra se zlatnim standardom u liječenju gore navedenih menopauzalnih tegoba.

"Na prvom mjestu među indikacijama za primjenu hormonskog nadomjesnog liječenja su smetnje povezane sa suhoćom rodnice. Nadalje, hormonska terapija koristi se za prevenciju osteoporoze koja može završiti s letalnim ishodom, kardio-vaskularnih bolesti i te za ublažavanje ili usporavanje starenja kože", kazala je Šprem Goldštajn.

image

Tončica Čeljuska

VICHY

Kako manjak estrogena dovodi do stanjenja i smanjene vlažnosti kože, tvrdi Šprem Goldštajn, primjena hormonske terapije potaknut će lučenje hijaluronske kiseline i imati antioksidativni učinak na kožu.

Prof. dr. sc. Šprem Goldštajn istaknula je koliko je zapravo važno da se žene koje primijete simptome menopauze obrate ginekologu te da menopauza ne treba biti tabu.

"Jedan udio žena ne želi govoriti o toj problematici jer smatraju da je to jedan normalni proces starenja na koji se ne može utjecati ili pak da se radi o tabuu. Među njima postoji jedan zid koji je teško probiti i nama zdravstvenim djelatnicima kako bismo objasnili pacijenticama da nema razloga da trpe, da se sve te subjektivne i druge smetnje mogu vrlo lako riješiti i da mogu imati dobru kvalitetu života i u tom životnom razdoblju", poručuje Šprem Goldštajn.

"Svim ženama koje ulaze u menopauzu htjela bi reći da bi se trebale staviti na prvo mjesto. Trebale bi osluškivati svoj organizam koji stalno šalje signale da nešto treba poduzeti u tom perimenopauzalnom razdoblju. Zahvaljujući podizanju svijesti o važnosti menopauze danas možemo reći da žene se sve više približavaju promjenama životnih navika, koje mogu u značajnoj mjeri i umanjiti menopauzalne tegobe. Usmjerimo se prema zdravoj prehrani, prema načinima za smanjenje stresa, tjelovježbi. Budite produktivne, budite pozitivne, budite zdrave, a na cijelom tom putu, naravno, mi smo tu da pomognemo kao liječnici, a sigurno i Vichy", zaključila je Šprem Goldštajn.

Kroz platformu #MENOTALKS i Facebook grupu #NemaPauze u menopauzi cilj je potaknuti otvoreniji razgovor o menopauzi i ukazati važnost poduzimanja preventivnih mjera kako bi svaka žena zakoračila hrabro u novo razdoblje života!


Sadržaj je kreiran u suradnji s Vichyjem.

Linker
15. travanj 2024 20:37