veliko ne

Evo zašto nikada ne biste trebali spavati s upaljenim ventilatorom

Ako nikako ne možete rashladiti spavaću sobu, možda se čini dobrom idejom da vam ventilator puše cijelu noć. Pa, i ne baš.

Ako doma nemate klimu, znate koliko može biti teško rashladiti neki prostor samo ventilatorom. Jer vruća spavaća soba najveći je protivnik sna ljeti. Optimalna temperatura prostora u kojem spavate trebala bi biti između 16 i 21 stupanj kako bismo mogli normalno zaspati i ne buditi se preko noći.

Ako nemate drugog izbora, ideja da preko noći ostavite ventilator upaljen čini se logičnom, zar ne? No, to i nije tako dobro za naše zdravlje, napominje stručnjak za spavanje Martin Seeley i CEO tvrtke MattressNextDay. Kako je objasnio za Glamour, spavanje uz ventilator može uzrokovati ukočen vrat ili bolove u mišićima.

Ako imate već postojeće bolove u mišićima zbog vježbanja ili nepravilnog držanja dok radite za stolom, Martin kaže da biste se trebali suzdržati od usmjeravanja ventilatora na ovo područje tijekom noći.

"Koncentrirani hladan zrak može učiniti mišiće napetima i uzrokovati ukočenost u vratu. Ako ste primijetili da vas ujutro boli vrat, suzdržite se od korištenja ventilatora nekoliko noći da vidite hoće li se bol opet javljati", objašnjava Seeley.

image

Hladan zrak ventilatora može izazvati ukočenost u vratu.

DEPOSIT PHOTOS

Osim toga, napominje Seeley, ventilator cirkulira zrak u prostoriji, što znači da podiže i grinje, spore, pelud s površina te ih puše prema vama. "Ako ste alergičar, muče vas začepljeni sinusi ili imate poteškoća s disanjem, obavezno dobro očistite lopatice ventilatora", kaže stručnjak. Na lopaticama se, kaže, skuplja puno prašine koja se ponovno raspršuje po zraku i ulazi vam u pluća.

Ono što možete napraviti jest uložiti u ventilator ili rashladni sustav koji pročišćava zrak smanjujući čestice peludi i grinje u cijeloj prostoriji. Ili ako to nije opcija, redovito čistite spavaću sobu - od tepiha (ako ga imate), preko ormarića, polica do kreveta i madraca. I ne zaboravite češće mijenjati posteljinu!

Puhanje ventilatora uzorkuje suh zrak, što, kaže Seeley, može isušiti vaš nos, grlo i oči, što rezultira time da tijelo mora proizvoditi više sluzi kako bi ostalo hidratizirano. "Uz to se javlja i glavobolja. Da biste sve to spriječili, pijte najmanje dvije litre vodne dnevno", napominje.

Linker
25. travanj 2024 07:14