the body

Elle Macpherson zaklinje se u ovaj četverominutni trening, radi ga baš svako jutro

U četiri minute kroz četiri vježbe potiče se tijelo na proizvodnju dušikovog oksida.

Novi oblik treninga privlači sve više vježbača, u njega se zaklinje i nekadašnji supermodel Elle Macpherson, a ako je dobar za nekoga koga i u 58. godini života opravdano zovu The Body, onda tu valjda ima nečega. Za web site svog wellness brenda WelleCo otkrila je da svako jutro predano odradi četverominutni trening Zacha Busha kojim "stimulira dušikov oksid" kako bi pomogla izgradnju mišića i podržala imunitet.

Zašto dušikov oksid može biti dobar

Zach Bush je američki liječnik, specijalist interne medicine, endokrinologije i palijativne skrbi, a što je dušikov oksid? I zašto je tako zanimljiv Elle?

Dušikov oksid stvara se prirodno u tijelu te potiče vazodilataciju, odnosno pojačava cirkulaciju krvi. Kad počnemo vježbati, tumači dr. Bush, a piše Get the Gloss, otpuštamo dušikov oksid, krvne žile se otvaraju te se pojačava isporuka kisika i nutrijenata u mišiće, a time i mogućnost za izgradnju mišića. Naše tijelo pohranjuje dušikov oksid, prvenstveno u sluznicu krvnih žila, pa ga otpušta kroz dan kada se za time pojavi potreba. "Proizvodnja" dušikovog oksida opada kako starimo, no ovim se treningom može pojačati, tvrdi njegov tvorac.

Izgradnja mišića nije jedina uloga dušikovog oksida; ovaj spoj razrjeđuje krv, pa umanjuje rizik od pojave krvnih ugrušaka, a time i od srčanog i moždanog udara. Uz to, podržava dobro funkcioniranje imunosnog sustava. Osim vježbanjem, njegovo nastajanje može se pospješiti i disanjem na nos.

Što Elle odradi u četiri minute

Trening dr. Busha pokreće 16 najvećih mišićnih skupina u tijelu. Za najveću dobrobit trebalo bi ga raditi tri puta dnevno, budući da razina dušikovog oksida nakon nekoliko sati pada. Vježbanje je vrlo jednostavno:

• 10 čučnjeva: pazite na držanje i nastojte se spustiti što niže možete

• 10 podizanja po ruci: ruke su ispružene uz tijelo, brzo podignite jednu ruku ispred sebe do razine ramena, spustite je, zatim isto napravite drugom rukom

• 10 podizanja ruku kao kod skoka s raznoženjem i odručenjem (star jump), ali nemojte pomicati noge

• 10 ispružanja ruku iz razine ramena ravno iznad glave.

Sve ponovite četiri puta. Osjetite li nakon vježbanja bockanje u vrhovima prstiju, znači da ste sve odradili baš kako treba – to je učinak dušikovog oksida koji širi žile, doprema pojačano kisik u sve dijelove vašeg tijela i sljedećih nekoliko sati pomaže graditi mišiće. Ipak, nemojte misliti da su vam četiri minute dovoljne da ostanete fit, ovaj oblik vježbanja shvatite više kao predjelo za glavni trening.

Linker
20. travanj 2024 00:56