TOMISLAV MOŽE
FITNESS OBRAČUN

Dva glumca nas uvode u svoju rutinu kojom održavaju top formu

"Priveli smo" Fabijana Pavla Medvešeka i Marka Petrića na razgovor o vježbanju, održavanju fit forme, disciplini i stvarima bez kojih ne idu na trening.

"Priveli smo" Fabijana Pavla Medvešeka i Marka Petrića na razgovor o vježbanju, održavanju fit forme, disciplini i stvarima bez kojih ne idu na trening.

Kazališni, filmski i televizijski glumci Fabijan Pavao Medvešek i Marko Petrić dijele istu strast - ne samo glumu, već i tjelovježbu. Trening je dio njihove dnevne rutine, a sportom se bave dugi niz godina kako bi održali fizičko i mentalno zdravlje. Treniraju nekoliko puta tjedno, u dvoranama kao i na otvorenom, a nama su otkrili kako izgleda njihov savršeni trening, koje vježbe najčešće izvode te kako se nose s manjkom discipline i motivacije. Konstanta u njihovim rutinama je kvalitetna oprema, poput Reebok Nano tenisica, dobre i ugodne sportske majice i kratkih hlača.

Kako započinjete dan, držite li se nekih rituala i rutina koje ne preskačete?

Fabijan Pavao: Apsolutno! Dan započinjem s limunadom, crnom kavom i nakon toga ide trening, a zatim sve ostalo.

Marko: Dan započinjem hladnim tušem i to već mjesecima. Koliko god svako jutro vodim bitku sa samim sobom prije nego što pustim hladnu vodu, izlaganje takvom stresu me čini budnim i spremnim. Zatim pripremam doručak i kavu, a onda slijedi pola sata mira - listanje dnevnih novosti, zapišem neku misao ako imam potrebu, ponekad rješavam križaljke - i dan može početi. Još na fakultetu sam shvatio da, ako samo izletim iz kreveta i preskočim sve ove rutine, stalno imam osjećaj kao da negdje kasnim.

image
TOMISLAV MOŽE
Koliku ulogu sport i tjelovježba imaju u vašem životu? Koliko ste posvećeni vježbanju?

Fabijan Pavao: Ima zaista veliku ulogu, svoj odnos sa sportom gradim cijeli život i zaista sam sretan što je to način na koji održavam zdravlje - kako fizičko tako i mentalno.

Marko: Vježbanje zaista smatram higijenom, jednako kao i pranje zubi ili tuširanje. Treniram nekoliko puta tjedno posljednjih 18 godina. Ima perioda kad treniram intenzivnije i onih kada treniram manje, ali držim kontinuitet. Dugoročno gledajući, mislim da je to najvažnije - disciplina, a ne motivacija. U većini slučajeva mi se ne da trenirati, tražim izlike da preskočim trening, ali uvijek se nekako izborim sam sa sobom i čim počnem trenirati osjećam se sjajno.

Bez čega ne idete na trening, od gadgeta do opreme? U čemu se osjećate najudobnije?

Fabijan Pavao: Majice i kratke hlače su svaki dan u nekoj drugoj kombinaciji ovisno o treningu - jesam li vani ili u zatvorenom prostoru, ali kada nađem tenisice koje su dovoljno udobne, a odgovaraju mojem stilu treninga, ne mijenjam ih dok se ne raspadnu.

Marko: Na trening ne idem bez odjeće i obuće za treniranje, užeta za preskakivanje i vode. Dok treniram osjećam se najudobnije u odjeći predviđenoj za trening: dry fit majice, hlačice, a prošle godine sam otkrio Reebok Nano X 1, 2, 3 tenisice, koje su odlične jer mogu kombinirati različite stilove treninga, dovoljno su stabilne da mogu raditi vježbe poput čučnja ili iskoraka, a opet dovoljno mekane da u njima mogu istrčati određenu kilometražu.

image
TOMISLAV MOŽE
Kako održavate top formu, i u kojim sportovima/vježbama najviše uživate?

Fabijan Pavao: Trudim se svaki tjedan napraviti minimalno dva treninga, ali zapravo treniram svaki dan. K tome je moj posao dosta dinamičan pa sam stalno u pokretu. Zadnjih nekoliko godina uglavnom biram parkove na otvorenom gdje vježbam na šipkama jer mi odgovara svježi zrak, a ujedno mi je to odmak od zatvorenih prostora u kojima inače provodim puno vremena.

Marko: U top formu se dovodim samo ako za to postoji poseban razlog, poput uloge ili nekog natjecanja. A formu održavam kroz redovite treninge u teretani ili prirodi. Otprilike četiri treninga tjedno u dvorani i jedan u prirodi, u toj kombinaciji najviše uživam - dinamični treninzi snage sa opterećenjima ili body weight treninzi u kombinaciji s aerobnim. Ljeti treniram puno više u prirodi, a od sportova i vježbi… Igrao sam dugo mali nogomet, no, počeo sam se često ozljeđivati pa sam morao prestati. Sad pokušavam barem jednom tjedno odraditi boksački trening. To je specifična vrsta napora, zatim bicikliranje, a ljeti plivanje. Najdraže vježbe su mi zapravo one najosnovnije: čučnjevi, sklekovi, zgibovi, leđnjaci, trbušnjaci.

Provedite nas kroz jedan svoj savršeni trening!

Fabijan Pavao: Vani sam, u parku, radim sve vrste zgibova, propadanja, sklekova... Nosim majicu i hlačice, tekuću kredu, paketić maramica i - najkul tenisice u gradu. Višenamjenske tenisice Reebok Nano X3 za trening i trčanje moj su izbor.

Marko: Savršeni trening… Jednom prilikom sam bio u kampu u Pakoštanima i tu je bila cijela teretana na otvorenom, pod gustim hladom borova, imala je sve što ti treba za kvalitetan trening. Girje, slobodne utege, klupe, boksačke vreće, konope, pilates lopte, švedske ljestve, tatami na podu - sjećam se da sam tada promislio: "na ovo bi se mogao naviknuti!" Od odjeće i obuće sam imao jedino kupaće i ručnik.

Kako izgleda vaša prehrana, jeste li disciplinirani po tom pitanju?

Fabijan Pavao: Veliki sam ljubitelj hrane kao mnogi i shvatio sam da je jedini način da ostanem iole zdrav i fit da jedem jednom dnevno. Toga se držim već godinama. Možda zvuči teško, ali na sve se možemo naviknuti.

image
TOMISLAV MOŽE

Marko: Zbilja uživam u raznovrsnoj hrani, ali kao i s treninzima, 80 posto vremena pazim kako se hranim, trudim se što više kuhati i koristiti kvalitetne namirnice. Istovremeno, ne uskraćujem si uživanje u, primjerice, slatkom. Ako mi se jede kolač, sladoled, čokolada, naravno da ću si priuštiti slatko. Mislim da je umjerenost ključ dobre prehrane, tako nikad nemamo nezdravi crave za određenom hranom.

Koliko vam je važna disciplina i kako se do nje dolazi?

Fabijan Pavao: Disciplina mi je od velike važnosti i borim se sa sobom cijeli život jer nikome nije lako biti uvijek ustrajan. Ono što sam shvatio je da nikada ne treba raditi veliku promjenu odjednom jer je to neodrživo. Bolje je krenuti s manjim koracima i svaki dan/tjedan/mjesec promijeniti neku naviku.

image
TOMISLAV MOŽE

Marko: Disciplina se gradi. To je konstantna borba s malim ljenjivcem koji se nalazi u nama i naprosto, do promjene se ne dolazi lako. Primjerice u glumi mogu početi graditi ulogu tek onda kada dobro znam tekst. Učenje teksta je prilično monoton i dosadan proces, no da bi mogao raditi to što volim, moram biti prilično discipliniran i provesti jako puno vremena u samom učenju. Nemam recept kako dolazim do discipline, jednostavno odlučim da me ništa neće omesti idućih sat vremena dok radim. Znam da me kao nagrada čeka mogućnost igre s materijalom koji je postao dio mene.

Je li, i u kojoj mjeri održavanje fit forme ključno za vašu karijeru?

Fabijan Pavao: Sve ovisi o tome kako se želiš predstaviti, a ja sam, budući da volim trening, odlučio biti u formi koliko god mogu.

Marko: Glumački posao je predivan jer nije bitno kojih si dimenzija, boje kože, glasa - uvijek postoji uloga za tebe. Mislim da je održavanje forme bitno za sve ljude neovisno kojom karijerom se bave. Svakako, ako sam u formi, ne moram se posebno pripremati za neke glumačke izazove, pa tako štedim vrijeme, ali najveći izazovi u glumi nisu fizički. Puno je zahtjevnije shvatiti samu srž karaktera koji tumačiš, pronaći glumačka sredstva da tu suštinu, kroz žanr, rečenice, kontekst i koncept koji imaš, dostaviš publici.

image
TOMISLAV MOŽE
Jeste li natjecateljskog duha i postavljate li sebi stalno nove izazove?

Fabijan Pavao: O da, možda nekad to skrivam, no svaki dan vodim neku bitku sa sobom i drugima, a gotovo nikad ne prihvaćam drugo mjesto.

Marko: Uglavnom smatram da nisam pretjerano kompetitivan i onda, kad se nađem u nekoj natjecateljskoj situaciji, shvatim da dajem sve od sebe i to neovisno da li se radi o bacanju kamenčića u more, društvenim igrama ili sportovima. Trudim se stalno postavljati nove izazove, ali također, uživati u onome što sam napravio, jer se u protivnom se to pretvori u neku besmislenu potjeru za nečim što ne možeš uloviti.

* Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji: Gloria x Reebok

Linker
26. travanj 2024 11:04