4 bitna koraka

Dizajnerica savjetuje kako očuvati omiljene komade s printom

Organizatorica niza radionica pod nazivom ‘Sitni popravci od velike važnosti‘ za čitatelje Gloria.hr podijelila je nekoliko savjeta uz pomoć kojih će vaša odjeća postati gotovo neuništiva.

Svi mi imamo neke omiljene komade odjeće, za koje bismo htjeli da traju što dulje. Ponekad je prava muka očuvati boje u pranju, pogotovo ako nam omiljena majica ima živopisan print. Uz savjete modne dizajnerice Ivone Šorše svoju odjeću možemo učiniti (gotovo) neuništivom. Vlasnica mladog brenda Darkona održala je niz radionica i predavanja Sitni popravci od velike važnosti koje su podignule veliko zanimanje, ona je najkorisnije savjete podijelila je s čitateljima Gloria.hr.

Kako prati majice s printevima

Bilo da se nalaze na bijeloj, šarenoj ili crnoj tkanini, ako smo kupili takav komad, sigurno nam taj print mnogo znači i željeli bismo da nam majica traje što dulje. "Svi posjedujemo barem jednu majicu svog omiljenog benda, crtanog lika ili televizijske serije! Printevi na majicama se razlikuju u tehnici samog tiskanja, koji uvjetuje određeni način održavanja (i trajanja printa). Kako bi naša omiljena majica zadržala svoje glavne likove čim dulje, potrebno je slijediti ove jednostavne savjete!

image

Printevi na majicama posebno su delikatni

UNSPLASH
  1. Uvijek okrenite majicu na drugu stranu prije pranja.
  2. Odjeću s printom perite na maksimalno 40 stupnjeva.
  3. Nemojte je sušiti u sušilici, već vješanjem na zraku (ako je u pitanju veći, opipljivi motiv, treba ju objesiti na vješalicu prilikom sušenja).
  4. Odjeću s printom obavezno glačajte na ‘krivoj‘ strani, kako vruće glačalo ne bi oštetilo print direktnim kontaktom.

"Uz ove zaista jednostavne korake, sve majice s printom će trajati godinama!", savjetuje Ivona Šorša.

image

Novu radionicu Darkona organizira 1. listopada

DARKONA

Čitajte i: Zaboravljeni krojački trik: Uz dvije igle savršeno zašijte gumb

Štetno je previše prati odjeću!

Živimo u vremenu kada se mnogo pažnje posvećuje higijeni, peremo sve redom što stignemo što je pohvalno, ali opet lako je skliznuti u drugu krajnost. Potrebno je naći balans između čistog rublja i želje da nam komad što dulje traje.

image

Odjeću ne bi trebalo prečesto prati

DARKONA

"Znam kako ovo zvuči, ali dopustite da pojasnim. Svaki ciklus pranja i(ili) sušenja u perilici je stres za odjeću, te se vlakna napinju mnogo više nego prilikom samog nošenja odjeće. Ako je materijal osjetljiviji, ili je odjevni predmet lošije kvalitete, pred njim je manji broj ciklusa pranja koje može izdržati. Zato je važno ispravno prati odjeću (imajući na umu njezin sastav, temperature pranja i načine sušenja koji joj odgovaraju), ali također - ne bacati ju bjesomučno u perilicu rublja. Je li ta majica koji smo nosili pola sata, dok smo se zaletjeli do trgovine po kruh i banane, zaista za pranje? Osim ako je vani +35 stupnjeva, vjerojatno nije! Ovo posebno vrijedi za hlače, koje su sklone trošenju između bedara i na stražnjici. Radije ih obucite nekoliko puta prije nego završe u košari za rublje!", zaključila je Ivona.

Linker
25. travanj 2024 00:55