Novi pogled

Cindy Šoštarić Hadžić nam je srušila sve zablude o laserskom skidanju dioptrije

Nakon godina odgađanja, Cindy Šoštarić Hadžić odlučila se na zahvat koji joj je promijenio život na bolje i jedino na što se sada privikava je - nenošenje leća kojih se jedva čekala riješiti.

Život s dioptrijskim naočalama i lećama sa sobom nosi ograničenja koja znatno utječu na kvalitetu života, što će potvrditi svaka osoba s dioptrijom. Osjetilo vida zaslužno je za primanje i percipiranje svijeta i situacija koje nas okružuju, dok je uz dioptriju to iskustvo nešto drugačije. Govori nam to influencerica i poduzetnica Cindy Šoštarić Hadžić koja više od deset godina nosi leće, a sada se odlučila na promjenu, i to laserskim skidanjem dioptrije u vodećoj ustanovi za refraktivnu kirurgiju u regiji, Poliklinici Bilić Vision. Njezin dan je, kaže nam, završavao u trenutku kada bi navečer skinula leće, a kretao bi tek kada bi ih ujutro stavila. Otkrila nam je zašto se baš sada odlučila na skidanje dioptrije, što je zahvat od kojeg mnogi strepe - no bez opravdanja.

image
MARKO MIŠČEVIĆ/ CROPIX

"Već nekoliko godina razmišljam o zahvatu skidanja dioptrije i nakon što sam ga već dva puta odgodila, sada je, nakon što sam rodila, napokon došlo pravo vrijeme. Uglavnom sam odgađala zahvat zbog aktivnosti i hobija poput plivanja, ali i zbog straha i zabluda koje sam imala o samom zahvatu", otkriva Cindy, a upravo je strah jedan od glavnih razloga zbog kojeg se ljudi ne usuđuju na skidanje dioptrije - iako je lasersko skidanje dioptrije najčešće izvođena oftalmološka operacija na svijetu u posljednjih 10 godina. Napredak tehnologije omogućio je da ovi zahvati postanu jednostavni i bezbolni, a oporavak traje minimalno. Samim tim, zablude i mitovi su se srušili.

image

Doktorica Branka Jurić Tomašević i Cindy Šoštarić Hadžić

MARKO MIŠČEVIĆ/ CROPIX

"Ne znam čega me točno bilo strah, no čim je riječ o očima, postoji doza nelagode. Najviše sam se bojala oporavka jer sam čula razne priče o tome da moram ležati sa zavojima u tamnoj sobi, da će mi oči morati biti zatvorene nekoliko dana... Ispostavilo se da ništa od toga nije istina i drago mi je da sam otišla na zahvat jer je iskustvo bilo sjajno", govori Cindy. Već drugi dan nakon operacije bila je spremna za "novi svijet".

NAKON ZAHVATA

Oku je potreban odmor pa je prvog dana preporučeno mirovanje, a nakon toga vid se kroz tjedan dana, do prve kontrole, vratio na 100 posto. Jedina obveza je kapanje očiju umjetnim suzama mjesec dana do drugog pregleda i nošenje tamnih naočala na otvorenom, kako bi se oči zaštitile od vjetra i prašine.

Dr. Branka Jurić Tomašević, kirurginja s višegodišnjim iskustvom u izvođenju laserskog skidanja dioptrije objasnila nam je ukratko kako izgleda sam postupak ove operacije. Doktorica je naglasila kako postupak kreće temeljitim pregledom očiju koji uključuje i određene specifične pretrage kako bi se besprijekorno procijenilo je li pacijent adekvatan kandidat za zahvat ili ne. Također, pregled se ovisno pacijentu, može i ponoviti nakon nekoliko tjedana, a sve s ciljem sigurne finalne odluke. Dr. Jurić Tomašević već dugi niz godina izvodi ovu operaciju i ima sjajne rezultate bez dodatnih komplikacija. Također, doktorica ističe da je osim zdravstvenih pregleda, izrazito bitna jasna i otvorena komunikacija s pacijentom kako bi se uklonili bilo kakvi strahovi i nedoumice.

"Oduševila sam se cijelim procesom jer je sve prošlo tako bezbolno. Došla sam na zahvat bez da sam se previše informirala o samom zahvatu. Prije operacije imala sam razgovor s doktoricom koja mi je sve objasnila u detalje, korak po korak, a tako je izgledao i zahvat. Operacija je prošla tako brzo da nisam ni shvatila što se događa", ističe influencerica kojoj je najveće oslobođenje nakon zahvata činjenica da više ne mora nositi kontaktne leće.

image
MARKO MIŠČEVIĆ/ CROPIX

"Sam razgovor i pregled prije operacije traju duže od samog zahvata. Trenutak kada laser dođe do oka nisam osjetila, tako da je proces bezbolan, a jedino što sam osjetila je blago škakljanje. Doktorica je pritom sve objašnjavala, tako da je njezina smirenost smirila i mene", priznaje. Inače, na sastanku je doznala da je sa svojom dioptrijom (-2 i -1.75) idealni kandidat za lasersko skidanje dioptrije. Poliklinika Bilić koristi suvremenu tehnologiju Wavelight Alegretto lasera 4. generacije, dok s pacijentima radi vrhunski tim oftalmoloških stručnjaka. Cindy je skidala dioptriju metodom Femto, koja se naziva i LASIK bez noža jer se sve etape ovog zahvata laserskog skidanja izvode uz pomoć lasera. Najbolji kandidati su oni stariji od 18 godina sa stabilnom dioptrijom, koja je nepromijenjena kroz godinu dana.

Cindy ističe da zahvat preporučuje svakome tko ima dioptriju, osobito ljudima koji vode aktivan život poput nje - sada život gleda svojim očima, iako odmah nakon zahvata nije bila svjesna da se napokon oslobodila okova. Tek je navečer shvatila da život s lećama više nije njezina svakodnevia. "Bilo je čak i čudno baciti kutijicu s lećama u smeće, tek sam navečer shvatila, kada ih nisam morala skidati, da mi je život sada puno lakši", priznaje Cindy.

Postupak kreće temeljitim pregledom očiju koji uključuje i određene specifične pretrage kako bi se besprijekorno procijenilo je li pacijent adekvatan kandidat za zahvat ili ne

"Mislim da svima onima koji imaju užurbani život ispunjen aktivnostima poput mene skidanje dioptrije uvelike poboljšava kvalitetu života. Naravno, sam čin skidanja dioptrije - i gledanje svijeta svojim očima, bez leća i bez naočala je novost i oduševljenje. Možda je to i veća promjena za one koji nose samo dioptrijske naočale - pije operacije sam ih nosila mjesec dana i jedna sam ih se čekala riješiti!". Zahvat skidanja dioptrije traje između 10 i 15 minuta, iako Cindy kaže kako joj se činilo da je trajao i kraće, a nervoze i straha uz podršku doktora nije bilo - jedino na što se još mora naviknuti je to da više ne mora razmišljati o lećama.

*Sadržaj nastao u suradnji Gloria x Poliklinika Bilić Vision

Linker
16. travanj 2024 15:52