UNSPLASH
Zaštita od sunca

Beauty brend srušio Guinnessov rekord

Istraživanja pokazuju da 92 posto osoba zna da je izlaganje suncu rizični faktor za pojavu raka kože, a ipak ih se samo 18 posto redovito štiti od UV zračenja.

Istraživanja pokazuju da 92 posto osoba zna da je izlaganje suncu rizični faktor za pojavu raka kože, a ipak ih se samo 18 posto redovito štiti od UV zračenja.

Kozmetička tvrtka La Roche-Posay, jedna od najistaknutijih u zaštiti kože od sunca, postala je u ponedjeljak i globalni rekorder u odrađenim pregledima kože. U suradnji sa Schweiger Dermatology Group, postavili su, naime, Guinnessov svjetski rekord za najviše obavljenih dermatoloških pregleda kojima se traži, odnosno isključuje rak kože – na jednoj su lokaciji u osam sati pregledali 1988 osoba, objavio je New Beauty.

Poznata je kozmetička kuća organizirala događanje u njujorškom Hudson Yardsu čime su označili početak Mjeseca svjesnosti o melanomu u nadi da će potaknuti prevenciju za tu prečestu bolest. Međunarodna istraživanja pokazuju da 92 posto osoba zna da je izlaganje suncu rizični faktor za pojavu raka kože, a ipak ih se samo 18 posto redovito štiti od UV zračenja.

image

Redovna zaštita od sunca i redovni pregledi najbolja su prevencija melanoma

UNSPLASH

Pop-up dermatološka ambulanta obavila je rekordan broj provjera kože, što je način otkrivanja sumnjivih promjena koje mogu biti kancerogene. Glavni je cilj bio potaknuti ljude ne samo na redovnu upotrebu sredstava za zaštitu od sunca, nego i na redovite preglede kože, budući da rano otkrivanje bolesti znači i vjerojatnije izlječenje – petogodišnja stopa preživljenja nakon liječenja melanoma otkrivenog u ranom stadiju iznosi visokih 99 posto. U našoj zemlji, nažalost, situacija nije ni blizu takvoj - u trenutku otkrivanja melanoma u Hrvatskoj samo 53 posto oboljelih ima prvi stadij bolesti, dok je kod ostalih bolest već metastazirala.

Linker
26. travanj 2024 16:43