Tura Versaillesom ostavit će vas bez daha
 Felix Lipov / Alamy / Alamy / Pr
Put oko svijeta iz naslonjača

Zavirite u neviđenu raskoš dvorca Versailles, a vodimo vas i kroz dirljivu priču i ljepote Taj Mahala

Krenimo u Francusku, Indiju, Italiju, Grčku i Španjolsku - zahvaljujući online adresama na kojima možete razgledati najspektakularnije znamenitosti.

Premda se mjere zbog koronavirusa sve više relaksiraju, ljubitelji dalekih destinacija, nažalost, još neko vrijeme neće doći na svoje. Barem ne oni koji sanjaju o putovanjima u inozemstvo avionom - a ni ona automobilom, vlakom ili autobusom preko granice još neko vrijeme neće biti moguća na način na koji smo navikli. No, utjehu pružaju virtualne ture. U našem vodiču odabrali smo svjetske znamenitosti koje sada možete razgledati internetski, a u neka bolja vremena možda vas online obilazak potakne da ih posjetite uživo.

Dvorac Versailles izgrađen je 1682. godine, bez daha ostavlja već stoljećima

Nekadašnja rezidencija francuskih kraljeva pokraj Pariza spada među najraskošnije barokne palače na svijetu. Njezinu je gradnju 1661. započeo kralj Luj XIV. (njegov prethodnik je na tom mjestu imao manji lovački dvorac), a dovršena je 1682. Za izgled velikog dijela dvorca zaslužan je arhitekt Louis Le Vau, no njegovu najraskošniju sobu - poznatu Dvoranu ogledala - dodao je njegov nasljednik Jules Hardouin- Mansart. U toj dvorani sa 17 golemih ogledala nasuprot prozora koji gledaju na vrt od 815 hektara 1919. potpisan je Versajski mirovni ugovor, kojim je završen Prvi svjetski rat. Turu Versaillesom možete pronaći ovdje.

Getty Images
U Dvorani ogledala sa 17 golemih ogledala nasuprot prozora koji gledaju na vrt od 815 hektara 1919. potpisan je Versajski mirovni ugovor, kojim je završen Prvi svjetski rat.

Taj Mahal spomenik je velike ljubavi

Palača Taj Mahal, koju je u indijskom gradu Agri dao sagraditi mogulski vladar Džahan-šah, jedan je od najljepših spomenika ljubavi u povijesti. Posvećena je njegovoj supruzi Mumtaz Mahal, koja je preminula rađajući njihovo 14. dijete, a prije smrti zamolila je muža da joj izgradi mauzolej kakav ne postoji nigdje na svijetu. Gradnja Taj Mahala započela je 1632., godinu dana nakon njezine smrti, dovršen je 1653., a glavni projektant bio je iranski arhitekt Ustad Ahmad Lahauri. Prekrasna mramorna građevina spoj je perzijskih, indijskih i islamskih stilova gradnje i smatra se vrhuncem mogulske arhitekture. Taj Mahal virtualno ćete jednim klikom dobiti ovdje.

Taj Mahal at Sunset, Agra, Uttar Pradesh, India. (Photo by: Universal Images Group via Getty Images)
Universal Images Group via Getty
Taj Mahal posveta je velikoj ljubavi

Akropola bez premca

Ljubitelje povijesti oduševit će virtualna šetnja Akropolom, ostacima velikog kompleksa antičkih hramova sagrađenih na stijeni visine 80 metara iznad grčke metropole Atene. Akropola je sagrađena prije gotovo 2500 godina, a njezin najljepši hram bio je Partenon posvećen Ateni, božici mudrosti i zaštitnici grada Atene. Prema mitu, božica Atena i bog mora Posejdon prepirali su se oko prevlasti nad gradom. Kako bi dokazao svoju moć, Posejdon je dodirnuo trorogim zupcem stijenu iz koje je izbio izvor vode, no ona je bila - slana. Atena je pak u stijeni zasadila maslinu, koja je odmah počela rasti i zelenjeti - što joj je donijelo pobjedu u tom 'božjem nadmetanju' i patronat nad gradom. Šetnja Akropolom uvijek je dobra ideja, čak i virutalno.

ATHENS GREECE - JULY 04: View of Parthenon Temple and empty archeological site of Acropolis on July 4, 2019 in Athens, Greece. Greece's Culture Ministry says that internationally famed Acropolis, will close during the hottest hours of the day due to a predicted heat wave. (Photo by Milos Bicanski/Getty Images)
Getty Images
Akropola je sagrađena prije gotovo 2500 godina.

Virtualnu turu kroz ostale najveće svjetske znamenitosti možete pročitati u novom broju Gloria IN magazina, koji na kioscima možete kupiti samo uz subotnje izdanje Jutarnjeg lista!

Pored ove teme, donosimo i ove priče:

DODATAK SEZONE Maske na licu u skladu s odjevnom kombinacijom

STIL VISOKOG SJAJA Kreacije od PVC-a

HIPI TREND Ležernost novog doba

KUĆNA HLADOVINA Idealne zavjese za ljubitelje pročišćene estetike

KREATIVNA ZONA Slasne kreacije inženjerke građevine Maje Lazić

GASTRO VODIČ Recepti za savršen piknik



Čitajte i:

Vodimo vas na glazbeno putovanje: Ovi američki gradovi pišu neku drugu povijest

Putovanja iz filmske mašte: Uživajte u pogledu na Fontanu di Trevi ili prođite stazom pacifičkih vrhova

Stopama Jamesa Bonda: Virtualno putovanje po svjetskim lokacijama koje oduzimaju dah

Jamajka: Prizor iz raja i ludi tulumi u ritmu reggae muzike

Nezaboravno iskustvo na Maldivima: 'Oko nas su plivali morski psi i otrovne raže, ali bilo je divno'

Linker
24. ožujak 2024 21:14