FORMULA STUDENT

Žene u jurilicama i izvan njih - ovdje spol nije važan

Kraj ovog tjedna donosi vruć događaj, Formule Student Alpe Adria, gdje u bolidima temperatura prelazi i 40 stupnjeva, ali ovim djevojkama to ne smeta. Ovo su organizatorice događaja i vozačice studentskih bolida.

Za vikend su najavljene velike vrućine, a vruće će biti i mladim vozačicama studentskih bolida Formula student u kojima temperatura prelazi i 40 stupnjeva, no njima to ne smeta jer imaju priliku biti bok uz bok muškim kolegama i voziti na poligonu Mičevec.

Formula Student Alpe Adria održava se krajem tjedna, 25. i 26. kolovoza na poligonu Mičevec, a među 1200 studenata iz cijelog svijeta, oko 200 je žena koje se natječu u svakom području inovacija koje nam daju pogled kako će izgledati budućnost autoindustrije i inovacija.

image

Anada Balićevac, Tomislava Obrc, Petra Adamović, Stela Krajnik

MARKO HANžEKOVIć

Hrvatsku na natjecanju predstavlja Sveučilišta u Zagrebu, a cijeli tim broji više od 60 studenata. Voditeljica tima je Idora Vuković, 24-godišnja magistrica kemijskog inženjerstva i tehnologije iz Požege. “Voditeljica sam FSB racing teama. Ovo je jedan veliki proces učenja, a tu smo svi da učimo i to nam ovaj projekt pruža prije nego odemo na tržište rada”, objasnila je Idora. “U timu imamo 55 muškaraca i 10 žena, našli smo zajednički jezik i odlično funkcioniramo.”

image

Idora Vuković

MARKO HANžEKOVIć
image

Laura Hofman

MARKO HANžEKOVIć

Na ovom natjecanju prisutna je njemačka vozačica Laura Hofman, voditeljica aerodinamike i vozačica. “Počela sam voziti ove sezone i moram priznati da je jako uzbudljivo voziti trkaći bolid. Zaljubila sam se u inžinjerstvo i sada sam ovdje, spajam posao, edukaciju i zadovoljstvo”, rekla je.

image

Adriana Đugum

MARKO HANžEKOVIć

Nisu žene ovdje samo vozačice ili voditeljice tima, već 40% organizacijskog tima cijelog događaja čine upravo žene. Među njima je Adriana Đugum, donedavno voditeljica FSB time, a danas brine o registraciji timova. Kako sama kaže posao je dosta kompliciran i raznolik, a zbog kompliciranosti sustava na kojima studenti rade posebno se pazi na sigurnost. I sama potvrđuje da žena na ovom događaju ne fali, a gotovo u svakom timu postoje žene što ovaj događaj čini inkluzivnim. “FSAA se razlikuje od ostalih događaja po pristupačnosti timovima za koju često dobivamo brojne pohvale”, istaknula je Adriana.

image
MARKO HANžEKOVIć

Adriani su se u organizacijskom timu pridružile Tomislava Obrč, jedna od glavnih organizatorica, Anada Baličevac, Stela Krajnik i Petra Adamović. Glavna atrakcija za gledatelje održavaju se u petak i subotu, a među njima su autocross, panoramska fotografija sa svim bolidima na stazi, formacijski krug po stazi, finale statičkih disciplina, utrke izdržljivosti te atrakcije za djecu. Gledatelji će imati priliku razgledavati izloženo, ukljućujući bolid Formule 1 tima HAAS. Ulaznice se mogu kupiti u sustavu Entrio.hr ili na ulazu na poligon, dok je ulaz za djecu do 12 godina besplatan.

Linker
24. travanj 2024 13:43