Planinarska avantura

Uskoro počinje Highlander Velebit: ‘Tri, dva, jedan, uzmi ruksak i kreni!‘

Na šestoj planinarskoj manifestaciji sudjelovat će, od 20. do 25 kolovoza, avanturisti iz 20 zemalja, a prolazit će se stazama dvaju nacionalnih parkova, Paklenice i Sjevernog Velebita

Prirodne ljepote nekog kraja neupitno su najbolji mamac za turiste, ali i najbolja reklama pojedine zemlje u svijetu. Ljudski faktori poput gostoprimstva, gastronomske ponude ili neke druge vrste dodatnog sadržaja svakako doprinose turističkoj atraktivnosti, no svjež zrak, čisto more, zapanjujući pogled ili pak obronci planina od kojih zastaje dah definitivno su prvi kriterij za odabir lokacija koje želimo posjetiti.

Kada se spoje prirodne ljepote s aktivnosti koja te ljepote stavlja u prvi plan i uz to sudionicima nudi priželjkivani odmak od svakodnevice, dobije se savršena kombinacija. Upravo to svojim sudionicima nudi HIGHLANDER – planinarsko događanje koje se prije šest godina prvi put odvilo na bajkovitom Velebitu, a od tad se proširilo u 17 zemalja svijeta. Ova planinarska avantura nudi sudionicima mogućnost da ovisno o svojim željama i fizičkoj spremi uživaju od dva do pet dana u planinama, daleko od suvremenih tehnologija, društvenih mreža i svega onog bez čega inače ne možemo zamisliti dan.

Osim dobrobiti koju čini sudionicima, HIGHLANDER Velebit pozitivno utječe i na turističku sliku Ličko-senjske županije. Prošle godine na događanju je sudjelovalo više od 600 sudionika, a svih ovih godina oni su, osim iz Hrvatske, dolazili iz više od 20 zemalja: Švicarske, Nizozemske, Singapura, Slovenije, Srbije, Južne Afrike, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke, Belgije, Ujedinjenog Kraljevstva, Crne Gore, Poljske, Češke, Francuske, Italije, Kolumbije, Mađarske, Španjolske, Izraela.

image

Uzduž i poprijeko Velebita

PREDRAG VUCKOVIC

Tako je HIGHLANDER Velebit poslao jednu od najljepših slika Hrvatske u cijeli svijet, a događanje je doprinijelo i povećanom broju noćenja jer je čak 60 posto sudionika rezerviralo smještaj prije ili nakon HIGHLANDER-a upravo u okolici Velebita.

Kroz ovo planinarsko događanje kojim se popularizira planinarenje kao zdrava životna navika za sve dobne skupine, populariziraju se i prirodne ljepote planine Velebit koja se može pohvaliti s dva Nacionalna parka – Paklenicom i Sjevernim Velebitom, čije se bukove šume ujedno nalaze i na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine. Uz to, cijela Ličko-senjska županija svojim prirodnim ljepotama nameće se kao savršena pred i post sezonska destinacija koju vrijedi posjetiti.

"Veseli me što Ličko-senjska županija ove godine po prvi puta sudjeluje u suorganizaciji do sada najveće HIGHLANDER avanture na Velebitu – svojevrsnog festivala planinarenja čija je misija promocija zdravog života, aktivnog sportskog duha, ali istaknuo bih, svakako i promocija nestvarne ljepote Velebita i njegovih najljepših planinarskih staza.Svaka staza nudi jedinstveno iskustvo i priču koju ćete ponijeti kući, a siguran sam i vratiti se po novu. Ovo je hvalevrijedan projekt za razvoj turizma, kako u Ličko-senjskoj županiji tako i u cijeloj Hrvatskoj jer pridonosi širenju slike o Hrvatskoj kao zemlji planina i planinarenja, a u sklopu kojeg će Liku posjetiti planinari iz cijeloga svijeta. Postoji li bolja promocija za ovo srce netaknute prirode?", rekao je ličko-senjski župan Ernest Petry.

image

Višednevna avantura na otvorenom

PREDRAG VUCKOVIC

"HIGHLANDER je globalno poznat te nam je čast da se održava upravo na području našeg grada i Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, primjer netaknute prirode koju želimo ugraditi na kartu globalnih prirodnih ljepota, među vrhunska odredišta i organizacije koje nude specijalizirane turističke usluge na otvorenom. Ovaj događaj ima za cilj osvijestiti ljude da je prirodu potrebno čuvati i da razmišljaju o nasljeđu koje ostavljaju generacijama koje dolaze, što uvelike podržavamo", rekao je gradonačelnik Senja, Jurica Tomljanović.

Zbog svega navedenog početak šestog izdanja HIGHLANDER Velebit koje će se održati od 20. do 25. kolovoza, s nestrpljenjem iščekuju ne samo stotine sudionika iz svih dijelova svijeta nego i lokalno stanovništvo koje se još jednom sprema dokazati zašto su vrhunski domaćini.

Linker
13. rujan 2023 15:04