PRESS
od 20. veljače

U Zagrebu sada možete pogledati najbolje filmove neprežaljene Marilyn Monroe

U kinu Forum i KIC bit će prikazano 12 filmskih naslova. Od klasika "Ne moraš kucati", prvog filma u kojem je Monroe odigrala glavnu žensku ulogu, do urnebesne komedije "Neki to vole vruće".

U kinu Forum i KIC bit će prikazano 12 filmskih naslova. Od klasika "Ne moraš kucati", prvog filma u kojem je Monroe odigrala glavnu žensku ulogu, do urnebesne komedije "Neki to vole vruće".

Program Tuškanac u gostima tijekom veljače i ožujka donosi filmske naslove legendarne američke glumice Marilyn Monroe. Od 20. veljače bit će prikazano 12 naslova, ponajviše upamćenih zahvaljujući zavidnom komičarskom i pjevačkom talentu, ali i fatalnosti glumice čija nas besmrtna karizma očarava i danas. Od klasika u režiji Roya Warda Bakera "Ne moraš kucati" - prvog filma u kojem je Monroe odigrala glavnu žensku ulogu, do urnebesne komedije "Neki to vole vruće" Billyja Wildera, koju su članovi Američkog filmskog instituta proglasili najboljom američkom komedijom svih vremena.

image

Marilyn u "Zabava je najljepši posao na svijetu"

PRESS

Ulogom Sugar Kane slavna Merlinka demonstrirala je velik dar za komediju, zbog čega se upravo ovaj nastup smatra vrhuncem njezine karijere. Ciklus Portreti: Marilyn Monroe tijekom veljače će se prikazivati u kinu Forum, a od ožujka u Kulturno informativnom centru poznatijem kao KIC.

image

Film "Ne moraš kucati"

PRESS

Slavna glumica rođena je 1926. godine kao Norma Jeane Mortenson. Monroe je tijekom 1950-ih izrasla u jednu od najvećih zvijezda Hollywooda i svjetskog filma, a ujedno i jedan od najvećih seks simbola u povijesti popularne kulture. Započevši karijeru kao model i starleta, prvi put je filmski zapažena 1950. u ulogama mladih i vrlo atraktivnih platinastih plavuša u poznatim filmovima - "Džungla na asfaltu" Johna Hustona i "Sve o Evi" Josepha L. Mankiewicza.

image

Noir film "Niagara"

PRESS

Dvije godine kasnije pokazala je dramski potencijal u filmu slavnog Fritza Langa "Sudar u noći", a iste je godine zaigrala i u komediji "Majmunska posla" - još jednog klasika Howarda Hawksa. Godinu poslije, uloga senzualne negativke u netipičnom, koloristički raskošnom noir filmu "Niagara" Henryja Hathawaya donijela joj je naslovnice mnogih magazina i omogućila put k slavi, što je iste godine potvrdila nastupima u hit mjuziklima romantično-humornog usmjerenja "Muškarci više vole plavuše" Howarda Hawksa i "Kako se udati za milijunaša" Jeana Negulescoa.

image

"Kako se udati za milijunaša" Jeana Negulescoa.

PRESS

Nakon toga ostvarila je i prvi i jedini angažman u vesternu, u krasno koloriranoj i spektakularno ambijentiranoj "Rijeci bez povratka" Otta Premingera te još jedan mjuzikl – "Zabava je najljepši posao na svijetu" Waltera Langa. Potom je počela nastupati rjeđe, ali podjednako uspješno. Romantična komedija "Sedam godina vjernosti" donijela joj je prvu suradnju s čuvenim Billyjem Wilderom i ogromnu popularnost, a vrhunac karijere došao je 1959. u drugoj suradnji s Wilderom u legendarnom "Neki to vole vruće".

image

Legendarna komedija "Neki to vole vruće"

PRESS

Prethodno je ostvarila i suradnju s najvećim šekspirijanskim glumcem dvadesetog stoljeća Laurenceom Olivierom u "Princu i plesačici", koji je Olivier sam i režirao, a opus je privela kraju ambicioznom romantičnom dramom "Neprilagođeni". Film je nastao prema scenariju njezina supruga, uglednog dramatičara Arthura Milera, gdje ju je drugi put pod svojom redateljskom palicom vodio - sada kao veliku zvijezdu, a ne početnicu, znameniti John Huston. Bila je to njezina posljednja realizirana uloga.

image

Raspored svih projekcija dostupan je na linku

PRESS
image

Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina Forum, odnosno Kulturno informativnog centra KIC sat vremena prije početka, ali i online putem platforme ulaznice.hr.

PRESS
Linker
28. travanj 2024 14:30