Samir Cerić Kovačević
Recikliranje

Pupoljci su opet u tunelu Grič: Pogledajte novu umjetničku instalaciju

UpArt ovom umjetničkom instalacijom istražuje ekološki pristup umjetnosti, odnosno propituje svestranost iskorištenih predmeta.

UpArt ovom umjetničkom instalacijom istražuje ekološki pristup umjetnosti, odnosno propituje svestranost iskorištenih predmeta.

Umjetnička instalacija Pupoljci, koja poziva na promišljanje o ponovnoj kreativnoj uporabi predmeta, ponovno je postavljena u tunelu Grič u sklopu projekta održive umjetnosti u javnom prostoru UpArt i umjetničke platforme Artupunktura koja se trenutno odvija diljem grada u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba. Iako donoseći drugačiji doživljaj s nadopunjenim postavom u odnosu na prošlogodišnje izdanje, instalacija ostaje posvećena temi recikliranja i upcyclinga predmeta, inspirirana motivima i organskim oblicima iz prirode koju svi zajedno težimo očuvati, a s druge strane u potpunosti izrađena od otpadnih predmeta kojima ju svakodnevno opterećujemo.

image
Samir Cerić Kovačević
image
Samir Cerić Kovačević

UpArt ovom umjetničkom instalacijom istražuje ekološki pristup umjetnosti, odnosno propituje svestranost iskorištenih predmeta i njihov potencijal transformacije u umjetnički rad, ali i ekološki utjecaj cjelokupnog umjetničkog procesa. Tako su Pupoljci u potpunosti izrađeni od odbačenih plastičnih vrećica i cerada, neupotrebljivih kišobrana te ostataka metala iz proizvodnje koji su preusmjereni s puta na deponij u umjetnički atelje, a sav prikupljeni materijal obrađivao se ručno s minimalnim ekološkim otiskom.

image
Samir Cerić Kovačević

Projekt UpArt pokreće udruga Umjetnost za grad, a umjetničku instalaciju potpisuje kreativni tim koji čine Jelena Petric, Jelena Malenica i Marta Grbešić (oblikovanje instalacije i postav), Andrija Santro (oblikovanje svjetla), Hrvoje Nikšić (oblikovanje zvuka) i Ana Mikin (razvoj projekta, kreativna direkcija i produkcija).

image
Samir Cerić Kovačević

UpArt je dio platforme za kulturu i umjetnost Artupunktura u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i partnera koja objedinjuje brojna umjetnička događanja i kulturne projekte tijekom jeseni u Zagrebu. Zajedničkim umjetničkim djelovanjem velikog broja umjetničkih organizacija, kolektiva i umjetnika na specifičnim točkama grada, želi se probuditi njegova vitalna energija i dodatno potaknuti kulturna ponuda te, tako, pozicionirati grad Zagreb kao kreativno središte i odredište urbane i suvremene kulturne scene ovog dijela Europe.Više informacija možete pronaći na službenom Instagramu.

Linker
27. travanj 2024 09:52