IKEA nova kolekcija

 STELLAN HERNER
Prošlost i budućnost

Pogledajte novu IKEA-inu kolekciju: Odvažni izražaj i razigranost su u fokusu

Prvi dio novih proizvoda već je dostupan u zagrebačkoj IKEA-i, a daljnja lansiranja planirana su kroz sljedećih nekoliko godina.

Prvi dio novih proizvoda već je dostupan u zagrebačkoj IKEA-i, a daljnja lansiranja planirana su kroz sljedećih nekoliko godina.

Prije točno 80 godina, 28. srpnja 1943., tada 17-godišnji Ingvar Kamprad osnovao je tvrtku IKEA u gradiću Älmhultu u švedskoj pokrajini Småland, a ono što je počelo kao mala tvrtka za poštanske narudžbe u kojoj je posao obavljao Ingvar vozeći se na biciklu, preraslo je u globalno prepoznatljiv brend namještaja i pratećih proizvoda prisutan na tržištima 62 zemlje. IKEA danas zapošljava 231.000 ljudi, ima 460 trgovina, 700 milijuna fizičkih kupaca i 2,6 milijardi online posjeta te više od 20 milijuna preuzimanja njene aplikacije u prošloj poslovnoj godini.

Osamdeset godina poduzetničkog duha, inovacija i zajedničkog stvaranja sa znatiželjnim, skromnim i pozitivnim pogledom na budućnost, IKEA obilježava lansiranjem nove kolekcije koja odaje počast njenom kultnom dizajnu. Nova kolekcija Nytillverkad sadrži namještaj, posteljinu i dodatke sa svježim, odvažnim i veselim pogledom na klasične komade. Prvi dio proizvoda već je dostupan u zagrebačkoj IKEA-i, a daljnja lansiranja planirana su kroz sljedećih nekoliko godina.

image

Ingvar Kamprad

IKEA

„Kolekcija Nytillverkad spaja klasični dizajn s modernim standardima, a srž svega je jednostavnost, funkcionalnost, odvažni izražaj i razigranost – baš kao IKEA!”, rekao je Johan Ejdemo, globalni IKEA-in menadžer dizajna. Među najpoznatijim predmetima su stolić za kavu Löbbacken, ponovno osmišljena verzija kultnog stolića Lövet; stalak za kapute Bondskäret te stolac Domsten, nova interpretacija stolca Jerry koji je dizajnirala Karin Mobring 1970-ih. Kolekcija uključuje i uzorke dizajnera tekstila Svena Fristedta, koji zrače odvažnom i živopisnom estetikom osamdesetih.

image

Stalak za kapute Bondskäret

STELLAN HERNER
image

Nadahnuće dolazi iz prethodnih kolekcija

STELLAN HERNER
image

Razigrano, svježe, odvažno

Iako crpi inspiraciju iz bogate prošlosti, IKEA gleda u budućnost. “Dok gledamo u sljedećih 80 godina, činimo to s vodeće pozicije i sa znatiželjnim, pozitivnim, ali skromnim pogledom. Nastavit ćemo se zauzimati za što više ljudi, kao i inovirati, predviđati buduće trendove i testirati nove načine rada koji odražavaju potrebe ljudi i planet. Zajedno s djelatnicima, kupcima, dobavljačima, partnerima i podupirateljima nastavit ćemo voljeti prošlost i stvarati budućnost. Kao što je Ingvar rekao: Većinu stvari još treba učiniti – veličanstvena budućnosti!”, izjavio je Jesper Brodin, glavni izvršni direktor Ingka grupe.

image

S otvorenja prve IKEA-ine trgovine 1958. godine

IKEA

Naziv IKEA akronim je od: Ingvar Kamprad iz Elmtaryda (obiteljska farma), Agunnaryd (lokalna župa). Poslije osnutka, nekoliko je prekretnih godina u IKEA-inoj povijesti. Godine 1948. u asortiman je uveden namještaj po povoljnim cijenama, dvije godine kasnije otisnut je prvi IKEA-in katalog. Prva trgovina otvorena je 1958. u Älmhultu, dvije godine potom u njoj su otvoreni restoran i kafić, a danas je taj objekt muzej. Prva elitna dizajnerska linija namještaja, odnosno PS kolekcija, lansirana je na Milanskom sajmu namještaja (danas Milanskom tjednu dizajna) 1995. Godine 2018. IKEA se obvezala postati klimatski pozitivna tvrtka do 2030. Ingvar Kamprad preminuo je iste godine u 91. godini, ostavljajući iza sebe snažno nasljeđe koje treba nastaviti njegovati.

Linker
27. travanj 2024 18:19