Festival svjetla

 SAMIRCK
Četiri dana zabave

Ovogodišnji zagrebački Festival svjetla nudi i ove četiri zanimljive svjetlosne priče

I ove će se godine u glavnom gradu održati mnogima omiljeni umjetnički festival – Festival svjetla. Službeno će započeti 20. ožujka, a njegovo ovogodišnje izdanje potrajat će do 24. ožujka.

I ove će se godine u glavnom gradu održati mnogima omiljeni umjetnički festival – Festival svjetla. Službeno će započeti 20. ožujka, a njegovo ovogodišnje izdanje potrajat će do 24. ožujka.

Kroz proteklih nekoliko godina, u okviru manifestacija u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i Grada Zagreba, kao što su Artupunktura, Advent Zagreb i Festival svjetla Zagreb, udruga Umjetnost za grad ispričala je uistinu brojne umjetničke priče. Polarni san i UpArt u tunelu Grič, Mjesečev vrt u parku Bele IV. i parku Ribnjak, Zimski nokturno u parku Grič, Procvat u prolazu Lovački rog, Tajni život šuma na Vrazovom šetalištu... Sve su to umjetnički projekti razvijeni posebno za spomenute manifestacije koji su dosad obogatili javne prostore grada Zagreba i pružili tisućama posjetitelja drugačije iskustvo doživljaja javne umjetnosti.

Na ovogodišnjem Festivalu svjetla koji se održava od 20. do 24. ožujka 2024. (od 18:00 do 23:00 sata) na brojnim lokacijama, Umjetnost za grad s Turističkom zajednicom grada Zagreba, predstavit će čak četiri svjetlosne instalacije i intervencije. Tri nastaju u suradnji s timom hrvatskih vizualnih i multimedijalnih umjetnika koji čine Jelena Petric, Branimir Štivić, Anja Leko, Andrej Beštak, Hrvoje Nikšić i Vojin Hraste, dok je jedan rad naručen od španjolskog landscape light umjetnika Javiera Riere.

Riječ je o umjetniku poznatom po geometrijskim svjetlosnim projekcijama usmjerenima na krajolik, meditativnog i kontemplativnog karaktera, kojima istražuje odnos geometrije i prirode, kao i dimenzije skrivene u prostoru u kojem se sama intervencija događa. Njegov rad usredotočen je na iskustvo stvarne intervencije na "prostor i vrijeme krajolika", čime se približava prijedlozima Land Art pravca. Za Rieru, "sve što se događa u krajoliku moglo bi se opisati i objasniti u terminima matematike, fizike i geometrije, isto kao i u aspektima nevidljive, ali mjerljive energije".

Izlagao je u galerijama i muzejima te javnim prostorima diljem Europe, uključujući Pariz, Madrid, Lyon, Durham, Bilbao i Prag, a u Zagrebu će ovoga puta, svojom specifičnom igrom svjetla, proširiti percepciju zgrade Umjetničkog paviljona na Trgu kralja Tomislava. Ova svjetlosna intervencija u višeminutnom trajanju s projekcijama koje se izmjenjuju i pretapaju u prirodnom ritmu i neprekinutom tijeku uz prateći zvuk, poziva na kontemplaciju i posvećeno promatranje umjetničkog rada u javnom prostoru. Posjetitelji će za ovu priliku moći sjesti na za to predviđena mjesta u središtu parka i „uroniti” u ovo jedinstveno svjetlosno iskustvo.

Uz svjetlosnu intervenciju Ritam i mjera svjetlosti Javiera Riere, ove godine na Festivalu svjetla ponovno ćete imate priliku pogledati i dvije svjetlosne instalacije predstavljene u sklopu prošlogodišnjeg programa, Procvat i Tajni život šuma, ali u sasvim novom izdanju. U drugačijem postavu iznenadit će vas u parku između Aleksandrovih stuba i kina Tuškanac te u Parku šumi Tuškanac kod Golubovca, dok će vas nova svjetlosna instalacija Krijesnice čekati da ju otkrijete u skrivenom šumovitom prolazu na Trgu braće Mažuranić. Evo koje su to svjetlosne instalacije i intervencije udruge Umjetnost za grad koje vas očekuju na četiri lokacije u sklopu Festivala svjetla Zagreb od 20. do 24. ožujka.

Ritam i mjera svjetlosti (Trg kralja Tomislava)

Geometrijska svjetlosna projekcija poznatog španjolskog umjetnika Javiera Riere uvodi nas u stanje kontemplacije, zadivljenosti i spokoja u isti mah. Otvarajući prostor prema novoj dimenziji i koristeći geometriju kao prirodan jezik, prethodan tvari, koji povezuje našu nutrinu i prirodu, transformirat će jednu od najljepših građevina i arhitektonskih simbola grada te njeno neposredno okruženje.

Krijesnice (Trg braće Mažuranić)

Riječ je o prvoj u nizu umjetničkih instalacija koje prate imaginarni život krijesnica i predstavljaju dinamiku njihovih odnosa i svakodnevice. Ova viseća svjetlosna instalacija organskog oblika simbolizira kukuljice, odnosno nukleuse u kojima krijesnice miruju i spavaju prije njihove noćne šumske igre. Seriju instalacija na ovu temu razvija Ana Mikin u suradnji s raznim umjetnicima, a ovu, prvu u nizu, potpisuje Jelena Petric, dok zvuk oblikuje Vojin Hraste.

image
SAMIRCK

Procvat (park između Aleksandrovih stuba i kina Tuškanac)

Ova ambijentalna svjetlosna instalacija podsjeća nas da sve u prirodi ima svoj ritam i mijene, kao i da je sve što nas okružuje u nekoj vrsti (su)odnosa. Stavljajući naglasak na igru udvoje, ovoga puta dviju boja, Procvat simbolizira dinamiku međusobne povezanosti sa svim različitostima, odnosno suprotnostima. Svjetlosnu instalaciju, uključujući i postav i oblikovanje svjetla, potpisuje Jelena Petric, dok je za programiranje svjetla zadužen Branimir Štivić. Zvuk oblikuje Hrvoje Nikšić, a projekt razvija i kreativno vodi Ana Mikin.

Tajni život šuma (park šuma Tuškanac kod ulice Golubovac)

Tajni život šuma svjetlosna je priča koja nas poziva da zakoračimo u šumu izvan ovog svijeta i otkrijemo sve njezine tajne. Vodi nas putevima jedne zamišljene vanzemaljske šume u kojoj su nebeska tijela u bliskoj komunikaciji sa stablima, osvjetljavajući iznenađujući život koji se odvija podno njihovih krošnji. Ovogodišnji postav i oblikovanje svjetla potpisuju Jelena Petric, Anja Leko i Andrej Beštak, dok iza razvoja projekta i kreativnog vodstva stoji Ana Mikin. Za oblikovanje zvuka zadužen je Hrvoje Nikšić, a u realizaciji svjetlosne instalacije sudjelovala je Iva Rodić Novak.

Linker
26. travanj 2024 12:09