Ljeto u gradu

Osvježenje uz dobar film: Kreću filmske noći u hladu najljepše zagrebačke šetnice

U otvorenom kinu na Dubravkinom putu do sredine rujna moći će se vidjeti filmski hitovi poput Top Gun:Maverick, komedija Kuhinjska brigada, Licorice pizza, psihološki triler Muškarci, Idemo, idemo,Bergmanov otok..., a u programu Kinoteka u šumi prikazivati će se popularni filmski klasici

Film u šumi program je Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, koji će od 2. kolovoza do prve polovice rujna posjetiteljima omogućiti da u hladu šume na Dubravkinu putu uživaju u popularnim filmskim naslovima. Na repertoaru su nagrađivani filmovi, žanrovska ostvarenja i kinohitovi, regionalne uspješnice te klasici sedme umjetnosti koji su zaslužili trajno mjesto u kanonu.

Program počinje kombinacijom zapaženih komedija i drama, koje krase izvrsna režija i sjajni glumački nastupi. Među njima je Idemo idemo, priča o radijskom novinaru koji odlazi na neočekivani put sa svojim malim nećakom. Ovu sjajnu kombinaciju obiteljskog i filma ceste režirao je Mike Mills, a glavnu ulogu odigrao je Joaquin Phoenix. Među istaknutim dramskim naslovima nalazi se i Bergmanov otok, priča o bračnome paru filmaša čija veza i karijera dolaze u krizu tijekom ljetovanja na imanju velikog švedskog redatelja iz naslova. Film potpisuje francuska redateljica Mia Hansen-Løve, a glavne uloge odigrali su Tim Roth i Vicky Krieps.

image

Scena iz filma Idemo, idemo redatelja Mike Millsa u kojem glumi Joaquin Phoenix

PRESS

Da drama može biti i spektakularna pokazat će Top Gun: Maverick, aktualni kinohit Josepha Kosinskog, koji je Toma Curisea ponovno vinuo među oblake i suočio ga s nerješenim dugovima iz prošlosti. Tu je i veliki regionalni kinohit Toma, biografska melodrama o pjevaču Tomi Zdravkoviću u režiji Dragana Bjelogrlića i Zorana Lisinca, koju su objeručke prihvatili i publika i kritika.

Porciju smijeha osigurat će Kuhinjska brigada, urnebesna francuska komedija Louis-Juliena Petita o chefici koja će u svome restoranu surađivati s ekipom migranata. Tu je i Licorice pizza, razigrana priča o odrastanju u Americi 1970-ih, koju režijski potpisuje Paul Thomas Anderson, a u kojoj su glavne uloge odigrali Alana Haim i Cooper Hoffman.

image

Bergmanov otok s Vicky Crieps i Timom Rothom u glavnim ulogama

PRESS

Ljubitelji napetih filmova moći će pogledati Muškarce, priču o ženi koja se u engleskoj ladanjskoj kući oporavlja od smrti svoga supruga. Krajnje originalnu kombinaciju psihološkog trilera i filma strave režijski potpisuje Alex Garland (Ex Machina, Uništenje), a glavnu ulogu odigrala je izvrsna Jessie Buckley. Tjedan nakon na rasporedu je Nikako, spektakularni fantastični triler oskarovca Jordana Peelea (Bježi!) o pojavljivanju NLO-a u jednom kalifornijskom gradiću, koji su zbog pametnog pristupa žanru i socijalnog komentara kritičari već proglasili jednim od najoriginalnijih filmova godine.

image

Film Pucanj nije brisan (Blow Out) Briana de Palme, igrati će u programu Kinoteka u šumi

PRESS

Svaki četvrtak odnosno petak u tjednu gledat ćemo Kinoteku u šumi, program koji će nas podsjetiti na naslove s kojima smo odrastali i koji su stvarali ili oblikovali povijest filma. Prvi na rasporedu je Šunka šunka, temperamentna i seksi komedija o vlasnici tvornice donjeg rublja koja pod svaku cijenu želi raskinuti vezu svoga sina i njegove siromašne djevojke. Radi se o jednom od najuspješnijih filmova Bigasa Lune, redatelja koji je kroz kombinaciju humora i erotike te ljubavi i hrane udahnuo novi duh u španjolsku kinematografiju, a u kojoj su svoje prve uloge ostvarili Penélope Cruz i Javier Bardem.

image

Filmski klasik Šunka, šunka s Javierom Bardemom i Penelope Cruz

PRESS

Sljedeći klasik koji gledamo je Pucanj nije brisan, napeta priča o filmskome audiotehničaru koji slučajno zabilježi snimku političkog atentata. Riječ je o jednom od najboljih i najoriginalnijih trilera 1980-ih, koji je učvrstio status Briana de Palme kao "modernog Hitchcocka“. Glavne uloge odigrali su John Travolta, Nancy Allen i John Lithgow.

Kako biste osigurali svoje mjesto na projekciji, preporučamo da karte kupite online ili barem pola sata ranije na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac.

01 - Modified: 2022-07-31 12:50:13 - Feat.: 0 - Title: Elvisova unuka osvojila Propeler Motovuna: Filmom Ratni konj oduševila žiri i ovog festivala 02 - Modified: 2022-08-01 09:52:25 - Feat.: 0 - Title: Nije za mlađe od 18: Stiže kontroverzni film o Marylin u kojem je Ana de Armas neprepoznatljiva
01 - Modified: 2022-07-31 12:50:13 - Feat.: 0 - Title: Elvisova unuka osvojila Propeler Motovuna: Filmom Ratni konj oduševila žiri i ovog festivala 02 - Modified: 2022-08-01 09:52:25 - Feat.: 0 - Title: Nije za mlađe od 18: Stiže kontroverzni film o Marylin u kojem je Ana de Armas neprepoznatljiva
Linker
23. rujan 2022 06:39