vođene ture

Nova atrakcija: Upoznavanje s velikanima na novoj Sit&Meet turističkoj turi Zagrebom

Zainteresirani mogu o životima i djelima spomenutih saznati na vođenoj kratkoj ili dugoj turi te na self-guided turi, prvoj takve vrste u Hrvatskoj.

Nova kulturna i turistička atrakcija "Sit&Meet – Staza hrvatskih velikana" obogatila je središte Zagreba skulpturama 13 najznačajnijih i najpopularnijih hrvatskih velikana koje su izradili najpoznatiji hrvatski i inozemni kipari, priopćili su organizatori.
Na" na najpoznatijim zagrebačkim terasama izložene su sjedeće skulpture Fausta Vrančića, Slavoljuba Penkale, Nikole Šubića Zrinskog, Nikole Tesle, Marka Pola, Ivana Meštrovića, Ruđera Boškovića, Dražena Petrovića, Marina Getaldića, Milke Trnina, Ivana Vučetića, Andrije Mohorovičića i Josipa Belušića.

Zainteresirani mogu o životima i djelima spomenutih saznati na vođenoj kratkoj ili dugoj turi te na self-guided turi, prvoj takve vrste u Hrvatskoj, koja će postati aktivna od četvrtka i na kojoj se uz audio vodiča sami upoznajete sa slavnim imenima hrvatske povijesti.

image
LUKA CEROVINA

Vođene ture kretat će svakim danom u 10,30 sati iz Vlaške ulice, pri čemu kratka tura uključuje upoznavanje osam velikana, kušanje lokalnih proizvoda i ulaznicu za uspinjaču, dok duža tura obuhvaća upoznavanje svih trinaest velikana, uz dvije okrjepe i ulaznicu za uspinjaču.

Hrvoje Markešić, jedan od osnivača projekta, ističe da "Sit&Meet" domaće i turiste upoznaje s hrvatskim izumima koji su globalno važni, poput struje, padobrana i penkale te s fenomenima poput košarkaškog Mozarta i čuvenog putopisca.

image
LUKA CEROVINA

Suosnivač Ante Bogdanić, koji se znanstveno bavi brendiranjem država kroz sport i kulturu, pojašnjava da osim upoznavanja hrvatske kulture, povijesti i gastronomije, ova turistička tura nudi i posjet kultnim zagrebačkim ugostiteljskim objektima, javnu izložbu djela suvremenih mladih umjetnika te obogaćivanje zagrebačke turističke ponude.

Cijeli je projekt financiran osobnim sredstvima osnivača, a podržali su ga Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Grada Zagreba i Gradski uredi za turizam i kulturu.

image
LUKA CEROVINA

Skulpture su djela Nikole Vudraga (Nikola Tesla), Jelene Mavrić Varga (Ivan Meštović, Ruđer Bošković i Dražen Petrović), Georgette Yvette Ponté (Marin Getaldić), Ive Šintić (Marko Polo), Jelene Kašić (Milka Trnina), Sanjina Vinkovića (Slavoljub Penkala i Ivan Vučetić), Paule Banić (Nikola Šubić Zrinski), Petra Popijača (Andrija Mohorovičić i Josip Belušić) te Petra Varge (Faust Vrančić).

Linker
24. travanj 2024 01:33