vikend izlet

Milano u kadrovima: Mini vodič za hedoniste

Dinamičan, brz i inspirativan - tako modnu prijestolnicu Italije opisuje zagrebački bankar Miro Dragičević, koji u njoj živi od 2020. U mini vodiču za turiste hedoniste otkriva što vidjeti, gdje popiti najbolji koktel i gdje uživati u najboljoj kavi “s nogu”.

SUNČANJE S POGLEDOM NA ZELENO ČUDO ZVANO BOSCO VERTICALE

Riječ je o dva stambena tornja u četvrti Porta Nuova, visoka 116 i 84 m, koja sadrže tzv. vertikalnu šumu, odnosno više od 21 tisuću biljaka posađenih na 8900 m terasa. Vegetacija ‘upija’ oko 20 tisuća kilograma ugljika godišnje te ublažava buku koju stvara promet, a uz to impresivno izgleda i iznutra i izvana, iz obližnjeg parka s botaničkim vrtom Biblioteca degli Alberi koji je jedan od omiljenih mjesta u Milanu.

image
MIGUEL MEDINA/AFP/Profimedia

UMJETNIČKA ODA SLOBODI

Jedanaest metara visoku skulpturu u obliku ruke koja pokazuje srednji prst napravio je 2010. kontroverzni talijanski umjetnik Maurizia Cattelan. Nazvao ju je L.O.V.E., što je skraćenica za riječi Libertà, Odio, Vendetta, Eternità (sloboda, mržnja, osveta, vječnost).

image
Independent Photo Agency Srl/Alamy/Alamy/Profimedia

VRIJEME ZA ESPRESSO

Svi Talijani, tako i Milanezi, jako su ponosni na svoju caffee kulturu. Za razliku od Hrvatske u kojoj se kafeniše često i satima, Talijani je ispiju u 5 minuta. Naravno, može se sjesti, ali onda se plati tzv. servizio del tavolo. Kava je obavezna ujutro te nakon ručka, ali često je piju i navečer.

image

Miro Dragičević

PRIVATNA FOTOGRAFIJA

SLATKI UŽICI

Ujutro se kava pije uz slatki kroasan, što je tipičan talijanski doručak. Ljubiteljima deserata preporučio bih da posjete neku od tri poznate pasticcerije - Rinaldini, Gelsomina i Marchesi, koja se nalazi iznad Pradine trgovine. Na vitrinama se nalaze kiparske teglice s bombonima, kolači te ručno izrađene čokolade u Pradinoj ambalaži. Volite li pak više sladoled, naručite ga u slastičarnici Casa Infante.

image
PRIVATNI ALBUM

NAJBOLJI KOKTELI

Milanezi rade do kasno i nakon posla vole otići na tzv. aperitivo - koktel uz koji se dobije neki snack, ovisno o mjestu, od skromnog do vrlo obilnog. Aperitivo time je obično od 18 do 21 h te je u Milanu omiljen način druženja. Moji favoriti su Foresta Woodbar i Bhangrabar.

image
PRIVATNE FOTOGRAFIJE

POSJET KATEDRALI

Duomo di Milano jedna je od najvećih crkvi na svijetu, druga po veličini u Italiji, druga po veličini gotička katedrala na svijetu te jedna od najposjećenijih lokacija u Milanu, i impresionira svojim izgledom. Krasi je čak 3400 kipova, 135 ukrasa s grotesknim licem i 700 figura, a obavezno se popnite do krova s kojeg se pruža spektakularan pogled na grad.

image
Daniela Porcelli/SPP/Shutterstock Editorial/Profimedia

KVART KOJI ĆE VAS ŠARMIRATI

U 12. st. gradu je trebala luka i tad je iskopan veliki darsenski bazen. Mreža kanala, koju je djelomično dizajnirao i slavni Leonardo da Vinci, nekada se pružala preko cijelog Milana, a danas postoje dva glavna plovna puta - Naviglio Grande i Naviglio Pavese - na jugu grada. Naviglio je omiljeno mjesto za izlazak, prepun restorana, kafića, vintage trgovina i galerija.

image
RICCARDO SALA/ALAMY/ALAMY/ PROFIMEDIA

ODMOR U PARKU NAKON OBILASKA DVORCA

Unutar pješačke udaljenosti od milanske katedrale nalazi se Castello Sforzesco, impresivan renesansni dvorac obitelji koja je nekad vladala Milanom, a danas domaćin zbirke građanskih muzeja. A u njegovoj blizini je i prelijepi Sempione park sa prepoznatljivom atrakcijom - Slavolukom mira, pod čijim obližnjim krošnjama možete naći zaklon od vrućina.

image
BILDAGENTUR-ONLINE/ALAMY/ALA BILDAGENTUR-ONLINE/ALAMY/ALA

VRIJEME ZA SHOPPING

Via Montenapoleone dom je premium modnim brendovima baš kao i Via della Spiga, preporučujem i Galleriju Vittorio Emanuele II koja drži odjeću luksuznih brendova te fantastični koncept store Corso Como 10. Želite li ugrabiti kvalitetu na popustu i do 80 posto, posjetite outlet Matia’s. Milanezi su jako kreativni po pitanju mode i nisu im toliko bitni kupi brendovi koliko njegovanje osobnog zanimljivog modnog izričaja.

image
David Noton Photography/Alamy/Profimedia

KINESKA ČETVRT - RAJ ZA LJUBITELJE AZIJSKE HRANE

U kvartu poznatom po odličnoj hrani, osim fantastičnih i raznovrsnih kineskih specijaliteta možete probati i nabolje raviole u Milanu - u Ravoplerii Sarpi. Cijeli Milano inače vrvi odličnim restoranima, a evo par preporuka: “Kanji Evo” za najsushi, “Volemo se Bene” za najpastu i “Piccola Ischia” za naj pizzu.

image
IPA/DDP USA/PROFIMEDIA

FONDACIJA PRADA

Fondacija Prada smještena u bivšoj destileriji gina iz 1910. godine institucija je posvećena suvremenoj umjetnosti, koja promovira svjetsku kulturnu scenu. Svakako popijte kavu u obližnjemu baru Luce čiji dizajn interijera potpisuje slavni redatelj Wes Anderson.

image
MARINA SPIRONETTI/ALAMY/ALAM
Linker
13. ožujak 2024 00:19