Majstor sevdaha

Jedinstvena prilika: Samostalni koncert Damira Imamovića u Zagrebu

Ovaj zagrebački koncert u Močvari jedan je od rijetkih kojeg Damir Imamović izvodi u solo aranžmanu.

Ekskluzivni samostalni koncert Damira Imamovića, vodećeg sevdah muzičara nov(ij)e generacije. Kako Damir u posljednje vrijeme uglavnom nastupa s bendom, tako je ovo jedinstvena prilika da doživite njegove pjesme u samostalnoj izvedbi, najavili su iz Vrela zvuka. Koncert se održava u četvrtak 22. rujna u Močvari, vrata jluba otvaraju se u 20, a koncert počinje u 21 sat. Koncert je sjedećeg karaktera i broj ulaznica je ograničen, može ih se nabaviti u pretprodaji, ili na blagajni kluba na dan koncerta.

Damira Imamovića ne treba posebno predstavljati. Odrastao je u obitelji sevdalijskih bardova, djeda Zaima i oca Nedžada, a u svijet tradicijske glazbe uplovio je početkom 21. stoljeća. Na početku je djelovao u sklopu Damir Imamović Tria s kojim je snimio albume "Damir Imamović Trio svira standarde" (2006.) i "Abrašević Live" (2008.). Uslijedila su dva samostalna albuma - "Damir Imamović" (2010.) i "Svrzina kuća" (2011.), da bi nakon toga s Nenadom Kovačićem i Ivanom Mihajlovićem osnovao Sevdah Takht Damira Imamovića s kojim je 2012. objavio istoimeni album.

Iako je od početka svoje karijere privlačio pažnju međunarodne glazbene javnosti, ključna godina za međunarodnu karijeru bila je 2016. kada je sa Sevdah Takhtom objavio album "Dvojka" za Glitterbeat Records, a kojeg je producirao Chris Eckman. Damir Imamović iz albuma u album dobiva sve veću pažnju pa se može reći da mu je vrhunac karijere posljednji album "Singer Of Tales" iz 2020. godine. Njega je objavila još jedna velika izdavačka kuća - Wrasse Records, a Damir ga je snimio s praktično All-Star postavom: uz njega su svirali američki basist Greg Cohen (Tom Waits, David Byrne, John Zorn, Elvis Costello, Tricky...), kemenche virtuoz Derya Türkan, sigurno jedan od najvažnijih turskih glazbenika, te sjajna bh. violinistica Ivana Đurić. Album je producirao Joe Boyd (Pink Floyd, R.E.M., Nick Drake...).

Damir je za ovaj album dobio mnoge nagrade, a možda najvažnija je ona od uglednog časopisa Songlines koji je 2021. taj album proglasio najboljim europskim albumom. Pandemija mu je malo poremetila planove, ali svejedno je posljednjih godina svirao na desetke koncerata po uglednim svjetskim klubovima i velikim festivalima.

image

Damir Imamović nastupa u Močvari 22.9.

PRESS

Ovaj zagrebački koncert jedan je od rijetkih kojeg Damir Imamović izvodi u solo aranžmanu. Imat ćemo priliku svjedočiti jedinstvenoj, intimnoj izvedbi svih onih pjesama koje je izvodio tijekom karijere, a vjerojatno ćemo čuti i pjesme s novog albuma koji će biti objavljen sljedeće godine.

Vrelo zvuka je Močvarin projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije.

Linker
15. studeni 2022 07:36