Napokon!

Dugo iščekivani koncert: Pixies se vraćaju u Zagreb, ove subote nastupaju na Velesajmu

Bend se u sklopu najavljene turneje nakon osam godina vraća pred hrvatsku publiku.

Dugo očekivani koncert legendarnog američkog indie-rock sastava Pixies održat će se ove subote, 27. kolovoza, u dvorištu Zagrebačkog velesajma na kojem će bend promovirati hvaljeni album "Beneath the Eyrie" i najaviti novi album "Doggerel", objavio je INmusic. Pixies su jedan od najutjecajnijih američkih alternativnih rock sastava čiji je jedinstveni zvuk obožavatelje pronašao među nekim od najvećih glazbenika našeg vremena i uvelike inspirirao bendove poput Nirvane, Smashing Pumpkins i Weezer.

Bend se u sklopu najavljene turneje nakon osam godina vraća pred hrvatsku publiku - na posljednjem nastupu u Zagrebu u lipnju 2014. zaključili su deveto izdanje INmusic festivala. Koncert Pixiesa u Zagrebu kao i cijela turneja zbog globalne pandemije koronavirusa već su dvaput odgađani. Prvo su na Zagrebačkom velesajmu trebali nastupiti na ljeto 2020. a potom u kolovozu 2021. Sve već kupljene ulaznice za odgođene koncerte ostale su važeće i za nadolazeći subotnji koncert, priopćio je organizator INmusic.

image

Pixies se vraća u Zagreb

DOMENICO CIPPITELLI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Pixiesi su oduvijek bili ljubimci ovdašnje publike, a pamte se i njihova dva prijašnja nastupa u Zagrebu - posebno prvi koji su održali 1989. na vrhuncu karijere u Kulušiću, te onaj na Šalati 2006. nakon dugoiščekivanog ponovnog okupljanja.

Pixiesi su odavno nadrasli nezavisnu scenu na kojoj su u osamdesetima bili predvodnici, njihovih dosadašnjih sedam albuma prodano je u milijunskim nakladama, neki od njih stekli su kultni status u povijesti rock glazbe, a na koncertima ih i dalje vjerno prate brojni obožavatelji.

Bend je osnovan 1986. kada su dvojica prijatelja s fakulteta Charles Thompson (Black Francis) i Joey Santiago tražili basistu sličnog glazbenog ukusa. Na oglas se tada javila Kim Deal (koju je prije šest godina zamijenila nova basistica Paz Lenchantin), a potom im se na bubnjevima pridružio i David Lovering.

Vrlo brzo zapaženi su pjesmom "Here Comes Your Man", jedan od njihovih najvećih hitova i danas nerijetko prisutan u radijskim eterima. Nakon uspješnog albuma "Surfer Rosa", koji je producirao slavni Steve Albini, osvojili su Veliku Britaniju i ostatak Europe, u kojoj su više nametnuli nego u SAD-u.

Grupa je imala stanku od 1993. do 2004., kada kreće na veliku turneju koju prati odličan odaziv kritike i pubike. Njihovoj popularnosti nije naštetila niti još jedna kraća stanka, pa su do danas ostali među najpoželjnijim izvođačima za velike open-air festivale i samostalne koncerte.

Neosporan je njihov utjecaj na mnoge velike glazbenike, od Davida Bowiea, Radioheada, PJ Harvey do U2, Nirvane, The Strokesa, Weezera, a pjesme poput "Debaser", "Monkey Gone To Heaven", "Gigantic" i "Where Is My Mind" postale su klasici prepoznatljivi i na mainstream sceni.

Linker
19. travanj 2024 23:02