ADVENTSKI VODIČ

Advent u Zagrebu uključuje više od 20 lokacija: Evo što ne smijete propustiti!

Advent se u Zagreb vraća u punom sjaju te će se iz Centra po prvi puta proširiti na Trg dr. Franje Tuđmana te Trg Ivana Kukuljevića, gdje će se održati Advent u Španskom. Nove adventske lokacije su i Park Grič, Stara Vlaška i Opatovina, koja će ove zime umjesto Katedrale ugostiti žive jaslice.

Ove subote u 17 sati uz paljenje prve adventske svijeće na Manduševcu na Trgu bana Jelačića svečano će se otvoriti ovogodišnji Advent u Zagrebu. Ulazak u predbožićno razdoblje tradicionalno će se obilježiti i na Zrinjevcu uz paljenje lampica, koje je na rasporedu u 19:50 istog dana.

Advent se u Zagreb vraća u punom sjaju te će uključivati više od 20 lokacija. Iz Centra će se po prvi puta proširiti na Trg dr. Franje Tuđmana te Trg Ivana Kukuljevića, gdje će se održati Advent u Španskom. Nove adventske lokacije su i Park Grič te Stara Vlaška, kao i Opatovina, koja će ove zime umjesto Katedrale ugostiti žive jaslice.

Donosimo vam vodič kroz nove, ali i one već dobro poznate adventske lokacije koje ove zime ne želite propustiti.

Gornji grad

Na Gornjem gradu prigodno će se okiti Trg svetog Marka, Park Bele IV. i nova lokacija Park Grič. Središta zbivanja i zabave bit će Plato Gradec i Strossmayerovo šetalište, podijeljeno na dva dijela.

Istočna strana ugostit će još jedno izdanje Adventa kod Matoša. Raskošna scenografija ove blagdanske manifestacije vratit će posjetitelje u topli, obiteljski ugođaj adventa s prve polovice 20. stoljeća, a očekuje ih i devet ugostiteljskih kućica, među kojima je i jedna s oznakom Michelin BiB Gourmand, sa širokom ponudom blagdanskog street fooda.

image

Advent kod Matoša

PRESS

Advent kod Matoša donosi i raznovrsnu glazbenu ponudu te najavljuju pravi miks urbanih žanrova - od jazza, swinga i funka do rocka i popa. Vikendom popodne odvijat će se dječji program, koji uključuje Dječji doček Nove godine uz predstavu, Djeda Mraza, prigodnu animaciju i još poneko iznenađenje.

Na plato Gradec vraća se BAŠ NAŠ Advent, koji ove godine posjetiteljima nudi 36 dana glazbenog programa s čak sedam koncerata najpoznatijih hrvatskih izvođača. Također, idilični pogled na Grad upotpunit će čak pet različitih božićnih photo pointova, a na posebno uređenom sELFie korneru posjetitelji će moći izmijeniti tri različite kulise.

Posjetitelji će također moći uživati i u brojnim gastro delicijama i specijalitetima koje će pripremiti vrsni hrvatski chefovi: Marin Medak, Mario Mandarić i Stjepan Gojšić te najpoznatiji chef‘s trio – Damir Tomljanović, Stjepan Vukadin i Melkior Bašić.

image

BAŠ NAŠ Advent

PRESS

Advent se vraća i u Tunel Grič, a tema ovogodišnjeg uređenja bit će Polarni san. Jedinstveni ugođaj postići će se uz pomoć instalacije koja oponaša ledenu špilju nad kojom se nadvijaju oblaci i polarna svjetlost.

Donji grad

Ove će se godine glavnim adventskim destinacijama Donjeg grada pridružiti i Winterland na Trgu dr. Franje Tuđmana. U sklopu ove adventske oaze za za mlade, djecu, roditelje, ali i sve željne dobre zabave, biti će postavljena i jedna od najvećih svjetskih atrakcija. Riječ je o Panoramskom kotaču visokom čak 36 metara, koji će posjetiteljima pružiti jedinstveni panoramski pogled na Zagreb.

Winterland uključuje i najveću zabavnu zonu u Zagrebu s čak 22 naprave - od Rangera do Sky Flayer-a, letećeg tepiha, piratskog broda do naprava za najmlađe posjetitelje, poput Bungee jumpinga, trampolina i labirinta. Uz to, na dječjoj pozornici svaki vikend će se održavati programi besplatnih predstava i radionica za najmlađe.

image

Panoramski kotač

PRESS

Mnoge je razveselila i vijest o povratku Ledenog parka na Tomislavcu, a u klizanju i u bogatoj gastronomskoj ponudi kućica postavljenih oko klizališta posjetitelji će moći uživati od subote, 26. studenog 2022. u 19 sati.

Klizalište će ove godine biti nešto manjih dimenzija nego što dosad, iako se smanjenje neće u velikoj mjeri odnositi na površinu glavnog klizališta, nego prvenstveno na klizačke staze koje su vijugale Trgom.

Ovogodišnje Fuliranje odvijat će se na dvije lokacije - na terasi Oleander hotela Esplanade uz FOOLING AROUND by Fuliranje i na Strossmayerovu trgu uz dobro, staro Fuliranje.

Na terasi Oleander sprema se niz koncerata i DJ-eva, a među njima je i nastup Queen Real Tribute, kojim će se proslaviti 11 godina Fuliranja. Zanimljivu gastro priču pripremilo je deset ugostiteljskih kućica, a dodatak ovoj blagdanskoj gozbi bit će i posebna gostovanja vrhunskih hrvatskih chefova koji će prvi put kuhati na ulici. Na svoje će doći i obožavatelji nogometa jer će se sve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije moći pratiti na FOOLING AROUND-u.

image

Fuliranje

SANDRO SKLEPIC

Na ovogodišnjem Fuliranju na Strossmayerovu trgu goste očekuju mladi, ali vrhunski food koncepti uz najpoznatije hrvatske food startupove, koji će gastro specijalitetima obići cijeli svijet, od zapada, preko Hrvatske, do dalekog istoka.

Novo izdanje Fuliranja dovodi i više od 15 renomiranih, ali i nadolazećih hrvatskih DJ zvijezda, uz posebne goste iz Velike Britanije, a novost je da će uz njih nastupiti i poznati glazbenici na saksofonu, trubi, violini ili kao vokali.

Adventski program tradicionalno će se odvijati i na dobro poznatim lokacijama Donjeg Grada - Trgu bana Jelačića, Zrinjevcu i Europski trgu, a božićni ugođaj se sprema i na HNK i okolni Trg Republike Hrvatske, kao i u Oktogonu te novoj lokaciji, Staroj Vlaškoj.

Advent u Zoološkom i Obrtnički advent

Prigodni program u Zoološkom vrtu bit će nezaobilazna adventska destinacija za vaše najmlađe, a ondje ih očekuju koliba Djeda Božićnjaka te radionice izrade božićnih ukrasa.

Advent kod nas doma u Španskom

Iz centra grada adventsko raspoloženje ove se godine širi i u Špansko. Po prvi puta u ovom će se zagrebačkom kvartu održati glazbeni program s nastupima dječjih zborova, duhovne glazbe i popularnih izvođača, kao i niz predstava, stand-up nastupa, izložbi, dramskih škola te filatelistička izložba, kao i bogata gastronomska ponuda.

Linker
25. travanj 2024 03:41