Trud je urodio plodom

Vlada najavila smanjenje PDV-a na higijenske uloške i tampone, evo što kažu pokretači inicijative

Ova odluka pokazala je kako je inicijativa da menstrualne potrepštine budu dostupnije svim ženama ‘došla na pravu adresu‘, no iz Udruge PaRiter ističu kako nisu sasvim zadovoljni.

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici najavio paket mjera za ublažavanje rasta cijena, a među njima je smanjenje stope PDV-a na higijenske uloške i tampone. Tako će se porez na menstrualne potrepštine trajno smanjiti s 25 na 13 posto pa će se time, za očekivati je, smanjiti i menstrualno siromaštvo u Hrvatskoj.

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, koja je među prvima s Glorijom podigla svijest o ovom problemu, nije sasvim zadovoljna odlukom Vlade.

"Zadovoljni smo da se konačno ide u tom smjeru, ali svejedno smatramo da bi porez na menstrualne potrepštine trebao biti pet posto, kao što je i za većinu toga iz paketa mjera. Jer ovako je opet riječ o vrsti diskriminacije te se poručuje da higijenski ulošci i tamponi nisu nužne potrepštine", rekli su nam u kratkom razgovoru za Gloria.hr.

PaRiter je poslao i otvoreno pismo Vladi u kojem stoji da očekuju da će "iduća porezna reforma biti u skladu s preporukama na razini EU, apelima civilnog društva, potrebama i zahtjevima građana/ki kao i dostupnim podacima iz istraživanja i preporukama stručnjakinja - da će u odluci stajati da se porez na menstrualne potrepštine smanjuje na traženih pet posto, kako bi se financijski teret kojeg nose žene što više olakšao".

Čitajte i: Zajedno za ružičasti svijet: Pogledajte Glorijin okrugli stol 'Zaustavimo menstrualno siromaštvo'

image

Glorijin okrugli stol 'Pokreni promjenu - Zaustavimo menstrualno siromaštvo'.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Podsjetimo, u Hrvatskoj čak trećina žena mora štedjeti na ulošcima i tamponima. Njih gotovo 30 posto priznaje da kupuje manje kvalitetne proizvode koji su jeftiniji, a njih desetak posto si ih uopće ne može priuštiti, što je u 21. stoljeću gotovo nezamislivo.

O tome su na Glorijinom okruglom stolu "Pokreni promjenu - Zaustavimo menstrualno siromaštvo" krajem prošle godine govorili pulski gradonačelnik Filip Zoričić, riječka dogradonačelnica Sandra Krpan, Marinella Matejčić iz udruge PaRiter te urednica i novinarka Lana Pavić pod moderatorstvom novinarke Martine Validžić.

Čak i prije ove odluke Vlade, Zoričić i Krpan pokrenuli su inicijativu uvođenja besplatnih uložaka u Gimnaziju Pula i čak 25 riječnih osnovnih škola.

"Na tu akciju nas je potaknulo istraživanje riječke udruge PaRiter, a ovih danas nas čeka usvajanje proračuna iz kojeg će se izdvojiti novac za opskrbu škola ulošcima. Mene su, kao ženu i kao političarku, podaci istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj jako neugodno iznenadili", rekla je tada Sandra Krpan.

Trenutno je PDV od 25 posto, koji se u Hrvatskoj plaća na uloške i tampone, treći najveći porez robe široke potrošnje u svijetu. Tome će sad konačno doći kraj.

Linker
19. travanj 2024 12:06