Svaka kuna puno znači!

Ugroženoj vrsti velikih mačaka prijeti izumiranje: I vi se možete uključiti u akciju za spas ovih balkanskih ljepotica!

Zajedničkim snagama i aktivnostima, najpoznatija svjetska udruga za zaštitu prirode i najpoznatija svjetska serija planinarskih događaja pomažu u očuvanju ugrožene vrste balkanskog risa.

"Priroda nije mjesto za posjetiti. Ona je dom", poznata je izjava Garyja Snydera, američkog pjesnika, esejista i aktivista za zaštitu okoliša, znanog i kao ‘pjesničkog laureata duboke ekologije‘. Naravno, većina bi se složila s ovom izjavom, ipak, mnogi ju ne razumiju u potpunosti, niti provode u djelo.

Svoj dom i stvari u njemu brižljivo čuvamo, no čuvamo li naš drugi dom, Majku prirodu, i stvari u njemu, odnosno dragocjeni biljni i životinjski svijet?

Jedan od najaktivnijih zagovornika očuvanja prirode je WWF (World Wide Fund for Nature), svjetska organizacija za zaštitu prirode koja djeluje u više od stotinu zemalja na šest kontinenata te već 60 godina štiti budućnost prirode, stvarajući svijet u kojem ljudi žive u skladu s prirodom. Aktivno radi na očuvanju i obnavljanju bioraznolikosti, kao i na smanjenju čovjekova ekološkog otiska i na osiguravanju održivog korištenja prirodnih resursa, s ciljem jednakog pristupa tim resursima za sadašnje i buduće generacije.

Kako bi ostvarili najveći mogući utjecaj i osigurali pozitivnu budućnost, WWF često udružuje snage s dobrotvornim i nevladinim organizacijama. Na temelju sličnih vrijednosti, a posebice zajedničke brige o prirodi koju ostavljamo budućim generacijama u nasljeđe, nastala je hvalevrijedna suradnja WWF-a i HIGHLANDERA, najpoznatije serije planinarskih događaja na svijetu.

image
Balkanski ris podvrsta spada među najugroženije mačke u Europi.
PROMO

Povezala ih je briga za očuvanjem balkanskog risa, koji spada među najugroženije mačke u Europi. Ima ih tek između 20 i 40 na cijelom području obitavanja; uglavnom živi u šumama Sjeverne Makedonije, a može ga se pronaći i na Kosovu i u Albaniji.

Stoga gorljivo rade na izmjenama zakona za lovstvo u Sjevernoj Makedoniji, potiču i ponovno proglašenje Mavrova (u kojem se ris najčešće nalazi) nacionalnim parkom, kao i donošenje plana upravljanja kojim će ova ugrožena vrsta biti bolje zaštićena.

Zajedničkom akcijom prikupljanja donacija, WWF i HIGHLANDER žele unaprijediti monitoring balkanskog risa, zbog čega planiraju kupiti posebne kamere koje će bilježiti njegovo kretanje i pomoći im da prate populacije balkanskog risa, što će im uvelike koristiti u daljnjem očuvanju ove podvrste euroazijskog risa, koja je u potpunosti ostavljena i zaboravljena, na rubu izumiranja.

"Zbog vrijednosti koje dijelimo uvjereni smo da je suradnja s HIGHLANDER-om idealan način komunikacije i djelovanja za zajednički cilj - zaštitu biljnog i životinjskog svijeta. HIGHLANDER promovira avanturu u prirodi, a ista sasvim sigurno ne bi bila tako posebna da se ne radi o zaštićenim predjelima u kojima pojedinci mogu uživati u iskonskoj prirodnoj ravnoteži. Čovjek u harmoniji s prirodom moto je WWF-a, a upravo je to ono što promovira i HIGHLANDER", ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

Važno je napomenuti kako se svi zainteresirani mogu također uključiti u ovu divnu akciju i donirati sredstva za spas ugrožene vrste balkanskog risa, i to putem ovog linka.

Linker
06. kolovoz 2022 23:37