Bajke u digitalnom svijetu

Za klince bez mobitela! ‘Tri praščića‘, ‘Ružni pačić‘ i ‘Pinokio‘ u novom ruhu: ‘Kći mi je pomogla u kreaciji likova‘

Djeca su neodvojiva od digitalnih medija, a kako bi im se suvremene bajke još više približile, u novom sadržaju bliže su današnjim generacijama. Ilustrirala ih je glazbenica Rebeka Ljiljak, a inspiracija joj je bila vlastita kći.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu s veseljem najavljuje zbirku priča "Bajke u digitalnom svijetu". Cilj publiciranja zbirke je educiranje djece mlađe dobi u korištenju digitalnih tehnologija. Važnost digitalne edukacije mladih u fokusu je i IT tvrtke Combis koja se angažirala u inicijativi kao prijatelj projekta.

image
Bajke u digitalnom svijetu
JOHN PAVLISH

Svima poznate priče kao što su 'Tri praščića', 'Ružni pačić', 'Pinokio' i ostale, u ovom slučaju za cilj imaju djecu i odrasle educirati o sigurnijem i pametnijem korištenju interneta, ali i povezati različite generacije u onome što nam u kontekstu digitalnog doba najviše i nedostaje - razgovoru. Naime, na svaku bajku nastavljaju se svojevrsni radni zadaci, postavljaju se pitanja na koja se može odgovoriti samo zajedničkim razgovorom, interakcijom odrasle osobe i djeteta u promišljanju odgovora, a kako bi se pronašla pouka primjenjiva u digitalnom dobu.

Kao ilustratorica slikovnica projektu se pridružuje glazbenica Rebeka Ljiljak koja se kao likovna umjetnica i majka dviju djevojčica školske dobi pokazala kao idealan izbor u provedbi ove hvalevrijedne inicijative.

"Izazov digitalnog crteža, kojeg sam odabrala kao likovnu tehniku za ovaj projekt, prihvatila sam bez puno razmišljanja budući da projekt smatram izuzetno vrijednim i korisnim, kako za današnju djecu koja su, znamo, neodvojiva od digitalnih medija, tako i za roditelje kojima su prijeko potrebne smjernice u edukaciji djece o danas, usudila bih se reći, najvažnijoj temi - sigurnosti na internetu. Moja mlađa kći, Sarah (9), pomogla mi je u kreaciji likova kao glas svojih vršnjaka u toj veseloj kreativnoj priči", govori nam Rebeka Ljiljak.

image
Bajke u digitalnom svijetu
JOHN PAVLISH

"Kao najveću vrijednost Bajki u digitalnom svijetu svakako smatramo vrijeme koje će odrasli posvetiti djetetu kako bi zajedno pročitali i riješili zadatke. Ako za to vrijeme svoje telefone ostave postrani te posvete svu pažnju toj zajedničkoj aktivnosti, moći ćemo reći da su Bajke u digitalnom svijetu u potpunosti ispunile svoju svrhu", poručili su iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Zahvaljujući prijatelju projekta Combisu koji je financijski potpomogao ilustriranje i tiskanje, Bajke u digitalnom svijetu naći će se u rukama djece i na policama mnogih domova. Sav prihod od prodaje bajki namijenjen je Centru za nestalu i zlostavljanu djecu koji vodi nacionalni Centar za sigurniji Internet.

image
Bajke u digitalnom svijetu
JOHN PAVLISH

Čitajte i: Slatki projekt glumca Slavka Sobina: Izdao slikovnicu 'Šapice i tajna zelene loptice'

Prva od šest slikovnica Bajki u digitalnom svijetu "Tri praščića" je u prodaji na web stranicama Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Linker
12. ožujak 2023 20:48