Korisno i potrebno

Stiže aplikacija Safecity: Zbog svega što može, žene će je htjeti na svom mobitelu

Zagrebačka konzultantica Dunja Bonacci Skenderović odlučila je mobilnu aplikaciju Safecity, koja korisnike upozorava na nesigurne četvrti, prevesti na hrvatski i tako smanjiti izloženost nasilju i uznemiravanju.

U proteklih deset godina aplikacija Safecity omogućila je brojnim korisnicima diljem svijeta da upozore na dijelove i gradske četvrti u kojima je učestalo ulično nasilje i uznemiravanje. Početkom Međuna­­rodnog tjedna posvećenog sprečavanju uličnog nasilja i uznemiravanja, prije svega nad ženama, koji se obilježava od 3. do 9. travnja, aplikacija će postati dostupna i na hrvatskom jeziku. Za mogućnost da napokon doznamo koje su to “kritične točke” u gradovima i mjestima u Hrvatskoj te da ih, na osnovi prikupljenih podataka, mjesne zajednice i gradske vlasti pretvore u dijelove grada sigurne za kretanje u svako doba, zaslužna je politologinja Dunja Bonacci Skenderović, konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama.

image

Indijka Elsa Marie D’Silva osmislila je aplikaciju koja pomaže ženama da prijave sumnjive gradske četvrti, a Hilary Clinton je podržala njezin projekt

PRIVATNI ALBUM

"Svi mi otprilike znamo koji je dio grada najbolje zaobilaziti, no tek nam konkretni podaci pomažu da nešto i učinimo. Naime, na osnovi njih možemo se obratiti nadležnoj instituciji da na tim mjestima postave bolju rasvjetu, nadzorne kamere, uvedu češće policijske ophodnje... Cilj je iskorijeniti ulično uznemiravanje i nasilje, a velika pomoć u tome je besplatna aplikacija Safecity.in. Prije deset godina osmislila ju je Indijka Elsa Marie D’Silva", kaže Dunja Bonacci Skenderović, kojoj su u pripremi aplikacije za preuzimanje na hrvatskom jeziku pomogle suradnice Ivana Šalinović, Erna Tomiša i Nina Sabolić.

Čitajte i: YSL - Tri slova koja žensku snagu znače! Putujemo u Pariz i slavimo šest desetljeća čuvenog modnog brenda

A sve je počelo lani, kad ju je kontaktirala Elsa Marie D’Silva, osnivačica i glavna izvršna direktorica Red Dot Foundation, međunarodne organizacije sa sjedištima u Mumbaiju i Washingtonu, koja radi na zaustavljanju nasilja nad ženama u cijelom svijetu.

Iako se dvije aktivistice nisu upoznale uživo, jedna za drugu doznale su 2018., na Međunarodnom kongresu znanstvenika čije je održavanje u Keniji, a potom u Londonu financirala njemačka fondacija koja se bavi problematikom trgovine ljudima, edukacijom i umrežavanjem kako bi se trgovina spriječila.

Bile su u različitim grupama, no slušale su međusobna izlaganja. Zbog korone su radionice nastavljene online, a Dunja se prijavila za Elsinu prezentaciju o aplikaciji Safecity.

image

Konzultantica Dunja Bonacci Skenderović sa sestrom, glumicom Ladom Bonacci

DAMJAN TADIĆ/CROPIX

"Bila sam oduševljena kad sam čula koje su sve mogućnosti i koliko se može učiniti na poboljšanju sigurnosti žena u javnom prostoru. Recimo, na osnovi podatka putem aplikacije u nekim indijskim gradovima na kritičnim su dijelovima, uz pojačanu rasvjetu i nadzorne kamere, otišli i korak dalje. Parkirališta na ulazu u shopping centre rezervirana su samo za žene, a u javnom prijevozu postavljeni su prekidači koji žena stisne i može se odmah reagirati. Napraviti se može mnogo, ali ne napamet. Moramo znati gdje je, koliko i kada nasilje najraširenije", pojašnjava politologinja, dodajući da ju je iznenadio podatak da je uznemiravanje u javnom prostoru, umjesto tijekom večeri i kasnih sati, kako je očekivala, najučestalije između 16 i 17 sati. Mogu se prijaviti i događaji od ranije, no iako je prijavljivanje anonimno, svaka se prijava provjerava u informatičkom centru putem IP adrese. Tek tada je informatički stručnjaci unose u karte naselja, odnosno u “crvene točke”.

Čitajte i: Korkut o 94. izdanju Oscara: Ovo su najveći favoriti i moguća iznenađenja u glavnim kategorijama!

"Safecity, u prijevodu ‘Siguran grad‘, povezana je s TripAdvisorom, jednim od najvećih turističkih internetskih portala u svijetu, koji nudi najrazličitije savjete za korisnike koji planiraju odmor, pa tako i o sigurnosti destinacije gdje putuju. Kako smo mi turistička zemlja, vrlo je važno da se i na ovaj način povežemo sa svijetom", ističe Dunja Bonacci Skenderović, dodajući da se svi podaci, odnosno prijevodi aplikacije na hrvatskom jeziku, unose u Indiji, u jednom od najvećih informatičkih centara.

Osoba može unijeti u aplikaciju slučajeve uličnog nasilja i uznemiravanja, ali i sigurnosne savjete koji mogu biti korisni i turistima i lokalnom stanovništvu.

Na Google mapama slučajevi uznemiravanja su označeni crvenom bojom, a sigurnosni savjeti žutom, tako da svatko, bez obzira na jezik, na mapi vidi upozorenja.

"Elsa Marie i ja družimo se putem Skypea ili Zooma, a vjerujem da će uskoro biti prilike da se napokon vidimo i razgovaramo uživo. Jer, kad je riječ o prevenciji i sprečavanju nasilja nad ženama, posla je mnogo, a ideja za nove projekte koji će u tome itekako pomoći ne nedostaje", zaključuje Bonacci Skenderović, koja će aplikaciju predstaviti u Bird Inkubatoru, startupu za timove i projekte vezane uz umjetnu inteligenciju u Zagrebu.

image
Safecity Aplikacija
Linker
24. travanj 2024 09:09