Mladen Šarić
Baggizmo Wiseward

Genijalan hrvatski proizvod: novčanik zaštićen od krađe

Tim hrvatskog start up-a Baggizmo, nakon torbi, predstavio je novi praktičan proizvod - "pametan" novčanik, kojeg je gotovo nemoguće ukrasti, izgubiti ili zaboraviti.

Unutar novčanika Wiseward ugrađena je inovativna tehnologija kojom su kartice osigurane od krađe podataka, moguće je provjeriti originalnost novčanica te se novčanik može zvučnim signalom “javiti” u slučaju da ga ne možete pronaći. Ugrađeni senzori i ostala elektronika onemogućavaju ilegalno skupljanje podataka s beskontaktnih kartica, a ta posebno razvijena zaštita nalazi se samo u određenim pretincima novčanika klasičnog izgleda pa se, recimo, kartice koje služe za ulazak u garažu ili 'check-in' na posao i dalje mogu koristiti bez da se vade iz novčanika.

Mladen Šarić


Također, multifunkcionalni novčanik je Bluetoothom spojen na mobilnu aplikaciju koja prilikom svake promjene lokacije šalje obavijest na pametni telefon. Notifikacije stižu kad god se previše udaljite od novčanika, a integrirani akcelerometar omogućuje otkrivanje pada novčanika, pa nema više straha od ispadanja dragocjenosti iz džepova. Korisna za one s lošim pamćenjem je i mogućnost da se novčanik "javi" putem zvučnog signala ili personalizirane melodije, pa ako se zagubi negdje u stanu, lako će se pronaći. I obrnuto - pritiskom na određenu poziciju na novčaniku šalje se notifikacija aplikaciji pa iz mobitela izlaze zvučni signali.

Stela Kovacic
Pametni novčanik klasičnog izgleda Baggizmo Wiseward

Osim toga, u pretincu za novčanice nalazi se UV lampica kojom se pomoću ultravioletnog svjetla može se provjeriti radi li se originalnoj novčanici ili, pak, o onoj krivotvorenoj.

Mladen Šarić


Hrvatski brend pokrenuo je kampanju na platformi Kickstarter kojom se skuplja novac za pokretanje proizvodnje prve serije novčanika, a svaki kupljeni novčanik ujedno čini i donaciju za daljnju proizvodnju. Inovativan novčanik dobro će doći onima koji žive užurbano ili su šeprtlje, ali i onim tehnološki naprednijima koji žele osigurati svoje vrijednosti.

Linker
16. travanj 2024 06:41