Sean Penn i Julia Roberts u seriji ”Gaslit” utjelovili su Johna i Marthu Mitchell

 © 2021 Starz Entertainment
PRIČA KOJU NE ZNATE

Znate li što znači pojam "gaslight" i kakve veze s njim ima Julia Roberts?

Posljednjih godina sve se češće koristi pojam "gaslight", društvene mreže vrve primjerima i mučnim pričama, a iako se o tome sad javno govori, ova praksa manipulacije prisutna je kroz čitavu povijest. I to toliko da je utjecala na oblikovanje svijeta kakvog poznajemo.

Rječnik Merriam-Webster pojam "gaslight" (za koji još uvijek ne postoji adekvatan prijevod na hrvatski) definira kao "psihološku manipulaciju osobe, obično tijekom duljeg vremenskog razdoblja, koja rezultira time da žrtva preispituje valjanost svojih misli, percepcije realnosti ili sjećanja. Tipično dovodi do konfuzije, gubitka samouvjerenosti i samopouzdanja, nesigurnosti u emocionalnu ili mentalnu stabilnost te ovisnosti o počinitelju." Kako to izgleda u stvarnom životu možete vidjeti u seriji "Gaslit", snimljenoj prema istinitom događaju, koju možete gledati utorkom u 22 sata na STAR Life kanalu.

Odakle dolazi pojam "gaslight"?

Ova manipulativna praksa jedan je od oblika psihološkog zlostavljanja u kojem žrtva vrlo često niti nije svjesna samog čina te činjenice da su kasnija mentalna i duševna stanja upravo posljedice ove dugoročne manipulacije čija je primarna svrha osobni boljitak zlostavljača. Sam naziv potječe od filma "Gaslight" iz 1944. s Ingrid Bergman u glavnoj ulozi za koju je kasnije dobila i Oscara. Radnja filma prati opernu pjevačicu Paulu (Bergman) koja, pod traumom gubitka tete koja ju je odgojila, završava u braku s glazbenikom kojeg tumači Charles Boyer. Tijekom braka, Paula postaje izolirana i dezorijentirana, stvari u njenom domu počinju nestajati, počinje čuti čudne zvukove sa zaključanog tavana, a plinska svjetla u kući postaju sve prigušenija i prigušenija. Njezin ju suprug uvjerava da je luda, no, zapravo, ova serija događaja njegov je način da ju učini ludom.

Međutim, ovakva manipulacija nije rezervirana samo za žrtve, dapače, postoje i primjeri kad je zlostavljač uspješno uvjerio i ljude u žrtvinoj okolini u njezinu ludost kako bi joj srušio kredibilitet u javnosti. Jedan od vrlo poznatih primjera je Martha Mitchell po kojoj je 1988. nazvan psihološki fenomen "The Martha Mitchell effect". Naime, psiholog Brendan Maher iskovao je ovaj termin kako bi opisao osobu kojoj je dijagnosticirano ludilo ili paranoja zbog naizgled nevjerojatnih tvrdnji koje se naknadno ispostave točnima.

image

Martha Mitchell u seriji "Gaslit"

© 2021 Starz Entertainment

Tko je bila Martha Mitchell?

Martha Mitchell, 1918. rođena je kao Martha Beall, a u fokus javnosti je došla zbog braka s Johnom Mitchellom, američkim državnim tužiteljem za vrijeme mandata predsjednika Nixona. Mitchell je bio odvjetnik i istaknuta politička figura u Washingtonu te je 1968. godine vodio predsjedničku kampanju Richarda Nixona što je pridonijelo njegovom izboru za državnog tužitelja 1969. godine. Njegovim političkim usponom počeo je i društveni uspon njegove supruge koja je postala poznata po svojoj otvorenosti i spremnosti komentiranja brojnih društveno-političkih događaja. Tako je vrlo rado dijelila svoje stavove o ratu u Vijetnamu, ali i domaćim pitanjima poput nominacija za američki Vrhovni sud. No njezina otvorenost i spremnost javnog iznošenja raznoraznih stavova, ali i informacija u poseban je fokus javnosti došla kad je počela iznositi povjerljive informacije o koruptivnim aktivnostima Nixonove administracije koje je potvrdila afera Watergate. Martha Mitchell običavala je zvati reportere u svako doba dana i noći kako bi iznijela svoje stavove i informacije koje je posjedovala, a tako je bilo i nakon provale u sjedište Demokratskog Nacionalnog odbora u Watergate kompleksu koja se dogodila 17. lipnja 1972. godine. Tih je dana Martha sa suprugom Johnom bila u Kaliforniji kako bi prisustvovali raznim događanjima u sklopu kampanje za reizbor predsjednika Nixona. Nakon što je dobio vijest o provalama Mitchell, koji je bio predsjednik odbora za reizbor, demantirao je svoju involviranost u čitav događaj i ubrzo otišao za Washington. U danima koji su uslijedili, čitajući novine Martha je prepoznala jednog od uhićenih provalnika, Jamesa McCorda, koji je bio njezi bivši zaštitar te je načula brojne razgovore svoga supruga te ga tako povezala s provalom.

Efekt Marthe Mitchell

U tom trenutku njezina razgovorljivost i susretljivost prema novinarima dolazi na naplatu, no ne odmah njezinu suprugu - prvo je nastradala ona i njezin zdrav razum. Uhvaćena u pozivu s medijskom osobom od povjerenja Marthu, prema njezinim tvrdnjama, otimaju zaštitari koji je drže kao taoca samo kako ne bi nastavila iznositi informacije o aferi Watergate i uključenosti Nixonove administracije. U tom su je razdoblju, dok je držana u jednom kalifornijskom hotelu, tukli, bacali, satima držali zaključanom u sobi te su joj limitirali kontakt s vanjskim svijetom, izuzev liječnika kojeg su sami angažirali. Te su njezine tvrdnje kasnije potvrđene, a nakon što je puštena javno je progovorila o aferi Watergate povezujući je s Bijelom kućom. Tada, po nalogu Bijele kuće, počinje kampanja umanjivanja njezina kredibiliteta u javnosti nazivajući je alkoholičarkom na rubu živčanog sloma. Ipak, bila je dovoljno glasna i sigurna u ono što govori da je sudjelovanje Nixonove administracije kasnije potvrđeno, a on je sam u jednom od intervjua Marthu Mitchell okrivio za Watergate skandal. U svjetlu ovih nemilih događaja, Martha i John se rastavljaju, odnosno on ju ostavlja prema navodnim savjetima njegovih odvjetnika, a ona ostaje u stanu na Manhattanu sa, kako je sama rekla, "945 dolara". Iz tog je istog stana za magazin People izjavila da vjeruje da ju je njezin suprug ciljano htio napraviti ludom te uništiti njezin odnos s njihovom kćeri Marty. "Isprao joj je mozak protiv mene. Pokušala sam je vidjeti u školi, ali su mi učitelji rekli da im je on dao naredbu da me ne puštaju unutra" kazala je Mitchel tada. "U početku me je zvala po noći, ali više ne. Ovo je najružnija i najokrutnija stvar na svijetu - iskoristili su Marty da mi se osvete" otkrila je. Tako je sama, bez supruga, od kojeg se nije službeno razvela, i kćerke preminula od raka kostiju 1976. godine. Njezin je sin iz prvog braka, Jennings, kasnije kazao za People da je njegova majka voljela svog supruga do zadnjeg dana, ali je dodao da će samo "John znati odgovor je li i on nju volio posljednjih godina." Međutim, iako ju je ostavio samu i, kako je sama navodila bez financijskih sredstava, John Mitchell pojavio se na njezinu sprovodu u rodnom joj Pine Bluffu. Zanimljivo, bez obzira na to što je umrla sama i ostavljena, postojali su ljudi koji su je poštovali i priznavali njezinu ulogu u otkrivanju skandala, a jedan anonimni podržavatelj na njezin je sprovod poslao aranžman bijelih krizantema koje su ispisivale "Martha je bila u pravu".

Gdje se u priču uklapa Julia Roberts?

Ime i lik Marthe Mitchell kroz desetljeća prepričavanja događaja tih ranih sedamdesetih gotovo se potpuno izgubilo, a oni koji su je se sjetili redovito su je opisivali kao "pijanu suprugu" Johna Mitchella. Srećom, Robbie Pickering, kreator mini serije "Gaslit", odlučio je iznijeti pravu istinu o ovoj ženi i njezinoj monumentalnoj ulozi u ovom dijelu američke povijesti - i to kroz djelo senzacionalne Julije Roberts. Međutim i sama Julia je u nekoliko intervjua nakon izlaska serije 2022., uoči 50. godišnjice provale koja je pokrenula lavinu događaja, kazala kako nije znala za Marthu i njezinu ulogu: "Gledala sam ‘Sve predsjednikove ljude‘ pet puta - mislila sam da znam cijelu priču" kazala je za New York Times. "Znala sam da je bila udana za Johna Mitchella, ali to je bilo sve", kazala je Roberts u intervjuu za Good Morning America. "Bila je toliko poznata što čini misteriju oko njezinog brisanja iz povijesti tim većom" rekla je u istom intervjuu.

Osim toga, priznala je kako ju se dojmilo sve ono kroz što je prošla i kako je nazivana ludom, a u stvarnosti je bila potpuno u pravu. Međutim, u isto vrijeme za Roberts ovo "Gaslit" nije samo priča o notornom političkom skandalu nego zapravo priča o braku i kako je lojalnost predsjedniku (konkretno Nixonu) koja je bila veća od lojalnosti prema partneru rastrgala taj brak. "Toliko je njezine motivacije i želje dolazilo iz njezine veze s Johnom Mitchellom" kazala je Roberts o Marthi Mitchell. "Mislim da su se ludo voljeli i mislim da su imali sjajnu, strastvenu vezu. Na kraju je to bio njezin pad i mislim da se bez njega više nije osjećala kao da zna tko je", dodala je Julia. Osim toga, kao inspiraciju za pripremu za ulogu uzela je njezine arhivske snimke, intervjue iz tog doba i detaljno analizirala materijale kako bi sastavila svoju interpretaciju Marthe Mitchell: "Mogla sam je vidjeti u intervjuima, način na koji je govorila, hodala i odijevala se. Bilo je toliko toga iz čega sam mogla iskopati sve te stvari kako bih sastavila svoju interpretaciju nje."

image

Julia Roberts kao Martha Mitchell u seriji "Gaslit"

© 2021 Starz Entertainment

No, iako je predano radila i željela dostojno prikazati lik Marthe Mitchell, to nije bilo dovoljno da se uključi u projekt. Naime, Julia, koja je i izvršna producentica serije, je uvjetovala da uloga Johna Mitchella dopadne u ruke Seana Penna. "Imaju toliko duboko prijateljstvo i oduvijek su tražili uloge koje bi mogli igrati zajedno" objasnio je Pickering. Za potrebe ove uloge Penn je trebao proći sate i sate transformacije, šminkanja i prostetike kako bi poprimio lik Johna Mitchella, a Julia je u intervjuu za Good Morning America otkrila da nije željela biti prisutna tijekom procesa skidanja i stavljanja kostima, ali je naglasila da "gledati ga kako prolazi transformaciju i tako potpuno nastani Johna Mitchella te razgovarati s njime o njihovoj vezi mi je bila silno uzbudljivo."

image

Sean Penn kao John Mitchell

© 2021 Starz Entertainment
image

John Dean, igra ga Dan Stevens

© 2021 Starz Entertainment
image

Richarda Moorea igra Nelson Franklin

© 2021 Starz Entertainment

Istraživanje, ulaženje u njihov odnos, šminka i kostimi koji su oživjeli Marthu i Johna Mitchella učinili su Juliju i Seana toliko realnima, a priču o nesretnoj sudbini ove snažne žene ponovo stvarnom i aktualnom. Zato svakako preporučujemo da ovu priču istražite kroz seriju "Gaslit" koju možete gledati utorkom u 22 sata na STAR Life kanalu. STAR je, naime, zamijenio FOX, a kroz STAR Channel, STAR Life, STAR Crime i STAR Movies moći ćete i dalje nastaviti pratiti omiljene naslove, ali i brojne nove, poput "Gaslita" koji će vas uvući u priču o kojoj ćete, baš poput nas, željeti znati još više.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji: Gloria x The Walt Disney Company – STAR Channel
Linker
21. travanj 2024 00:43