JOAQUíN P. REINA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
eurosong 2024.

Ukrajina je opet favorit, Španjolce predstavljaju supružnici, a Sloveniju potresa "skandal"

Ovog vikenda nekoliko predstavnika ovogodišnjeg Eurosonga izabralo je kandidate koji će ih predstavljati u Malmöu u svibnju ove godine. Sada je poznato tko će predstavljati Španjolsku, Norvešku i Maltu.

Ovog vikenda nekoliko predstavnika ovogodišnjeg Eurosonga izabralo je kandidate koji će ih predstavljati u Malmöu u svibnju ove godine. Sada je poznato tko će predstavljati Španjolsku, Norvešku i Maltu.

I dok mnogi s nestrpljenjem čekaju kraj veljače kada je zakazana ovogodišnja Dora na kojoj će odlučiti tko će nas predstavljati na ovogodišnjem Eurosongu, dio zemalja ovaj je vikend odabrao svoje predstavnike. Najviše pažnje bilo je usmjereno u Ukrajinu gdje se birao njihov kandidat. Emisija je emitirana u subotu navečer, no tek u nedjelju se saznao pobjednik jer je bilo problema s glasovima publike. Cijeli event je zbog sigurnosti sniman u petak, a glasanje publike je bilo predviđeno za subotu navečer. Pravila izbora su takva da 50 posto glasova dolazi od žirija, 50 od publike. No, s obzirom na to da se sustav za glasanje srušio, glasanje publike je produženo za jedna dan, pa je tako pobjednik bio poznat tek 4. veljače.

"Inzistirali smo da narod glasa", rekla je jedna od članica žirija Jamala. Pobjedu su odnijele duo Alyona Alyona i Jerry Heil s pjesmom "Teresa & Maria". Inače, obje vrlo popularne pjevačice udružile su snage u ovoj pjesmi i od početka su bile veliki favorit natjecanja, a i sada su već veliki favorit za pobjedu u Švedskoj.

Osim Ukrajine svoje predstavnike za Eurosong u svibnju izabrale su Španjolska, Malta i Norveška. Dok će Španjolsku u Švedskoj predstavljati bend pod nazivom Nebulossa kojeg čine bračni par, María Bas i njezin suprug Mark Dasousa s pjesmom "Zorra", Malta je odlučila kako će njih predstavljati Sarah Bonnici s pjesmom "Loop". Sarah je 25-godišnja Maltežanka koju je ondašnja javnost upoznala kao jednu od natjecateljica u X Factoru.

A svoje predstavnike su odabrali i Norvežani. Njih će predstavljati grupa Gåte s pjesmom "Ulveham". Gåte je bend koji je popularnost stekao još početkom 2000-ih neobičnom kombinacijom norveške folk glazbe i eksplozivnog rocka. Prije više od 20 godina, točnije 2002. godine proglašeni su najboljim novim bendom na nacionalnoj dodjeli nagrada, no uzeli su čak 12-godišnju pauzu prije no što su vratili na scenu 2017. godine. A sada će predstavljati Norvešku u Švedskoj.

Istovremeno u Sloveniji su se stvari zakomplicirale. Naime, već je neko vrijeme poznato kako će naše susjede predstavljati pjevačica Raiven s pjesmom "Veronika". No, čini se kako to nije najbolje sjelo svima jer predstavnik nije izabran za njihovoj inačici Dore, koja se zvala EMA već su je izabrali kroz projekt Želje za Eurosong. Naime, posljednja EMA održana je 2022., a prošle i ove godine je nije bilo. Krajem prošlog tjedna u javnost je stigla informacija kako je glavni urednik Zabavnog programa Radiotelevizije Slovenije, Vanja Vardjan podnio ostavku nakon što su u javnost izašle tvrdnje o sumnjama na nepravilnosti u provedbi projekta Eurosong, a kojima se bavi i Komisija za sprečavanje korupcije (KPK). Dok se čeka finalna odluka komisije, sa slovenske nacionalne televizije su poručili kako čekaju rezultate istrage, ali su i zadovoljni jer je pjesma "Veronika" dosegla gotovo 600.000 pregleda. Ipak, kladionice im i nisu previše nastrojene jer ih svrstavaju na tek 33. mjesto. Hoće li Slovenija u posljednji tren mijenjati predstavnika ostaje nam tek vidjeti.

A poznato je i kako će natjecanje u Švedskoj u svibnju voditi, dvije dame. Petra Mede i holivudska zvijezda Malin Åkerman, inače rođena Šveđanka.

Linker
26. travanj 2024 23:34