Nikola Đuričko

U novom uratku redateljice filma "Sonja i bik" srpski glumac pjeva bećarac

Nakon romantične komedije "Sonja i bik", redateljica Vlatka Vorkapić vraća se s filmom "Sveta obitelj" u kojem na moderan način tematizira uvijek aktualne društvene probleme.

Ovog prosinca u kinima ćete moći pogledati novi film Vlatke Vorkapić, redateljice i scenaristice koja je ljubitelje domaće kinematografije oduševila hit komedijom "Sonja i bik" koja je odnedavno dostupna i na streaming platformi Netflix. U svom drugom dugometražnom filmu "Sveta obitelj", Vlatka Vorkapić problematizira moralne vrijednosti, sakrivanje iza plašta religioznosti i očuvanje statusa quo. Glumačku ekipu čine Nikola Đuričko, Anita Matić Delić, Ivan Čuić, Luna Pilić, Judita Franković Brdar, Aleksandar Cvjetković te mnogi drugi.

image
PROMO

Film govori o obitelji iz slavonskog sela, koja nije izložena urbanim utjecajima 60-ih godina 20. stoljeća, a svoje tajne vješto čuva služeći se bogatstvom, religioznošću i tradicijom. Gazda Marko, koji kao "pater familias" stoji na čelu obitelji i u potpunosti ju kontrolira, predlaže mladoj nadničarki Janji da se uda za njegovog sina Ivu. Iako se mladoj Janji ta ponuda čini kao ostvarenje njezinih snova, ona ubrzo shvaća da je brak na koji je pristala zapravo zamka i da je odabrana samo kako bi upotpunila njihovu sliku savršene obitelji.

image
PROMO
image
PROMO

Polazeći od obiteljskih odnosa, film pokazuje dva svijeta - prvi je uljepšani izlog namijenjen pokazivanju mještanima, a drugi onaj u četiri zida sačuvan od oka javnosti. Kako bi dočarala prijelaz iz jednog svijeta u drugi, redateljici je poslužio bećarac, popularni vokalno-instrumentalni napjev iz slavonske regije, koji se obično izvodi na svadbama i drugim narodnim veseljima. Motivom bećarca ona otvara pitanje predstavlja li on samo veselu tradicijsku bezazlenu pjevanu doskočicu koja zaslužuje biti pod zaštitom UNESCO-a ili ipak tradiciju koja prvenstveno slavi patrijarhat.

image
PROMO

Bećarac pjeva poznati srpski glumac s holivudskom karijerom, Nikola Đuričko, koji je fantastično utjelovio lik gazde Marka.

Linker
22. travanj 2024 20:10