NIŽU SE REAKCIJE

Trailer za Netflixov serijal razbijesnio Egipćane: ‘Kleopatra nije bila crnkinja, ovo je laž‘

‘Kleopatra je bila Grkinja, što znači da je bila svijetle puti, a ne crna‘, poručio je Zahi Hawass, istaknuti egiptolog i bivši državni ministar za starine nakon što je Netflix objavio trailer za dokumetarni serijal ‘Afričke kraljice: Kleopatra‘.

"Sjećam se da mi je baka govorila - nije me briga što ti kažu u školi, Kleopatra je bila crnkinja", govori povjesničarka u novom traileru za Netflixov dokumentarni serijal "Afričke kraljice: Kleopatra". S njom se složio i njezin kolega, dodavši kako slavnu egipatsku kraljicu zamišlja kao ženu kovrčave kose i tamne puti.

"Željela sam ispričati njezinu priču jer nemamo često priliku vidjeti ili čuti priče o crnim kraljicama", izjavila je naratorica i izvršna producentica serije Jada Pinkett Smith još u veljači, nakon što se doznalo kako će se u ulozi Kleopatre pojaviti britanska glumica Adele James, koja je miješane rase i afričkog porijekla. "To je odraz stoljećima duge debate o Kleopatrinoj rasi", objašnjavaju producenti.

Ipak, s njima se nisu složili mnogi korisnici društvenih mreža. Prozvali su Pinkett-Smith za "blackwashing", ističući kako je Kleopatra bila bjelkinja grčkog porijekla kao posljednja vladarica iz dinastije Ptolomejevića koju je osnovao general Aleksandra Velikog Ptolomej. Lavina negativnih reakcija nastavila se i na YouTubeu (među njima i brojni rasistički komentari), što je naposljetku nagnalo Netflix da zabrani komentiranje novog trailera. "Ako vam se ne sviđa izbor glumaca, nemojte gledati seriju", osvrnula se glavna glumica na brojne uvrede koje je dobila.

image

‘African Queens: Cleopatra‘

Situacija je postala još ozbiljnija kada je egipatski odvjetnik Mahmoud al-Semary podnio sudsku tužbu u kojoj optužuje serijal za kršenje medijskih zakona te za pokušaj brisanja egipatskog identiteta. O svemu se oglasio i Zahi Hawass, istaknuti egiptolog i bivši državni ministar za starine.

"Ovo je potpuno lažno. Kleopatra je bila Grkinja, što znači da je bila svijetle puti, a ne crna", istaknuo je Hawass, dodavši kako su jedini poznati tamnoputi vladari Egipta bili kušitski kraljevi iz 25. dinastije. "Netflix pokušava zbuniti šireći lažne i obmanjujuće činjenice da je porijeklo egipatske civilizacije crnačko", dodao je i pozvao Egipćane da se suprotstave steaming divu.

Linker
18. travanj 2024 01:27