Björk na otvaranju Olimpijskih igara u Ateni 2004.

 PILLAUD STEPHANE/ABACA/SHUTTERSTOCK
NEMA PREDAJE

Sjećate li se Björk? Vraća se u duetu s pjevačicom Rosaliom

Jedna od najvećih glazbenih zvijezda u karijeri je prodala više od 20 milijuna albuma, a duet sa španjolskom pjevačicom Rosaliom objavila je na svoj 58. rođendan.

Jedna od najvećih glazbenih zvijezda u karijeri je prodala više od 20 milijuna albuma, a duet sa španjolskom pjevačicom Rosaliom objavila je na svoj 58. rođendan.

Islandska glazbenica čiji su nekonvencionalan život obilježili odrastanje u hipijevskoj komuni, ljubavni brodolomi i brojni skandali tri desetljeća od doba svoje najveće slave ima novu misiju. Björk je upravo snimila duet "Oral" s proslavljenom 31-godišnjom Rosaliom, španjolskom pjevačicom flamenca, kojim želi potaknuti javnost na zaštitu divljih lososa na Islandu, a čija staništa zagađuju i ugrožavaju farme lososa u vlasništvu norveških kompanija.

"Upozoravamo na veliki problem i fokusirani smo na rješenja, a sav prihod od autorskih i izvođačkih tantijema darovat ćemo ekološkim udrugama posvećenim zaštiti staništa divljeg lososa", izjavila je Björk, koja je video za pjesmu objavila na svoj 58. rođendan.

image

Björk na vrhuncu slave u Cannesu 2000.

SHUTTERSTOCK

Nakon pet godina diskografske stanke lani je objavila svoj deseti studijski album "Fossora": posvetila ga je pokojnoj majci Hildur Rúni koja je 2018. preminula nakon duge borbe s bolešću.

Islandsku pjevačicu glazbeni znalci smatraju jednim od najfascinantnijih glasova na sceni, dobitnica je pet MTV-jevih i pet Brit Award nagrada, u karijeri je prodala više od 20 milijuna albuma i 16 puta bila nominirana za nagradu Grammy, a može se pohvaliti i Zlatnom palmom za najbolju ulogu u filmu "Ples u tami" 2000. u Cannesu. Njezin nastup obilježio je svečano otvaranje Olimpijskih igara u Ateni 2004., a bivša islandska premijerka proglasila ju je nacionalnom junakinjom.

image

S redateljem Larsom von Trierom koji joj je dao glavnu ulogu u svom filmu "Ples u tami"

SHUTTERSTOCK

Ekološki i politički aktivizam Björk nasljedila je od roditelja: njezina majka je, primjerice, 2002. štrajkala glađu prosvjedujući protiv izgradnje hidroelektrane u nedirnutoj prirodi Islanda, a otac joj je bio istaknuti sindikalist. Nakon razvoda roditelja s majkom je odrasla u hipijevskoj komuni, gdje se njezina majka posvetila alternativnoj medicini i izradi pripravka od ljekovitog bilja.

Björk se nametnula kao svježa, gotovo egzotična pojava na sceni, žena koja izmiče seksualnim stereotipima i ustaljenim glazbenim kategorijama, čemu je uvelike pripomogao i njezin originalni stil odijevanja, radikalan koliko i njezina glazba. Danas na pragu sedamdestih je dvostruka baka, ali njezine poruke nisu izgubile na snazi niti u zrelim godinama.

Linker
28. travanj 2024 03:06