Obitelj je sve

Serija nadahnuta 91-godišnjim mogulom i njegovom djecom najbolja je dramska serija

Rupert Murdoch i njegovo carstvo nisu nadahnuli samo nagrađivanu seriju HBO-a već i CNN-ov dokumentarac čije je premijera 25. rujna.

Dugo iščekivana dodjela najpoznatije televizijske nagrade Emmy pokazala je kako bi serija "Nasljeđe" mogla postati nova Netflixova "Kruna".

Dovoljno je reći kako je taj projekt HBO-a na nedavnoj 74. svečanoj dodjeli Emmyja odnio nagrade za najbolju dramu i scenarij za dramsku seriju, dok je engleski glumac Matthew Macfadyen (proslavio se kao Mr. Darcy u filmu "Ponos i predrasude") nagrađen u kategoriji najboljeg sporednog glumca u drami. Ukratko, riječ je o korporativnim spletkama unutar poslovnog imperija koje jako podsjeća na obitelj medijskog tajkuna Ruperta Murdocha.

Dosad su prikazane tri sezone, najavljena je i četvrta, a gledanost postojano raste. Da je riječ o sočnom materijalu od kojeg se mogu stvoriti čudesa, nanjušio je i CNN. Na krilima uspjeha serije pripremili su svoju sedmodijelnu dokumentarnu seriju "The Murdochs: Empire of Influence" čija je premijera na 25. rujna na kanalu ET.

Nisu se, poput HBO-a, zaustavili na nagovještaju o kome je riječ, nego su se ‘bacili‘ u vrelo dinastičkih intriga i borbe za prevlast u svima znanom medijskom carstvu obećavši gledateljima ekskluzivne snimke, fotografije i detalje.

image

Brian Cox i Matthew Macfadyen u sceni iz serije HBO-a.

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

Priča se i u seriji i u dokumentarcu svodi na maštovite pokušaje svrgavanja nedavno razvedenog 91-godišnjeg patrijarha Ruperta Murdocha s poslovnog trona. Tajkun ima šestero djece među kojima bi njih petero upornošću Wile E. Coyotea iz crtića o Ptici Trkačici htjelo starog oca izgurati u mirovinu. No, medijski mogul je i danas, unatoč poznoj dobi, predsjednik obiteljske kompanije dok je njegov sin i najveći rival, Lachlan Murdoch, izvršni direktor.

Kako se čini, uzde neće prepustiti dok je živ. HBO je od stvarne borbe za vlast unutar moćne obitelji napravio spektakl - projekt ovjenčan Nagradom Britanske akademije i Zlatnim globusom, kojeg hvale i kritičari. Engleski glumac Brian Cox tumači ulogu patrijarha obitelji Roya, vlasnika Waystar RoyCo, globalnog medijskog i zabavnog konglomerata, a zaplet počinje kad se ‘starom lavu‘ pogorša zdravlje.

Najstariji sin Connor Roy (glumi ga Alan Ruck) postaje njegov žestoki protivnik, a njihovo nadmudrivanje okosnica serije čiji autor, britanski pisac Jesse Armstrong zadovoljno trlja ruke. Diplomatski kaže da su ga Murdochvi tek djelomice nadahnuli: "Inspiraciju smo potražili u priči o nekoliko poznatih medijskih obitelji", prenosi CNN.

Malo tko mu vjeruje, svi znaju da su kontroverze slavne obitelji najveći adut intrigantnog projekta.

Linker
15. travanj 2024 15:58