MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK
što gledamo?

Poseban uvid u svijet mode: Ovo su serije i filmovi o slavnim dizajnerima koje vrijedi pogledati

Napokon je stigla dugoočekivana serija "The New Look" koja se bavi jednim od najvećih rivalstva modnog svijeta. I dok su kritike podijeljene, mnogobrojni gledatelji jedva su dočekali pogledati što se to događalo između dvoje slavnih dizajnera.

Napokon je stigla dugoočekivana serija "The New Look" koja se bavi jednim od najvećih rivalstva modnog svijeta. I dok su kritike podijeljene, mnogobrojni gledatelji jedva su dočekali pogledati što se to događalo između dvoje slavnih dizajnera.

Biografski filmovi i serije za mnoge imaju itekako posebnu čar. Istinite priče o uspjesima i padovima nerijetko zaintrigiraju mnoge. I dok ima mnogobrojnih filmova o slavnim glumcima, pjevačima, sve je više i onih koji nam donose ekskluzivni uvid u svijet mode. Naime, u posljednje vrijeme sve je više filmova i serija koji se bave svijetom mode i velikanima koji su obilježili modnu scenu. Tako je ovih dana Apple+ izbacio dugoočekivanu seriju "The New Look" o rivalstvu između Christiana Diora i legendarne Coco Chanel. Serija je to koju se dugo čekalo, a u kojoj glavne uloge igraju Juliette Binoche i Ben Mendelsohn. Iako prve kritike i nisu blagonaklone, gotovo sigurno će privući velik broj gledatelja. No, nije "The New Look" jedina serija koja se bavi velikanima mode. Od života Coco Chanel do intrigantne priče o slavnoj modnoj dinastiji Gucci. Izdvojili smo serije i filmove čije su glavne zvijezde poznati dizajneri, modeli i modne kuće, a vrijedi ih pogledati, ako dosad već niste.

The New Look

Igrana serija "The New Look" smještena je u Parizu, a prati najpoznatije modne dizajnere dvadesetog stoljeća - Christiana Diora i Coco Chanel. Radnja se odvija u vrijeme okupacije Pariza od strane nacista, a u fokusu je razvoj Diorove karijere i rivalstvo s poznatom modnom dizajnericom Coco Chanel. Naime, Coco nije bila veliki obožavatelj Christianovog rada i djela te je u intervjuima tvrdila da je žene sa svojim kreacijama vratio u 19. stoljeće. Serija također prati i rivalstva s drugim dizajnerima poput Pierrea Balmaina i Cristobala Balenciage. Christiana Diora utjelovio je Ben Mendelsohn, Coco Chanel Juliette Binoche, a u seriji im se pridružuju poznata glumačka imena - Maisie Williams, John Malkovich, Emily Mortimer i Claes Bang. "The New Look" je dostupna od 14. veljače na streaming platformi Apple TV+.

Halston

Netflixova miniserija pokazuje uspon i pad poznatog američkog dizajnera Roya Halstona Frowicka, poznatog kao Halston, a svoju slavu stekao je krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća. Njegove kreacije su nosile vodeće zvijezde showbizza toga doba, a jedna od najvećih muza mu je upravo bila legendarna Liza Minelli. Družio se i sa slavnim damama poput Else Peretti, Biance Jagger, ali i Jackie Kennedy. Poznati škotski glumac Ewan McGregor utjelovio je preminulog dizajnera, a u seriji također glume Krysta Rodriguez kao Liza Minelli i Rebecca Dayan koja glumi Elsu Peretti.

Cristobal Balenciaga

Streaming platforma Disney+ donijela je odličnu miniseriju o španjolskom dizajneru Cristobalu Balenciagi. Serija prati njegov život od 1937. godine kada se iz rodne Španjolske preselio u Pariz i tamo predstavio svoju prvu kolekciju. Serija ima šest epizoda, a obuhvatila je nekoliko desetljeća života legendarnog dizajnera. Prva epizoda na streaming platformi Disney+ izašla je 19. siječnja, a svakog četvrtka stiže po jedna epizoda dok je finalna zakazana za 23. veljače. Uloga poznatog dizajnera pripala je španjolskom glumcu Albertu San Juanu.

The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story

Prva sezona serije "American Crime Story" bila je fokusirana na jedan od najintrigantnijih slučaja svih vremena - ubojstvo Nicole Brown Simpson. Druga sezona bavila se velikom tragedijom u svijetu mode, odnosno ubojstvom talijanskog modnog dizajnera Giannija Versacea koje se dogodilo 1997. godine ispred njegove vile u Miamiju. U seriji glume brojna poznata lica pa smo tako Édgara Ramíreza gledali u ulozi Giannija Versacea, a njegovu sestru Donatellu utjelovila je Penélope Cruz. Serijskog ubojicu Cunanana igrao je Darren Criss, a Giannijevog dugogodišnjeg ljubavnog partnera Antonia D‘Amica Ricky Martin. Serija je dostupna na streaming platformi Hulu.

Gia

Biografski film iz 1998. prati život američke manekenke Gije Carangi čija je prerana smrt potresla cijeli modni svijet. "Gia" je film nastao prema istinitom događaju, a prati život mlade Carangi i njezinog puta od buntovničkih tinejdžerskih dana, ovisnosti o heroinu pa sve do njezine prerane smrti sa samo 26 godina. Uloga mlade manekenke pripala je Angelini Jolie koja je za ulogu buntovničkog modela osvojila i Zlatni globus. Film je dostupan na streaming platformi HBO Max.

Saint Laurent

Film francuske produkcije izašao je 2014. godine, a prati život jednog od najpoznatijih dizajnera svih vremena Yvesa Sainta-Laurenta i njegovu karijeru od 1967. do 1976. godine kada je bio na vrhuncu moći. Film također prati i njegov privatan život. Naime, iako je dizajner po prirodi bio dosta povučen i introvertan, biografska drama prikazuje i njegovu drugu stranu. "Saint Laurent" također prikazuje dizajnerov nesuglasice s poslovnim partnerima unutar poznate modne kuće. Slavnog dizajnera odigrao je francuski glumac Gaspard Ulliel, poslovnog partnera Pierrea Bergéa Jérémie Renie, a pridružili im su se Louis Garrel, Léa Seydoux, Amira Casar i drugi.

Coco Before Chanel

Iako su snimljeni brojni dokumentarci i filmovi o legendarnoj Coco Chanel, filmu "Coco Before Chanel" se uvijek rado vraćamo jer najbolje opisuje njezin put u modni svijet. Biografski film iz 2009. donosi životnu priču najpoznatije dizajnerice 20. stoljeća. Stoga svjedočimo njezinom kreativnom stvaralaštvu od izrade šešira, populariziranje male crne haljinice, raskošnih modnih revija pa sve pa sve do njezine smrti 1971. godine. Osim toga "Coco Before Chanel" također prikazuje njezinu ljubavnu vezu s Arthurom Capelom u kojeg je bila zaljubljena te je s njim imala aferu dugih 12 godina. Legendarnu Chanel utjelovila je Audrey Tautou, a u filmu se pojavljuju Benoît Poelvoorde, Alessandro Nivola i brojni drugi.

House of Gucci

Film redatelja Ridleyja Scotta iz 2021. inspiriran je istinitim događajem koji je potresao modnu kuću Gucci. U fokusu je život Maurizia Guccija, unuka osnivača poznatog brenda i njegove supruge Patrizije Reggiani. Iako na izgled skladna obitelj s dvije kćerkice - Alessandrom i Allegrom - odnos Patrizije i Maurizija promijenio se nakon što je umro Rodolfo, Maurizijev otac koji mu je ostavio 50 posto udjela u obiteljskoj tvrtki. Patrizia je htjela biti više uključena u poslovanje modne kuće, ali njezin suprug s time nije bio oduševljen. Da stvar bude još gora, Maurizio ju je varao s Paolom Franchi. Ljutita Patrizija naručila je njegov atentat te ubrzo stekla nadimak "Crna udovica". Multitalentirana Lady Gaga utjelovila je Reggiani, a Adam Driver Guccijevog nasljednika. U filmu se također glume i poznata glumačka imena - Jared Leto, Jeremy Irons, Al Pacino, Camille Cottin, Salma Hayek i drugi.

Linker
26. travanj 2024 08:11