CANNES 2023.

Počeo je Filmski festival u Cannesu, ovo su 3 filma o kojima se najviše priča

Najiščekivanije premijere na Azurnoj obali su novi naslovi kultnih redatelja Martina Scorseseja i Wesa Andersona, te posljednji dio filmskog serijala o Indiani Jonesu.

Najprestižnija pozivnica na Azurnu obalu za svakog filmaša dolazi iz Cannesa, grada zlatnih palmi u kojem se filmovi dočekuju ovacijama, baš kao što je to bio slučaj i ove godine: nakon svjetske premijere filma "Jeanne du Barry" glavni glumac Johnny Depp sedam minuta nije mogao sa scene dok ga je publika ispraćala sedmominutnim stajaćim ovacijama.

Dodatni čar crvenom tepihu u Cannesu daju i luksuzni hoteli, svečane toalete i glamurozni partiji poput lanjske premijere "Top Gun: Mavericka", kad su nebo iznad Azurne obale parali vojni zrakoplovi, a u Francusku je stigla kompletna ekipa filma predvođena Tomom Cruiseom i silnim gostima iz cijelog svijeta. Da producenti nisu odlučili drukčije - jer im termin festivala nije pasao s predviđenim početkom kinodistribucije - ove godine bi najvažniji događaj u Cannesu sigurno bila premijera filma "Barbie" s Margot Robbie i Ryanom Goslingom u glavnim ulogama. No, Filmski festival u Cannesu i bez toga ima jakih aduta, a na crvenom tepihu ćemo vidjeti i Margot Robbie koja u filmu "Asteroid City" redatelja Wesa Andersona igra važnu ulogu.

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Najiščekivanija kanska premijera je sigurno "Indiana Jones and the Dial of Destiny", peti dio filmskog serijala o neustrašivom arheologu i pustolovu s Harrisonom Fordom u glavnoj ulozi.

Čilog 80-godišnjaka u njemu posljednji put gledamo u njegovoj prepoznatljivoj kožnoj jakni i fedora šeširu, a glavnu žensku ulogu igra Phoebe Waller-Bridge, poznata po ulozi u serijalue “Fleabag”, koja nije bila rođena kad je originalni Indiana Jones prvi put prikazan u kinima početkom osamdesetih.

“Dial of Destiny” je prvi film o Indiani Jonesu koji nije režirao Steven Spielberg, nego James Mangold, a po mnogima najveći filmaš svih vremena preuzeo je ulogu izvršnog producenta.

“U mirovini Indy traži način da se uklopi u digitalni svijet novog doba, no pipci zla pronašli su svoje mjesto i u njemu, te se vraćaju u obliku starog suparnika, zlikovca Vollera. Indy se mora s njim suočiti kako drevni i moćni artefakt ne bi završio u krivim rukama”, tako glasi službena najava filma koji u kina stiže u lipnju. Da su očekivanja velika pokazuju i milijuni dolara uloženi u promociju koja je započela televizijskom reklamom u poluvremenu Super Bowla, finalne utakmice američkog nogometa, čija je sekunda najskuplja na svijetu.

Asteroid City

Kultni američki redatelj Wes Anderson u svom je novom filmu "Asteroid City" okupio all-star glumačku ekipu koju predvode Scarlett Johansson, Tom Hanks, Tilda Swinton, Jason Schwatzman, Jeff Goldblum, Margot Robbie, Maya Hawke, Matt Dillon, Wiliem Dafoe, Edward Norton i Steve Carell. Zbog toga će crveni tepih "Asteroid Cityja", koji donosi priču o filmskoj ikoni iz pedesetih i konvenciji mladih astronoma u američkoj pustinji koja je prekinuta događajima koji će zauvijek promijeniti svijet, biti sigurno najuzbudljviji ove godine. Film u kina stiže 16. lipnja ove godine, a producenti su ga definirali kao znanstveno-fantastičnu komediju za odrasle.

Killers of the Flower Moon

Svaka premijera Martina Scorsesea izaziva visoku filmsku napetost u branši i veliko uzbuđenje među filmofilima. "Killers of the Flower Moon" snimljen je s impresivnim budžetom od dvjesto milijuna dolara, a Scorsese u Cannes stiže 47 godina nakon Zlatne palme za "Taksista" 1976. U priči o serijskim ubojstivima indijanskog plemena Osage, čiji pripadnici nastanjuju teritorij s bogatim nalazaštima nafte u Oklahomi 1920-ih Scorsese je glavne uloge dodijelio Leonardu DiCapriju i i Robertu De Niru, dok glavnu žensku ulogu igra Lily Gladstone, mlada glumica u usponu. DiCaprio je “Killers of the Flower Moon” već prozvao remek-djelom, a temelji se na knjizi Davida Granna, film prikazuje serijska ubojstva pripadnika naftom bogatog indijanskog plemena Osage, u Oklahomi 1920-ih. Ubojstva poznata pod nazivom “vladavina terora” pokrenula su veliku istragu FBI-a, a Scorsesejeva epska priča traje čak tri sata i 26 minuta.

Linker
10. travanj 2024 00:06