Strašni maraton

Pet hororaca za Noć vještica: Ovi kultni filmovi zaledit će vam krv u žilama

Izdvojili smo pet klasika horor žanra koji će biti idealna kulisa za sve one koji najstrašniju noć u godini žele provesti doma.

Jedna od najstrašnijih noći u godini, večer uoči Svih svetih, odnosno Halloween, kod nas prevedena kao Noć vještica idealna je za maskiranje i ludorije, a večer nakon koje mnogi nemaju radnih obaveza idućeg dana kao stvorena je za filmski maraton. Ako ste ljubitelji horora znate da je ovo "vaša" večer, a svi oni koji bi se htjeli upoznati s klasicima tog žanra mogu početi s nekim od ovih pet kultnih filmova strave.

Izdvojili smo pet filmova, idealnih za Halloween, koji plaše generacije i generacije filmoljubaca. Svojim redateljima i glumcima osigurali su gotovo kultni status, neke scene su se toliko udomaćile u pop kulturi da su danas već prepoznatljivi memeovi.

Noć vještica/Halloween 1978.

Kultni slasher redatelja Johna Carpentera postao je nezaobilazno djelo ljubitelja horor filmova. Donosi nam priču o nezaustavljivom Michaelu Myersu i njegovom lovu na članove vlastite obitelji. U filmu glumi Jamie Lee Curtis, kojoj je to bio filmski debi, a do danas je ostala jedna od najupečatljivijih kultnih uloga.

Rosemaryna beba/Rosemary‘s Baby 1968.

Psihološka strava u režiji Romana Polanskog i nakon gotovo 55 godina tjera strah u kosti. Radnja prikazuje mladi bračni par Rosemary i Guya, koji useljavaju u stan u kući koju prati loš glas. Po useljenju upoznaju šarmantan par starijih susjeda s kojima se Guy sprijatelji. Nakon što zatrudni, Rosemary počinje pratiti čudan osjećaj jeze i počnu joj se priviđati stvari. Istovremeno, Guy se udaljuje od nje što još više pojačava njen osjećaj straha i nelagode.

Istjerivač đavola/The Exorcist 1973.

Dvostruki oskarovac u režiji Williama Friedkina jezovita je adaptacija istoimenog romana, čija je tema stravični slučaj djevojčice Regan MacNeil (u izvedbi Linde Blair) u čije je tijelo ušao vrag. Majka (koju glumi Ellen Burstyn) pokušava je

spasiti uz pomoć katoličkih svećenika koji nad njom vrše - egzorcizam.

Isijavanje/The Shining 1980.

Klasik Stanleyja Kubricka nastao prema istoimenoj noveli Stephena Kinga. Neke od kultnih scena iz ovog filma postali su dio pop kulture i danas ih se koristi u popularnim memeovima. Radnja se vrti oko pisca koji dobiva posao pazikuće u izoliranom i ukletom hotelu, gdje dolazi živjeti sa svojom obitelji. U njihovom novom domu događaju se razne nadnaravne aktivnosti i na kraju ih doslovno dovode do ludila.

Glavne uloge odigrali su briljantni Jack Nicholson, Shelley Duvall, Scatman Chroters i Danny Lloyd.

Gospodari pakla/Hellraiser 1987.

Riješivši zagonetku kutije slagalice, jedan muškarac otkriva da je dobio više nego što je htio - ulaz u pakao. Ali njegova ljubavnica pronašla je način kako ga vratiti odande. Ovaj britanski film je napisao i režirao Clive Barker.

Linker
22. travanj 2024 15:18