treća sezona

Nemar prema nasljeđu: Stižu nove epizode dokumentarnog serijala ‘Betonski spavači‘

U novoj sezoni "Betonskih spavača" postavlja se pitanje možemo li prepoznati autentične društvene i arhitektonske vrijednosti i skinuti stigmu ideoloških neprijatelja s nekih od najvrjednijih primjera našeg urbanog naslijeđa.

Maćehinski odnos Hrvatske i država bivše Jugoslavije prema arhitektonskim remekdjelima iz prošlog sistema, na odličan način obrađuje serijal ‘‘Betonski spavači‘‘ čija treća sezona kreće 9. studenog na HRT-u. Uoči televizijskog emitiranja premijerno predstavljanje jedne epizode bit će na međunarodnom arhitektonskom festivalu Dani Orisa koji se održava u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 3. i 4. studenog.

image

Paviljon Vjenceslava Richtera u Belgiji u toj je zemlji zaštićeno kulturno dobro

PRESS

Dokumentarna serija “Betonski spavači” predstavlja modernu arhitekturu u Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije, području jedinstvenom po velikom broju napuštenih i neiskorištenih zgrada iz druge polovice 20. stoljeća.

Autori koncepta i scenaristi serije su Saša Ban, Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić, redatelj je Saša Ban, a voditelj arhitekt Maroje Mrduljaš. Snimatelj je Hrvoje Franjić, montažerka Nina Velnić, skladatelj izvorne glazbe Nenad Kovačić. Serijal je za HRT proizvela producentska kuća Hulahop, a producentica je Dana Budisavljević.

image

Pisac i filozof Igor Štiks s Marojem Mrduljašom razogovarao je o zapuštenim borilištima izgrađenim za Olimpijadu u Sarajevu

PRESS

U prethodne dvije sezone “Betonski spavači” bavili su se turističkom arhitekturom na Jadranu (“Izgubljena arkadija”, 2016.) te projektima koji su bili pokretači modernizacijskih procesa (“Nedovršene modernizacije”, 2018.).

Serijal koji je postigao izuzetan uspjeh kod domaće publike, pronašao je put i do gledatelja u inozemstvu. Druga sezona “Betonskih spavača” prodana je televizijama u Švedskoj, Nizozemskoj, Češkoj i Slovačkoj, a prodaju je ostvarila agencija TVF International iz Londona s kojom su producentska kuća Hulahop i Hrvatska radiotelevizija u rujnu 2022. potpisali ugovor o zastupanju na svjetskom tržištu.

image

Narodno pozorište u Zenici, gradu kojem je posvećena jedna epizoda

PRESS
image

Oronulo zdanje nekadašnje Političke škole u Kumrovcu

PRESS

Nova sezona naziva “Treći put” bavi se vezom između arhitekture i središnjih ideja jugoslavenskog socijalističkog sustava. Na putu kroz glavne gradove i zemlje nastale nakon raspada Jugoslavije, “Betonski spavači” istražuju arhitekturu koja je predstavljala temeljne vrijednosti tadašnjeg društva: federativnost, nesvrstanost, industrijalizaciju i antifašizam. Da bi sagledali cjelinu, otputovali su do središta Europske unije i belgijskog gradića Wevelgema koji krije tajnu kako je znameniti paviljon Vjenceslava Richtera koji je predstavljao Jugoslaviju na svjetskoj izložbi „EXPO ‘58“ u Bruxellesu danas škola, a zgrada je zaštićena kao belgijski spomenik kulture.

Među ostalim, posjetili su zgradu nekadašnjeg Saveznog izvršnog vijeća u Beogradu, napuštena borilišta Olimpijskih igara u Sarajevu, Sava centar - okupljalište svjetske političke i kulturne elite koji uskoro otvara svoja vrata te kompleks Brodarskog instituta u Zagrebu koji je donedavno bio uspješni istraživački centar, a danas oronulo zdanje neizvjesne budućnosti. Posjetit će i bosanskohercegovački grad Zenicu kao primjer cjelovitog planiranja, ali i kontroverzi modernizacije. Bave se spomenicima najviše kulturne vrijednosti poput onoga Vojina Bakića na Petrovoj gori, zgradama Političke škole i Spomen-doma u Kumrovcu koje, usprkos svojim potencijalima, propadaju. Iz Sarajeva donose i priču o nekadašnjem Muzeju Revolucije koji je zahvaljujući zaposlenicima i bez podrške države uspio ostati važnim mjestom promišljanja progresivnih društvenih vrijednosti.

image

Nekada vrhunski istraživački centar Brodarskog instituta, danas je zapuštena građevina

PRESS
image

Unutrašnjost monumentalnog spomenika na Petrovoj gori, autorsko djelo kipara Vojina Bakića, skoro je u potpunosti devastiran

PRESS

Možemo li prepoznati autentične društvene i arhitektonske vrijednosti i skinuti stigmu ideoloških neprijatelja s nekih od najvrjednijih primjera našeg urbanog naslijeđa te kritički sagledati ostvarenja jedne generacije i tako uspostaviti kontinuitet naše novije povijesti pitanja su koja u novoj sezoni postavljaju “Betonski spavači” u četiri nove epizode - “Mogućnost zajednice”, “Između željeznih zavjesa”, “Grad radnika i arhitekata” i “Smrt fašizmu, sloboda ostalima”.

Linker
21. travanj 2024 01:43