SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA
Kontroverze se nižu

Najljigavija ljubavna priča: Mnogobrojni problemi dugo očekivane serije ‘The Idol‘

The Weeknd i Sam Levinson kreatori su nove serije naziva "The Idol", koja, po svemu sudeći, ne čini puno kako bi stala na kraj promociji i glamuriziranju nasilja u showbiz industriji.

The Weeknd i Sam Levinson kreatori su nove serije naziva "The Idol", koja, po svemu sudeći, ne čini puno kako bi stala na kraj promociji i glamuriziranju nasilja u showbiz industriji.

Otkako je u najavi, novi projekt HBO-a, serija "The Idol", privukla je ozbiljnu pažnju javnosti. U početku samom glumačkom postavom - The Weeknd, punog imena Abel Tesfaye jedan je od sukreatora serije i glavni lik, a uz njega je i Lily Rose Deep u vodećoj ženskoj ulozi. Priča prati mladu pop pjevačicu (Deep) koja želi uspjeti u showbiz industriji te tako započinje romansu s vlasnikom noćnog kluba (The Weeknd) koji je pritom i vođa tajnog kulta. Sukreatori serije su Reza Fahim te Sam Levinson iza kojeg je hit serija "Euforija".

Najavljena kao "najljigavija ljubavna priča", u početku je bilo jasno da nas kod "The Idola" ne očekuje konvencionalna romansa, no s vremenom se oko serije stvara sve veći pritisak kritičara i javnosti koji ističu problematiku serije i same produkcije, koja na ekrane zapravo donosi sadržaj koji promovira mizoginiju i seksualno nasilje u celofanu "kreativne slobode" (muškog) redatelja.

Serija je prvotno trebala biti ispričana kroz žensku perspektivu i donijeti na ekrane osnažujuću priču o uspjehu glazbenice u industriji punoj predatora. Na seriji je radila redateljica Amy Seimetz koja je u proljeće 2022. napustila projekt, kao i glumica Susanna Son koja je igrala ulogu jedne od članica kulta - i to nakon što je većina epizoda već bila snimljena. Naime, The Weekend je smatrao da je serija pod njezinom palicom previše "zakoračila u žensku perspektivu" te su zatražene kreativne izmjene koje je, umjesto Amy, donio readatelj Sam Levinson. Promjene, novi glumci i ponovno snimanje je naravno uzrokovalo i velike novčane gubitke i kašnjenje.

Magazin Rolling Stone zatim je objavio veliki članak kojim problematiziraju smjer u kojem se produkcija odlučila kretati sa serijom - dolazak Levinsona značio je puno veću količinu golotinje i nasilnog sadržaja, a kako je jedan od insajdera rekao, sve je izgledalo kao "fantazija silovanja koju toksični muškarac ima, dok mu se djevojka vraća samo zato što joj radi dobru glazbu". Primjerice, u jednoj od uznemirujućih scena koja je navodno izbačena, lik Lily Rose Depp preklinje The Weeknda da je siluje, dok je u drugoj on fizički napada, što nju uzbuđuje.

"Ovo je u početku bila priča o ženi koja otkriva i pronalazi svoju seksualnost, a pretvorila se u seriju o muškarcu koji je zlostavlja dok ona u tome uživa", zaključio je anonimni izvor koji je bio dio produkcije. Nakon članka, HBO je objavio press objavu kojom su pokušali smiriti situaciju.

"Kreativni tim zadužen za projekt je posvećen stvaranju sigurnog prostora u kojem je zajamčeno uzajamno poštovanje svih članova. Prošle godine tim je napravio kreativne izmjene za koje su smatrali da su u najboljem interesu produkcije, cijelog tima i glumaca", objavili su. The Weeknd je pak promašio poantu, pa je na Twitteru objavio scenu iz serije u kojem njegov lik Rolling Stone naziva nebitnim, uz natpis: "Jesmo li vas uzrujali?" - što naravno nije dobro prošlo kod publike na internetu.

Deep je pak, stala u obranu produkcije te je kazala kako je Levinson "najbolji redatelj s kojim je radila" te da se "nikada nije osjećala sigurnije i poštovanije u radnom prostoru".

Podsjetimo, za Levinsona ovo nije prvi put da se nalazi na udaru kritika, no unatoč tome, ostaje zaštićen jer su se njegovi projekti poput "Euforije" do sada pokazali uspješnima i profitabilnima. Na setu "Euforije" također je zahtijevao veliku količinu golotinje i eksplicitnih scena, čemu su se glumice usprotivile, a Barbie Ferreira koja je bila u ulozi Kat na koncu je napustila seriju zbog svađe s redateljem - koji je navodno inzistirao da se u novim epizodama njezin lik bori s poremećajem u prehrani. Sydney Sweeney jedna je od prvih koja je otvoreno priznala da se nije osjećala ugodno na setu za vrijeme scena koje su uključivale pokazivanje njezinog golog tijela, a u njezinu obranu stala je i glumica Chloe Cherry koja je dijelila slična iskustva. Od nje je pak bilo traženo da se u prvoj sceni kojom se pojavljuje u seriji, a u kojoj je dečko skriva u hotelsku ventilaciju, ugura potpuno naga, što je odbila.

Naravno, i dalje su tu i sve glumice i članice tima koje nemaju dovoljno utjecaja ni moći kako bi se založile za svoja prava i iskazale nelagodu koju možda osjećaju na (bilo kojem) setu. A nažalost, crvene zastavice poput ovih koje se trenutno vijore iznad glava muških redatelja nove serije i dalje se ignoriraju. Kritike, već sada prije izlaska serije koja je zakazana za početak lipnja ove godine, pritom s razlogom postaju sve glasnije.

Linker
02. svibanj 2024 01:19